Domek drewniany czy murowany?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tani domek na działce - jaki?
Mój na 2 x 2 ale jest za mały.
Narzędzia się mieszczą , mały stoliczek i coś do siedzenia ale nie ma jak się obrócić.
Myślę że 12 m2 ci wystarczy, przecież w nowym budownictwie ludzie w takich pokojach mieszkają :P
Narzędzia się mieszczą , mały stoliczek i coś do siedzenia ale nie ma jak się obrócić.
Myślę że 12 m2 ci wystarczy, przecież w nowym budownictwie ludzie w takich pokojach mieszkają :P
- Magnolcia
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lut 2011, o 22:03
Re: Domek drewniany czy murowany?
Super, że można poczytać wielu różnych opinii i powyciągać wnioski. Ja również myślałam o drewniaczku na działkę ale po przeanalizowaniu waszych postów i moich warunków chyba postawię murowany. Pozdrawiam
i życzę miłej pracy w terenie (w końcu słoneczko!!!) 

Przejrzałem na szybko wątek i rozbieżność w temacie ogromna. Nie można porównywać domu całorocznego murowanego, drewnianego (z bali, kanadyjczyka, prefabrykowanego) i do tego drewnianej chatki na działkę
. Skrzypi to chyba budka na działce, ale nie dobrze wykonany dom. Temat znam dobrze z autopsji ... piwnice murowane, a góra w szkielecie. Mogę powiedzieć tylko tyle, iż porównując wykonanie różnych firm w Polsce - rozrzut jest jak między zardzewiałą syrenką, a mercedesem. Srzyja temu niestety brak w Polsce norm dotyczących budownictwa szkieletowego, a powoduje to wrzucanie całego budownictwa szkieletowego do jednego worka.
Nawiasem mówiąc, w przypadku budynków murowanych dzieje się powoli podobnie....

Nawiasem mówiąc, w przypadku budynków murowanych dzieje się powoli podobnie....
-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie czytam całego wątku od deski do deski, ale mogę napisać swoje zdanie - może w czymś pomoże...
Mam na działce domek drewniany, które zbudował jeszcze mój dziadek - jakieś 40 lat temu. Dom jest cały, calusieńki z drewna, stoi na podwyższeniu - murowanym tarasie, dach pokryty jest normalnie papą i smołowany.
Kilka razy od nowości był odnawiany - czyli wyszlifowany z zewnątrz i na nowo impregnowany. Kiedyś dziadek wszystko robił ręcznie i impregnował pokostem, teraz 5 lat temu renowację robiliśmy my i zamówiliśmy fachowca, który wszystko zrobił maszyną z różnymi papierami ściernymi i sam malował.
Uwielbiam to że domek jest drewniany, bo latem w środku jest przyjemnie chłodno, w nocy ciepło, bo dom w ciągu dnia się nagrzewa od dachu i oddaje w nocy to ciepło. Nie ma w środku wilgoci, nie ma nigdy grzybów i pleśni. Pięknie pachnie i jest taki - przytulny. Jest spory bo ma ponad 70 metrów kwadratowych, ale kiedy robi się chłodno w połowie września/początku października włączamy piec akumulacyjny, który stoi w największym, środkowym pokoju i jest wręcz gorąco - a grzejemy tylko w nocy
osobny grzejnik jest w łazience, który włączamy podczas kąpieli.
Mam porównanie, bo obok na działce u teściów mojego wujka jest domek murowany, o podobnym metrażu, również podpiwniczony i z wysokim, murowanym tarasem... tam co raku mają problemy z zapachem, z wilgocią, grzybem, jest tam tak... miejsko. Ogrzewają całość kominkiem - standardowo na drewno.
podsumowując - gdybym miała sama budować - na pewno byłby to dom drewniany, tylko ja swój wykończyłabym od środka na jasno i wstawiła spore okna. Mój obecny domek jest w środku również wykończony ciemno i przez to w chłodne miesiące jak trzeba dużo siedzieć w środku jest trochę depresyjnie i ciemno, a ja lubię duże okna i jasne ściany - ale jak mówię, to kwestia wykończenia.
Mam na działce domek drewniany, które zbudował jeszcze mój dziadek - jakieś 40 lat temu. Dom jest cały, calusieńki z drewna, stoi na podwyższeniu - murowanym tarasie, dach pokryty jest normalnie papą i smołowany.
Kilka razy od nowości był odnawiany - czyli wyszlifowany z zewnątrz i na nowo impregnowany. Kiedyś dziadek wszystko robił ręcznie i impregnował pokostem, teraz 5 lat temu renowację robiliśmy my i zamówiliśmy fachowca, który wszystko zrobił maszyną z różnymi papierami ściernymi i sam malował.
Uwielbiam to że domek jest drewniany, bo latem w środku jest przyjemnie chłodno, w nocy ciepło, bo dom w ciągu dnia się nagrzewa od dachu i oddaje w nocy to ciepło. Nie ma w środku wilgoci, nie ma nigdy grzybów i pleśni. Pięknie pachnie i jest taki - przytulny. Jest spory bo ma ponad 70 metrów kwadratowych, ale kiedy robi się chłodno w połowie września/początku października włączamy piec akumulacyjny, który stoi w największym, środkowym pokoju i jest wręcz gorąco - a grzejemy tylko w nocy

