U Lesi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zima chyba niestety nie była łaskawa dla mojego rododendronu jakuszmańskiego...
Trochę mu się przymarzło i nie wiem co robić... Uciąć te przemarznięte pędy, poczekać bo może się jeszcze zazielenią? Kwiatków raczej na pewno już na tych gałązkach nie zobaczę :cry:
A w zeszłym roku były piękne białe pęki kwiatów.
Zrobiłam oprysk Asahi, ale nie wiem czy to pomoże. Zresztą zobaczcie
Obrazek

Wrzosy przezimowały całkiem nieźle (choć w przyszłym roku będę pamiętała o lepszym zabezpieczeniu). Szkoda było wycinać zeszłoroczne kwiatostany.
Obrazek

Pieris "Little Heath" mimo, że owinięty agrowłókniną potracił trochę listków - mam nieodparte wrażenie, że najwięcej listków stracił w miejscu, gdzie gałązki ściśle dotykały agrowłókniny.
Przód jest niezły
Obrazek
Ale tył...
Obrazek

I znowu pytanie czy przycinać te "łyse" gałązki czy czekać bo może odbiją?

A tak prezentuje się widok ogólny
Obrazek

Najgorsze jest to, że po zimie gleba wokół roślin ma pH 8 :!: :evil:
Rh jeszcze nie pokazują objawów tego pH, bo ściśle wokół korzeni gleba ma jeszcze kwaśne pH, ale czeka mnie akcja zakwaszania. Kupiłam kwaśny torf, udało mi się znaleźć w Warszawie sklep, który sprzeda mi litr kwasu ortofosforowego.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A zakup, z którego jestem bardzo dumna. Wreszcie będę miała miejsce składowania skoszonej trawy i popiołu z kominka. A na jesień piękny naturalny nawóz i osłonę dla róż.
Przy tak bliskim sąsiedztwie bałabym się używać innych naturalnych nawozów typu obornik
Obrazek
Te rajstopy do podwiązywania mimo, że wyglądają obciachowo, bardzo się sprawdzają

A to moje pierwsze własnoręczne cięcie
Obrazek
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wcześniej pisałam, że mamy jeszcze kawałek gruntu i jak przestanę mieścić się w tym ogródku to zacznę urządzać to miejsce.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu-myślę,że pracy masz na długie lata.I będzie posiadłość jak się patrzy.Te brzozy jak z rosyjskich filmów.Lubię brzozy 8)
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przywiezione róże z Rosarium
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszko - ja też kocham brzozy, dlatego bardzo chciałam aby w przydomowym ogródku też była choć jedna brzoza. Budować tam pewnie będziemy się w perspektywie przyszłych 5-10 lat :roll:
Póki co nie mamy jeszcze urządzonego domu w Ząbkach.

A tak wyglądają moje byliny wołające o wiosnę
Obrazek
Obrazek

Naprawdę nie wiem co robić :!: W zimniejszym garażu jest jeszcze ciemniej i nie ma miejsca, a na bieganie z doniczkami aby w dzień się aklimatyzowały na zewnątrz a na noc spały domku nie mam sił. KIEDY BĘDZIE WIOSNA BEZ PRZYMROZKÓW W NOCY :!: :evil:
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tak wyglądają efekty sadzenia róż
Obrazek
Obrazek
Oczywiście okazało się, że w jednym miejscu nadal jest beton w ziemi :evil: Nie muszę mówić, że musiało się to okazać w momencie gdy posadziłam prawie wszystkie róże :evil: i nici z starannie zaplanowanej rabatki :evil:
Ale był jeden optymistyczny znak - w Rosarium dołożyli mi gratis w postaci róży okrywowek Lovely Fairy.

Posadziłam również drzewka owocowe - morelę i wiśnię
Obrazek

Widok ogólny :D
Obrazek

A tych już nie zdążyłam posadzić - aronia, dereń jadalny (docelowo trafi na naszą drugą działkę) i kiwi Issai

Obrazek

Nie posadziłam też róż Madame Hardy i piennej Alba Meilland - w Rosarium powiedzieli mi, że mam poczekać 2 tygodnie aby sadzonki porządnie się ukorzeniły.

