Storczyki i ich życie.....
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam nadzieję że nic sie nie złamie widzę na innych gałązkach kwiatowych małe pączusie wiec wnet będą fotki z kwitnień moich podopiecznych :P
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- Piotr=)
Spis tematów
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie. Twoje Dendrobium wypuszcza nowe pseudobulwy. :P
Teraz jest okres wzrostu i po prostu się rozrasta.Potrzebuje większej wilgotności i trochę nawozu. Nie wiem, jakie masz dendrobium,ale najprawdopodobniej na tych nowych pseudobulwach potem zakwitnie. Zatem dbaj o nie
Teraz jest okres wzrostu i po prostu się rozrasta.Potrzebuje większej wilgotności i trochę nawozu. Nie wiem, jakie masz dendrobium,ale najprawdopodobniej na tych nowych pseudobulwach potem zakwitnie. Zatem dbaj o nie

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Piotr=)
Spis tematów
- Piotr=)
Ja ich nie rozdzielałem tylko jak je przesadzałem to się rozleciała na 2 części i jedna tak jak i druga dostała doniczkę świeże podłoże
Spis tematów
- Piotr=)
Moje Cymbidium się rozrasta proszę zobaczyć

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A i mam pytanie czy Vandę można uprawiać w uniwersalnej ziemi.....? Maja kuzynka ma wandę którą znalazła na śmietniku i ją zabrała do domu i wsadziła do ziemi uniwersalnej i ostatnio z nią rozmawiałem to mówi że ładnie jej rośnie bo ma już 2 nowe listki a podlewa ją 1x na tydzień czy nie lepiej było by wandzie w koszyczku lub donice z podłożem dla storczyków.....?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A i mam pytanie czy Vandę można uprawiać w uniwersalnej ziemi.....? Maja kuzynka ma wandę którą znalazła na śmietniku i ją zabrała do domu i wsadziła do ziemi uniwersalnej i ostatnio z nią rozmawiałem to mówi że ładnie jej rośnie bo ma już 2 nowe listki a podlewa ją 1x na tydzień czy nie lepiej było by wandzie w koszyczku lub donice z podłożem dla storczyków.....?
Spis tematów
w ziemi uniwersalnej?!?! nigdy ! w korze gnija korzenie a co dopiero w ziemii !!!!! niech szybko zagląda co tam się dzieje bo zmarnuje roślinę !!! vandy hoduje się albo w koszykach z sphagnum, korze albo w wazonie albo wiszące bez podłoża. główna zasadą jest wysychanie korzeni pomiędzy podlewaniami ! ważny jest też ruch powietrza wokół korzeni ...
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
- Storczykowa
-
- ZBANOWANY
- Storczykowa
-
- ZBANOWANY
Nie wolno się śmiać z czyjejś nieświadomości. Bo nikt świadomie nie wsadza storczyka do ziemi ogrodowej.
Jak jesteś ciekawa to poszukaj informacji o storczykach nie epifitycznych jest ich spora masa. Trudne do dostania ale są. Co nie zmienia faktu że są takie storczyki które można uprawiać w ziemi.
Jeśli to twoje doświadczenie lub gdzieś zasłyszane lub przeczytane na forum wypowiedzi innych użytkowników to nijak się one mają do rzeczywistości.
Jak jesteś ciekawa to poszukaj informacji o storczykach nie epifitycznych jest ich spora masa. Trudne do dostania ale są. Co nie zmienia faktu że są takie storczyki które można uprawiać w ziemi.
Mówisz o swoim doswiadczeniu czy to cytat z jakiejś publikacji lub wypowiedź poważanej osoby ze środowiska?Vanda nie powinna być w korze, bo będzie gniła.
Jeśli to twoje doświadczenie lub gdzieś zasłyszane lub przeczytane na forum wypowiedzi innych użytkowników to nijak się one mają do rzeczywistości.
- Storczykowa
są takie osoby, które sadzą storczyki w ziemi i podlewają kranówą nawet jak wiedzą, że tak się nie powinno robić.volcowitch pisze:Nie wolno się śmiać z czyjejś nieświadomości. Bo nikt świadomie nie wsadza storczyka do ziemi ogrodowej.
Mówisz o swoim doswiadczeniu czy to cytat z jakiejś publikacji lub wypowiedź poważanej osoby ze środowiska?Vanda nie powinna być w korze, bo będzie gniła.
a nigdy nie sadziłam Vandy w korze, bo po co, jak dobrze rosną w wazonach. zresztą i tak bym ich nie zmieściła do żadnej doniczki.