Moje skarby AXELA

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowa pisze:(nie znam drugiej osoby w moim lub podobnym wieku, która też by uwielbiała storczyki).
Dusiu, może nie znasz osobiście takiej osoby, ale na forum jest kilku storczykomaniaków w podobym do Ciebie wieku. Z tego co wiem, są to Anusska i Tulipan :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mamba pisze:
Storczykowa pisze:(nie znam drugiej osoby w moim lub podobnym wieku, która też by uwielbiała storczyki).
Dusiu, może nie znasz osobiście takiej osoby, ale na forum jest kilku storczykomaniaków w podobym do Ciebie wieku. Z tego co wiem, są to Anusska i Tulipan :wink:
osobiście nie znam nikogo, kto by miał choć trochę podobne zainteresowania do moich. jestem jedyna w swoim rodzaju i cieszę się z tego.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

grunt to wiedzieć czego chce się w życiu i czerpać z tego przyjemność.
ja lubię kwiaty ale tylko ładne :) czyli storczyki, lubię zwierzaki (mam psa i 2 koty) i aktualnie robie prawo jazdy na motor :lol: Warto mieć swoje hobby niezależnie od wieku...tak wiecie żeby nie zwariować w życiu :P
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

axela pisze:grunt to wiedzieć czego chce się w życiu i czerpać z tego przyjemność.
ja lubię kwiaty ale tylko ładne :) czyli storczyki, lubię zwierzaki (mam psa i 2 koty) i aktualnie robie prawo jazdy na motor :lol: Warto mieć swoje hobby niezależnie od wieku...tak wiecie żeby nie zwariować w życiu :P
Zgadzam się z Tobą :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja zawsze miałam jakieś hobby. storczykami interesuję się dopiero 5 lat, ale wcześniej lubiłam zwykłe kwiaty.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

axela pisze:chciałabym kiedys zobaczyć widok kwitnących pięciu naraz albo i więcej bo mają tendencję do nowych przyrostów i tak np. jedna dorosła ascocentrum ma już dwa przyrosty które będą zdolne do kwitnień gdzieś za 3-4 lata :)
mam nadzieje że w nastepnym roku ujrzę taki widok:

http://www.flickr.com/photos/aiea1/3565749702/
Masz bardzo ciekawe nabytki, niespotykane. Życzę powodzenia w uprawie !
I życzę , by ascocentrum zakwitło tak jak na zdjęciu, do którego linka wstawiłaś ! Wspaniałe jest !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Axelo,a ja wracam dzisiaj do twojego poturbowanego w podróży tygryska.Upłynęło już trochę czasu i mam nadzieję,że już doszedł do siebie.A może nawet się rozrósł :?:
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

danutastachurska1 dzięki za zainteresowanie ale niestety nie :( ciągle go reanimuje..co tydzień to gorszy stan...
próbowałam już w kermazycie, próbowałam w foli co by wilgotność miał większą, próbowałam na półce pod sufitem a w tej chwili stoją ciągle w wodzie. ...jeden puścił korzonek ale nie wiem czemu już w ogóle nie rośnie..
nastawiam się na najgorsze...:( chyba rzeczywiście to nie na nasz klimat... choć dopóki żyją będę o nie walczyć.

dziś w przypływie chęci zakupiłam na pocieszenie phalka białego z żółtą warżką :) ale nie mam aparatu żeby go uwiecznić :)może zobaczy pieknie kwitnącego storczyka i się zawstydzi :) będę szczęśliwa z jakiegokolwiek korzonka....
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Czego Ci serdecznie życzę!!Trzymam kciuki!!
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Axelo myślę,że tygryskowi nie popuścisz i będziesz walczyć do skutku.Koniecznie pokaż swój nowy nabytek.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

witam pokażę Wam dziś swój nowy nabytek, standardowy biały phalaenopsis z żółtą warżką. niby niczym się nie wyróżnia i miałam w ręku już innego ale ten jakoś mi się bardzo spodobał. dodatkowo puszcza pęd tylko że ze środka, nie wiem jaki wpływ będzie miało to na jego dalszy wzrost.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

przekłamany kolor zdjęcia ze względu na wszechobecną zieleń w moim pokoju :lol:
Obrazek
dodatkowo pokażę Wam zamontowane już od tygodnia bulbophyllum. na razie tylko dwa które wyrażnie rosną, reszta siedzi w akwarium.
Obrazek
Obrazek [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a95 ... 2d6a5.html]Obrazek[/URL
na koniec tylko dodam że będą kwitnąć dwa phalaenopsisy kupione z przecen ..ciekawe jakie będą mieć kolory.
aha i nauczyłam się dopasowywać nawozy do phal i z tego co zrozumiałam to przewaga azotu-korzenie i liście a przewaga potasu i fosforu to -kwitnienie. w razie czego poprawcie.
na razie zakupiłam nowy nawóz i zobaczymy efekty 8)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękny ten biały, ale szkoda, że ma pęd ze stożka. to jest deformacja, tak nie powinno być. on będzie musiał puścić nową roślinę obok siebie.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

zamówiłam sobie dziś w sklepiku Rhynchostylis coelestis i vandopsis parishii. małe sadzonki mam nadzieje że przeżyją przesyłkę no i moją opiekę :lol:
zdjęcia orchidgarden.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

miałam kiedyś Rhynchostylis coelestis. ale już nie mam.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

czy jest łatwa w uprawie? tzn potrzebuje takich samych warunków jak vandowate?
dlaczego już jej nie posiadasz?
i czy kiedykolwiek u Ciebie kwitła?jeżeli tak to ile lat miała roślinka?
z góry dzięki za info.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”