Średnia dobowa -22*C? Znaczy w nocy -32*C a w dzień -12*C jasne... chyba w Irkucku a nie w Beskidach.Luck pisze:Podaję link do wyniku: https://cieplowlasciwie.pl/wynik/75d9
Z tym, że nie mam piwnicy tylko przyziemie, ogrzewane w ok 70 % powierzchni.
Dobre rozwiązanie ogrzewania domu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dobre rozwiązanie ogrzewania domu
Ja tam widzę "W 'najmroźniejszy' dzień zimy tj. przy średniej dobowej -22". Nie wiem jak to policzyłeś. Przypominam, że Beskidy nie leżą na równiku i w zimie noc jest dłuższą niż dzień.
Nie wiem skąd pobierają dane do obliczeń ale zadałem sobie trud i sprawdziłem. Stacja ok. 1 km ode mnie nie podaje średniej temperatury od 2010 roku. Ale w 2006 w styczniu było - 22,2.
W Zawoi w 2016 roku - 23.
Nie wiem skąd pobierają dane do obliczeń ale zadałem sobie trud i sprawdziłem. Stacja ok. 1 km ode mnie nie podaje średniej temperatury od 2010 roku. Ale w 2006 w styczniu było - 22,2.
W Zawoi w 2016 roku - 23.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Średnia dobowa - przypomnisz nam ile godzin ma doba? czy 12 czy może 24 godziny
Przypomnę - w styczniu dzień ma ok 9 godzin (czyli noc 15). Wg. Twojego przykładu:
(-12*9 +(-32*15)):24 = - 24,5 stopni.
Robiąc test nie podawałem temperatury. Nie wiem skąd takie dane, jednak sprawdziłem i takie dni się zdarzają.
(-12*9 +(-32*15)):24 = - 24,5 stopni.
Robiąc test nie podawałem temperatury. Nie wiem skąd takie dane, jednak sprawdziłem i takie dni się zdarzają.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Panowie myślę że nie warto licytować się na liczby.
Lepiej podejść praktycznie do tematu.
Nie ważne jaka jest najniższ temperatura tylko jaka jest średnia temperatura w danym miesiącu.
Czasami wydaje mi się że toczymy tu jałową dyskusję.
Pisałem już co bym zrobił najpierw.
Sam przeprowadzałem termomodernizację i też miałem pomysły które przerastały potrzeby energetyczne budynku a były kosztowne i jak się okazało niepotrzebne.
Polecam spotkać się ze specjalistą, doradzi dobrze.
Lepiej podejść praktycznie do tematu.
Nie ważne jaka jest najniższ temperatura tylko jaka jest średnia temperatura w danym miesiącu.
Czasami wydaje mi się że toczymy tu jałową dyskusję.
Pisałem już co bym zrobił najpierw.
Sam przeprowadzałem termomodernizację i też miałem pomysły które przerastały potrzeby energetyczne budynku a były kosztowne i jak się okazało niepotrzebne.
Polecam spotkać się ze specjalistą, doradzi dobrze.
Pozdrawiam Paweł
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
Brutus mam głupie pytanie-gdzie można znaleźć doradcę energetycznego? Dlaczego napisałeś ,że nic to nie kosztuje?
Pozdrawiam!!!
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Można umówić się z doradcą energetycznym w Wojewódzkim Funduszu Ochrony Środowiska.
Podaje mu się na spotkaniu parametry ścian albo z czego zbudowany jest dom i on z tabel ustali mniej wiecej obecne parametry energetyczne domu a następnie doradzi co zrobić żeby to poprawić.
Oczywiście jeśli chcesz mieć dokładny wynik to możesz zrobić badanie termokamerą ale to już kosztuje.
Podaje mu się na spotkaniu parametry ścian albo z czego zbudowany jest dom i on z tabel ustali mniej wiecej obecne parametry energetyczne domu a następnie doradzi co zrobić żeby to poprawić.
Oczywiście jeśli chcesz mieć dokładny wynik to możesz zrobić badanie termokamerą ale to już kosztuje.
Pozdrawiam Paweł
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
Dziękuję Brutus za szybką odpowiedź.Planuję termomodernizację domu i szukam różnych wiadomości.
Pozdrawiam!!!