Mam nadzieję, że róże przeżyją - martwią mnie te nocne przymrozki :(
Nie wiem czy też dobrze zrobiłam skracając lekko korzenie sadzonek, no i czy dołki odpowiednio głębokie, czy nie popalę korzeni granulowanym obornikiem (dałam garść i wymieszałam z ziemią )itp Słowem panikara ze mnie.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu,
to mamy ten sam dylemat z różami , może będzie wszystko dobrze,
ja bym te tulipany jutro w dzień przeniosła do ogródka i posadziła z doniczka,
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

jak zakwitnie to wszystko co zakupiłaś to dopiero będzie pięknie, gratuluje zapału, tak trzymać:)

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu u mnie z różami chyba wszystko (odpukać w niemalowane) dobrze. Pąki, które były na sadzonkach nadal są zielono-czerwone (więc żywe). To zupełnie moje pierwsze podejście do tych pięknych roślin i choć zawsze można domówić krzewy z Rosarium - to bardzo chciałabym aby się udało.
Tulipanki planowałam nawet wsadzić w doniczkach aby nie było problemu z ich usunięciem do mniej wyeksponowanego miejsca gdy zostaną z nich tylko zasychające liście.

Zabrałam się za usuwanie trawy z przyszłych rabatek i... nie sądziłam, że da mi to tak w kość, a efekty mizerne, bo w ciągu 3 godzin udało mi się przygotować 1/5 rabatki.
Posadziłam też pozostałe drzewka - jutro porobię zdjęcia.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Urszulo - witam serdecznie i dziękuje za wizytę - myślę, że za jakiś miesiąc lub dwa będzie co oglądać :lol:
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, z zainteresowaniem przeczytałam sobie Twój wątek. Mieliście przejścia, ale przynajmniej będzie co wpominac po latach, kiedy usiądziecie sobie przy szemrzącym kamieniu, wśród cudownie pachnących róż, zasłonięci pięknymi iglaczkami od sąsiedztwa... Pięknie będzie. Już zrobiliście wiele, i ciekawa jestem jak sprawdzi się pomysł z nawadnianiem rynnowym ;)
Gratuluję pomysłów, zapału i będę wpadać by nacieszyć oczy Twoim ogródkiem :) Ewa
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo - bardzo dziękuję za wizytę w moim ogródku i za miłe słowa ;:7
O nawadnianiu powiem, że się sprawdza - trawa nad rurą w pasie szerokości 40-50 cm jest bardziej zielona od reszty. Daje to dość zabawny efekt, gdyż trawnik ma promieniście rozchodzące się pasy bardziej zielonej trawy (dokładnie w miejscach gdzie biegną rury) :lol: Nie do końca o taki efekt nam chodziło :lol: ale przyjmniej nie mam żalu, że tyle wody deszczej bezużytecznie wpada do ścieków.

Powiem, że czasem mnie przerasta wizja ilości pracy w ogrodzie - ale o tym chyba nie muszę Ci mówić. Teraz przymierzamy się do zrobienia bardziej szczelnego dla gapiów-sąsiadów płotu z lamelowych przęseł. Przęsła zakupione, trzeba je tylko pomalować 4x - w optymistycznej wersji zakładam, że potrwa to 2 miesiące.... i już mi się robi słabo ;:60 . Ale jak pomyślę jakie to będzie idealne miejsce dla powojników wielkokwiatowych, to jest mi lepiej ;:87
linki Lesi
aktualny
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

niefajni sąsiedzi to przykra sprawa, a już szczeolnie gdy maja mało estetyczne jakies składy różności porobione, ja lubię jak jest siatka, bo nie zamyka przestrzeni ale niestety fragmenty też postanowiłam osłonić, w tym celu zakupiłam maty bambusowe...ale tylko na niewielki kawałek powierzchni siatki...a takie panele też są fajne i sztywne...

pozdrawiam i miłego dnia
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam u siebie płoty lamelowe, które miały zasłonić nas przed nichcianym bałaganem u sąsiada

Obrazek
Obrazek

Teraz tuje tak urosły... że płotów nie widać :) i nawet zastanawiam się, czy nie przenieśc ich w inne miejsce jako "zasłaniacze" kolejnego zasiatkowo-sąsiedzkiego nieporządku... W planie mam jeszcze obcięcie tujom stożków wzrostu, to jeszcze bardziej zagęszczą się w szerokość.

Obrazek
Obrazek

Płoty sprawdzają się znakomicie, również jako ochrona przed wiatrami.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”