Francja znana i nieznana - EDU

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Francja znana i nieznana - EDU

Post »

To niedaleko miasteczka Guidel. Samo miasteczko jest niesłychanie ukwiecone. Zarówno zieleń miejska, jak i ogrody otaczające domy są przepyszne. Jest tu też piękna, rozległa plaża. Na jednym zdjęciu przy linii horyzontu widać ocean.

U mnie było dużo chmur i tylko kilka kropli deszczu. Teraz świeci słoneczko i wygląda na to, że z zapowiadanego deszczu nici. A przydałby się, oj przydał...
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Chciałabym się podzielić zdjęciami z pięknej Bretanii. Niestety moje zdjęcia nie odtwarza jej piękna ale musicie mi uwierzyć na słowo.

Fort La Latte w Côte d'Armor departament 22. Twierdza z XIII w. utrzymana w doskonałym stanie. Obecnie jest prywatna, cześć tylko można zwiedzić, druga należy do właścicieli.

Obrazek

Obrazek

Z tylu widać Cap Frehel, o którym pisze troszczę niżej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak wygląda w środku

Obrazek

To jest piec w którym wyrabiano kule do armat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cap Frehel, przepiękny przylądek z granitu wysoki na 70m.

Obrazek

Obrazek

z tylu widać Fort la Latte

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolor ziemi jest tutaj inny, prawie ze czerwony.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu - Twoje zdjęcia wspaniale obrazują piękno tego miejsca.
Ciekawa jestem, jak mieszka się w takim "domeczku" . :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witam wszystkich amatorów pięknej Francji i tak jak mnie prosiła Gosia dokładam moją cegiełkę do przedstawienia kilku zdjęć z Bretani.
Monika i Fela bardzo ciekawie opisały ten piękny region, który jest też jednym z moich ulubionych. Dla tych którzy jeszcze się nie przekonali
do tej pięknej krainy oto kilka dodatkowych zdjęć choć wiele z tych miejsc już było przedstawianych.

Cap Sizun a dokładnie bardzo znana i najbardziej na zachód wysunięta jej część Pointe du Raz. To tutaj było zrobionych najwięcej znanych
fotografi rozszalałego morza wokół latarni morskich. My nie mielesmy tego szczęścia i morze było bardzo spokojne.

Obrazek

Niedaleko jest małe malownicze miasteczko Locronan. Bardzo charakterystyczna zabudowa z szarego granitu i oczywiście nieodstępne hortensje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Półwysep Crozon ze skałami spadającymi w morze obrośniętymi często wrzosami

Obrazek

Północna Bretania w wybrzeżem z różowego granitu jest naprawdę bardzo piękna. To wybrzeże nazywa się Corniche Bretonne w okolicy
Perros-Guirec.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piękne miasto Vitré 30 kilometrów od stolicy Bretanni Rennes jest jednym z lepiej zachowanych w charakterze miast historycznych z przepięknym zamkiem
i stylowymi ulicami

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienko , w domach z kamienia jest chłodno, trzeba mieć porządny piec (nawet bym powiedziała piece) by ogrzać taki dom. Widok maja genialny ale w zimie tam mieszkać bym nie chciała bo zimno i wieje jak nie wiem hihihi. Ale z natury wybredna nie jestem, wiec mogą mi go zapisać w spadku :;230

Wiesiu zdjęcia są wspaniale, trafiłaś na piękna pogodę bo od kilku dni pogoda do kitu beurk.
Jeśli masz zdjęcia z innych regionów wklej to po podróżujemy wszyscy razem !
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Gosiu, mielismy szczęście na ładna pogodę w Bretani, bo to rzadkość. Ale to też był warunek by tam się udać.
Chętnie bym wkleiła kilka zdjęć z innych regionów Francji, ale te co mam są juz takie archiwalne sprzed wielu juz lat, że nie warto ich pokazywać.
Za to mam kilka zdjęć paryskich, jest to Francja raczej dobrze znanam ale może akurat komuś sprawią przyjemność by sobie przypomnieć paryski
pobyt, a innym pomarzyć o takim wyjedzie.
Na pierwszy ogień najbardziej ulubiony przez mojego tatę paryski most, Pont Alexandre III

Obrazek

Obrazek

i niedaleko od mostu Szkoła wojskowa czyli Ecole Militaire z kopułą inwalidów Les Invalides

Obrazek

Oglegany przez turystów w taki piękny letni dzień ogród Tuilieries koło Luwru

Obrazek

I oczywiście Luwr Louvre z mostem królewskim Pont Royal

Obrazek

na koniec Pałac Królewski Palais Royal z kolumnami Bureta Colonnes de Buret

Obrazek

Miłej wizyty :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu, aż przyjemnie popatrzeć na twoje fotki! Dla mnie to są piękne wspomnienia !