Mam porównanie, bo obok na działce u teściów mojego wujka jest domek murowany, o podobnym metrażu, również podpiwniczony i z wysokim, murowanym tarasem... tam co raku mają problemy z zapachem, z wilgocią, grzybem, jest tam tak... miejsko. Ogrzewają całość kominkiem - standardowo na drewno.
podsumowując - gdybym miała sama budować - na pewno byłby to dom drewniany, tylko ja swój wykończyłabym od środka na jasno i wstawiła spore okna. Mój obecny domek jest w środku również wykończony ciemno i przez to w chłodne miesiące jak trzeba dużo siedzieć w środku jest trochę depresyjnie i ciemno, a ja lubię duże okna i jasne ściany - ale jak mówię, to kwestia wykończenia.
mój "dziki" ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42651
mOj ma dużo okien i jest fajnie jasno a w środeczu też go zrobię w jakimś rozświetlającym kolorze , zgadzam się z poprzedniczką , że murowany to nie to samo i kiedy stoi całą zimę nie ogrzewany to wiosną zapaszek.... średni....
I jak skończyła się historia ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- marko7
- 50p
- Od: 1 mar 2010, o 23:14
A ja z kolei rozważam taki pomysł:
http://www.en.domekwmiesiac.pl/domy-jednorodzinne.html
I co na to szanowni forumowicze?
http://www.en.domekwmiesiac.pl/domy-jednorodzinne.html
I co na to szanowni forumowicze?
Pozdrawiam, Marek
Moja działka za miastem - marzenia i fantazje
Moja działka za miastem - marzenia i fantazje
dom w miesiąc - postawienie samych ścian to 2 dni pracy. Więcej czasu zajmuje przygotowanie fundamentów, oraz wykończenie.
Ale jeśli interesują Was ciekawe konstrukcje w wersji eko, to stosunkowo tani, ale brak specjalistów, ale tak jak w domku drewnianym - nie można stosować byle jakich farb, tapet itp. należy zwrócić uwagę, iż nie można domku drewnianego ocieplać styropianem....... Lub zwrócić należy uwagę szczególną na zmianę wentylacji.
A oto proszę Państwa, technologia, Polska Norma, nie ma problemu z uzyskaniem zezwolenia na budowę - konstrukcja szkieletowa drewno, wypełnienie prasowana słoma kryta 2 warstwami gliny:

reszta tutaj
https://www.google.pl/search?q=dom+ze+s ... 98#imgrc=_
Ale jeśli interesują Was ciekawe konstrukcje w wersji eko, to stosunkowo tani, ale brak specjalistów, ale tak jak w domku drewnianym - nie można stosować byle jakich farb, tapet itp. należy zwrócić uwagę, iż nie można domku drewnianego ocieplać styropianem....... Lub zwrócić należy uwagę szczególną na zmianę wentylacji.
A oto proszę Państwa, technologia, Polska Norma, nie ma problemu z uzyskaniem zezwolenia na budowę - konstrukcja szkieletowa drewno, wypełnienie prasowana słoma kryta 2 warstwami gliny:

