Storczyki i ich życie.....

Zablokowany
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam nadzieję że nic sie nie złamie widzę na innych gałązkach kwiatowych małe pączusie wiec wnet będą fotki z kwitnień moich podopiecznych :P
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pytanie co może wypuszczać mój dendrobium proszę zobaczyć :?
Obrazek
Spis tematów
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

to pewnie nowe pseudobulwy.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dokładnie. Twoje Dendrobium wypuszcza nowe pseudobulwy. :P
Teraz jest okres wzrostu i po prostu się rozrasta.Potrzebuje większej wilgotności i trochę nawozu. Nie wiem, jakie masz dendrobium,ale najprawdopodobniej na tych nowych pseudobulwach potem zakwitnie. Zatem dbaj o nie :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to dendrobium kwitło w jesieni tak,
Obrazek

a teraz wygląda tak,
Obrazek

zostało niedawno rozdzielone na 2 doniczki
Spis tematów
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A w jakim celu je rozdzieliłeś :idea:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja ich nie rozdzielałem tylko jak je przesadzałem to się rozleciała na 2 części i jedna tak jak i druga dostała doniczkę świeże podłoże
Spis tematów
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje Cymbidium się rozrasta proszę zobaczyć
Obrazek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A i mam pytanie czy Vandę można uprawiać w uniwersalnej ziemi.....? Maja kuzynka ma wandę którą znalazła na śmietniku i ją zabrała do domu i wsadziła do ziemi uniwersalnej i ostatnio z nią rozmawiałem to mówi że ładnie jej rośnie bo ma już 2 nowe listki a podlewa ją 1x na tydzień czy nie lepiej było by wandzie w koszyczku lub donice z podłożem dla storczyków.....?
Spis tematów
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

w ziemi uniwersalnej?!?! nigdy ! w korze gnija korzenie a co dopiero w ziemii !!!!! niech szybko zagląda co tam się dzieje bo zmarnuje roślinę !!! vandy hoduje się albo w koszykach z sphagnum, korze albo w wazonie albo wiszące bez podłoża. główna zasadą jest wysychanie korzeni pomiędzy podlewaniami ! ważny jest też ruch powietrza wokół korzeni ...
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Przede wszystkim to bez zdjęcia można gdybać. To co ona znalazła i mówi że to vanda wcale vandą może nie być. Będzie zdjęcie, będzie diagnoza.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to pewnie nie była Vanda. Vanda nie może być nawet w korze, a co dopiero w ziemi. żaden domowy storczyk nie może być w zwykłej ziemi. trzeba być naprawdę tępym, by storczyka (np. Phalaenopsisa) posadzić do zwykłej ziemi...
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Storczykowa nie masz racji. Są storczyki "domowe" czyli takie co trzyma się w domu, które można uprawiać w ziemi no i vandy można uprawiać w korze z powodzeniem i sukcesami.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

taaa ciekawe jakie... może tylko Ludisia, ale ja nie zbieram tak nieatrakcyjnych storczyków (ma ładne liście, ale okropne kwiatki). ale jakbym u kogoś zobaczyła Phalaenopsisa w ziemi to bym się z tego śmiała... a Vanda nie powinna być w korze, bo będzie gniła.
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Nie wolno się śmiać z czyjejś nieświadomości. Bo nikt świadomie nie wsadza storczyka do ziemi ogrodowej.

Jak jesteś ciekawa to poszukaj informacji o storczykach nie epifitycznych jest ich spora masa. Trudne do dostania ale są. Co nie zmienia faktu że są takie storczyki które można uprawiać w ziemi.
Vanda nie powinna być w korze, bo będzie gniła.
Mówisz o swoim doswiadczeniu czy to cytat z jakiejś publikacji lub wypowiedź poważanej osoby ze środowiska?
Jeśli to twoje doświadczenie lub gdzieś zasłyszane lub przeczytane na forum wypowiedzi innych użytkowników to nijak się one mają do rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

volcowitch pisze:Nie wolno się śmiać z czyjejś nieświadomości. Bo nikt świadomie nie wsadza storczyka do ziemi ogrodowej.

Jak jesteś ciekawa to poszukaj informacji o storczykach nie epifitycznych jest ich spora masa. Trudne do dostania ale są. Co nie zmienia faktu że są takie storczyki które można uprawiać w ziemi.
Vanda nie powinna być w korze, bo będzie gniła.
Mówisz o swoim doswiadczeniu czy to cytat z jakiejś publikacji lub wypowiedź poważanej osoby ze środowiska?
Jeśli to twoje doświadczenie lub gdzieś zasłyszane lub przeczytane na forum wypowiedzi innych użytkowników to nijak się one mają do rzeczywistości.
są takie osoby, które sadzą storczyki w ziemi i podlewają kranówą nawet jak wiedzą, że tak się nie powinno robić.

a nigdy nie sadziłam Vandy w korze, bo po co, jak dobrze rosną w wazonach. zresztą i tak bym ich nie zmieściła do żadnej doniczki.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”