Gdy mieszkałam w Paryżu to starałam się chodzić jak najwięcej (no i sie przyznam ze forsy na metro było mi szkoda hihi) Zaczęłam od XIII tak jakby azjatycka dzielnica, ile ja się tej chińszczyzny najadłam hihi, następnie mieszkałam w IX tuz obok Pigalle dokładnie rue des Martyrs , ulica męczenników hmm tez tak się czułam :;230 :;230 , później w XV dzielnica spokojna aż za spokojna, zabrakło zabrakło mi hałasu z IX hihi. To są piękne wspomnienia... ale się nostalgiczna zrobiłam fuj !!

A co z Chatelet ? Mieli robić jakieś wielkie remonty, zmienić na niby lepiej te okropne centrum handlowe, notabene największe targowisko dla zawodowców w całym regionie paryskim, w latach 60tych przeniesione poza Paryż.
Moze masz jakieś fotki? Tuz za nim centrum Pompidou tez interesujące. Za każdym razem kiedy się zwalam do koleżanek musze tam pojsc.

Wiesiu, masz do Paryża blisko, tylko kamieniem rzucić , wklej fotki, opisz ładnie, fajnie będzie ;:196
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciag dalszy przechadzki po Côte d'Armor. :lol:

Przedstawiam wam ruiny pięknego opactwa Abbaye de Beauport niedaleko Paimpolu , jeden z najbardziej zwiedzanych zabytków w Côte d'Armor.
Powstał w XIIw, opactwo upadło po koniec XVIIIw i zostało zamknięte. Czesc zostala kupiona, reszta zostala wlasnoscia gminy.
I tutaj trzymajcie się mocno: dzięki inicjatywy polskiego hrabiego Ponińskiego, opactwo zostało sklasyfikowane jako zabytek historyczny. Niestety nic nie znalazłam na jego temat, tylko tyle ze urodził się w Krakowie po powstaniu wyjechał do Francji, zmarł w opactwie i tyle. Na zdjęciu widać jego pomnik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skarbonka, i jak tu nie wrzucić grosika ?
Obrazek

Hortensje są obecne wszędzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj była jadalnia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A jest miasto Paimpol

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uliczni muzycy, mieli nawet wziecie

Obrazek
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, Wiesiu, z przyjemnością powędrowałam ścieżkami czerwonych granitów. Tymbardziej, że niewiele miejsc miałam okazję odwiedzić na północnym wybrzeżu. Dawniej tymi ścieżkami przemierzali strażnicy strzegący granicy przed kontrabandą. Dziś tymi ścieszkami można przejść na piechotę prawie całe wybrzeże i na szczęście nie grozi nam potyczka z jakimś przemytnikiem.
Urwiste czerwone klify, szmaragdowa woda morza, doskonale zachowana twierdza Fortu La Latte, to zachwycające widoki. Zastanawiam się jakie fotki mogę tu dorzucić ze swej strony. Może zatrzymałabym się na półwyspie Crozon, który odwiedzała Abeille,a który mnie oczarował bez reszty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Urzekające są też tutejsze wioski.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Genialny jest ten półwysep, chciałabym go widzieć jak jest sztorm ! to ci dopiero byłby pokaz ! Bardzo podobają mi się skały wyrzeźbione przez wodę a i tez przez korozje. Piasek wydaje się być... biały i sypki. Na moich pobliskich plażach piasek jest ciemny i mokry.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, uwielbiam jeżdzić nad ocean w porze sztormu. To fascynujący widok! Czasami bardzo wieje i lepiej podziwiać ten spektakl z okna samochodu. Najbliżej nas jest plaża Guidel i Pouldu. Ta pierwsza jest bardzo duża, druga bardziej osłonięta klifami, bardziej kameralna.

Obrazek

Pouldu plaza
Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

świetne widoki, a na 3 zdjęciu w tyle widać algi, czy mi się tak wydaje?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Felu, piekne te plaże niedaleko od Ciebie. Szczególnia ta druga kameralna jest bardzo fajna. Mam nadzieję że udało Ci się z nich korzystać
dowoli tego lata i że pogoda na to pozwoliła ;:3
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, pewnie to algi. Mają taką włosowatą postać, ale zbytnio nie przyglądałam się im.

Wiesiu, mnie się też podoba bardziej ta druga, ale na długie spacery wolimy tę pierwszą. To lato jest bardzo piękne, choć bywało zbyt upalne jak dla mnie. Nie znoszę upałów i ostatnio, kiedy temperatura spadła 21-22°C, na plaży jest po prostu bosko. Jeżdzimy codziennie po południu i dziś, choć niebo zachmurzone też będziemy na plaży. Jeśli nawet nie będzie zbyt słonecznie, to utniemy sobie marsz brzegiem oceanu.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

cudne te klify :) chciała by dusza do raju :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”