reszta tutaj
https://www.google.pl/search?q=dom+ze+s ... 98#imgrc=_
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lis 2013, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nie dostałam pozwolenia na budowę domku letniskowego (choć w ogóle nie rozumiem czemu???) i musiałam szukać alternatywy. Kocham jednak nasze przepisy za to, że są w nich luki
Można bowiem postawić w dowolnym miejscu domek na kołach, bo na niego nie trzeba mieć pozwolenia. Jeśli ktoś ma ten sam problem to polecam odwiedzić stronę Letniskowo.pl Tam właśnie można zobaczyć tego typu domki i je zamówić. Domki są w pełni wyposażone i gotowe do zamieszkania. Mogę zapewnić, że są rzetelni i dotrzymują terminów...nie tak jak niektórzy. Najpierw bowiem poszłam do konkurencji i gorzko tego pożałowałam - koniec końcem odstąpiłam od umowy i zamówiłam w Letniskowo.pl Mówię wam...porażka i z urzędasami i z niektórymi firmami.

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
W drewnianym domu nie musi być skrzypiąco - u mnie nie skrzypi, a korniki
wiedzą, że nie wolno do talerza czy szklanki sypać wiórków.
I zapewniam, że jest bardzo klimatycznie. Myślę, że wybór drewnianego czy murowanego domu to sprawa gustu i upodobań a czasem i przypadku...
Też myślałam, że wewnątrz starego drewnianego domu jest bardzo ciemno i przygnębiająco, ale okazało się, że mimo tego, iż są małe okna - jest jaśniutko i bardzo miło a zimą cieplutko....
Pozdrawiam z drewnianego domku

I zapewniam, że jest bardzo klimatycznie. Myślę, że wybór drewnianego czy murowanego domu to sprawa gustu i upodobań a czasem i przypadku...
Też myślałam, że wewnątrz starego drewnianego domu jest bardzo ciemno i przygnębiająco, ale okazało się, że mimo tego, iż są małe okna - jest jaśniutko i bardzo miło a zimą cieplutko....
Pozdrawiam z drewnianego domku

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lip 2014, o 12:15
Witam. Czy jest szansa kupić tani domek drewniany ?
Jak Wy poradziliście sobie z tym tematem ?
Oboje z mężem trochę jesteśmy słabi w majsterkowaniu więc budowa samemu może nas przerosnąć
dlatego myślimy o gotowcu..
Jak Wy poradziliście sobie z tym tematem ?
Oboje z mężem trochę jesteśmy słabi w majsterkowaniu więc budowa samemu może nas przerosnąć
dlatego myślimy o gotowcu..
- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
Fiolka_130 a z którego regionu Polski jesteś? A tani tzn do jakiej kwoty szukasz? Ja też od dłuższego czasu szukam czegoś na działkę.
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lip 2014, o 12:15
Małopolska śląsk, tak do 5 tys 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 gru 2010, o 00:33
Fiolka_130, w tej cenie kupicie gotowy prosty domeczek w jednym z marketów, które macie na swoim terenie o powierzchni podłogi ok. 8 m2.
Jeśli ma to być coś bardziej wyszukanego i okazałego, najlepiej zwrócić się do firmy, która produkuje takie domki, lecz nie są to usługi tanie...
Jeśli ma to być coś bardziej wyszukanego i okazałego, najlepiej zwrócić się do firmy, która produkuje takie domki, lecz nie są to usługi tanie...
- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
Fiolka_130 wydaję mi się , że pochodzisz z miejsca gdzie jest tzw "zagłębie" takich domków na działkę , u mnie jest gorzej w naszym rejonie nie ma tak dużo firm a jak są to się cenią. Ja upatrzyłam sobie firme z Torunia DREWNO-GO forumowicze tutaj sobie też zamawiali i są zadowoleni h (nie wiem czy link nie zostanie usunięty? ) Tak, zostanie usunięty, bo jest niezgodny z regulaminem, pomid.
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
Kasia