Podwiędnięte czy nie są.
System korzeniowy jest uszkodzony, broni się bo to spore dębisko, ale jak będzie się upał dłużej utrzymywał to bym podlał wodą. Dużo i po mału.
A jak już się pozbiera można dokarmić nawozami. Wydatek duży, ale jeśli drzewo zasługuje to czasem warto. Widać po zdjęciach, że powinien to przeżyć.
Gdyby działo się coś gorszego potrzebne byłoby ratunkowe ograniczenie korony, ale to ostateczność. Miejmy nadzieję, że pozbiera się sam.
Posadziłem na działce dęba czerwonego i rośnie już ze 3 miesiące i na liściach pojawiły się otwory tak jakby coś je nadgryzało nie wiem co to jest . Wygląnda to tak
Mam też kilka starszych drzewek i na tych dębach pojawiły się kulki nie wiem co to jest?
Proszę o pomoc gdyż od niedawna zaczynam swoją przygodę z ogrodem. Z góry dziękuję z pomoc>
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku. Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
marcinpruszcz
Dzień dobry,
Właśnie jestem w trakcie czyszczenia działki i okazało się, że dęby są zaatakowane przez jakieś grzyby i w zagłębieniu pnia jednego z nich jest zauważalna próchnica . Czy funaben lub mazidło z farby i miedzianu jest w stanie pomóc i w jakich proporcjach ? Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Nieta