Burak liściowy, mangold,boćwina

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anezob69
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Burak liściowy

Post »

Laryssa ... rozumiem i szanuję.
W tym roku mimo wszystko muszę spróbować, aby móc się wypowiedzieć czy są dla mnie idealne czy nic specjalnego. Zresztą ja bardzo lubię różne "inności" i zawsze eksperymentuję.
pozdrawiam serdecznie, Bożena

Ogród szczęściem pachnący
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja kupiłam mix kolorów i będę jak wszystko uprawiać w pojemnikach. Uwielbiam wszystko co liściaste. Chciałabym jeszcze ieć jarmuż na balkonie ale on chyba trochę za wielki jest.
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39

Post »

Kolejny, trzeci rok z rzędu będą u mnie także i w tym, buraki liściowe. Nie wiem dlaczego ale normalne buraki (Opolski) nie chcą u mnie rosnąć - mizerne są bardzo, łącznie z botwinką, a liściowy jest olbrzymi . Może to kwestia mniejszych wymagań glebowych ? Nie wiem. Z tego wzgłędu ja nie rezygnuję z jego uprawy. Ponadto nigdy nie spotkałem aż tak grubych ogonków liściowych u normalnych buraków, a właśnie one smakują wyśmienicie z patelni lub gotowane jak szparagi. :D
Pozdrawiam - Krzysztof
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

emilijaie pisze:Ja kupiłam mix kolorów i będę jak wszystko uprawiać w pojemnikach. Uwielbiam wszystko co liściaste. Chciałabym jeszcze ieć jarmuż na balkonie ale on chyba trochę za wielki jest.
Kiedyś kupiłam na allegrooo mix kolorów, na zdjęciach były z nerwami białymi, buraczkowymi jak u ćwikłowych, żółtymi i jeszcze jakimiś.

Po wysianiu okazało się, że był tam burak liściowy z białym ogonkiem oraz... Zwykłe buraki ćwikłowe, z korzeniami spichrzowymi i liśćmi normalnej wielkości, a nie dużymi jak u liściowych buraków.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ja też nasiona buraka lisciowego kupiłam na alledrogo i zamiast czerwony okazał się biały. Niestety mi ten smak nie podszedł bo w niczym nie przypominał smaku buraka.
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

Ja kupiłam w sklepie ogrodniczym zobaczymy jakie będą. Jakie by nie były i tak je zjem :tan
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Miałam buraki liściowe swego czasu. To był mix kolorów- zółty ,różowy,czerwony ,biały i różowo- czerwony. ( nasiona z USA ). Posiałam właściwie z ciekawości,co z tego wyrośnie. Wyrosły piękne okazy bez specjalnej pielęgnacji,łodygi były grubości rabarbaru.Kilka szybko wystrzeliło w pędy kwiatowe,więc je usunęłam . Inne były ozdobą warzywnika. A co do smaku.hmm :wink: Robiłam a'la szparagi, a'la szpinak i a'la botwinka :D Ale jakie a'la by to nie było,to i tak zawsze smakuje jak burak :roll: A botwinka o niebo lepsza jest ze zwykłych buraków ćwikłowych.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Czy uprawiał ktoś żółte buraki? Dostałam 12 nasionek, posiałam 30 kwietnia w pojemniku, dzisiaj pierwsze dwa wystawiły głowy.
Dorota
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p

Post »

Miałem .Uprawa czerwonych, żółtych, zielonych, białych - niczym się nie różni.Smakują podobnie. Ładnie wyglądają na grządce i w sałatce. Mnie osobiście wizualnie najbardziej spodobały się czerwone i żółte właśnie. ;:108
Pozdrawiam - Krzysztof
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem ,czy to jest normą,czy też zależy od partii nasion,ale mnie czerwone w sporej ilości szły w kwiatostany już w pierwszym roku uprawy. I ogonki liściowe miały zdecydowanie cieńsze niż u innych kolorów. A miałam całą gamę kolorów,które wymienił Krzysztof :)
Dorcinda
500p
500p

Post »

Dziękuję za odzew :D
A te buraki to mieliście liściowe czy takie zwykłe korzeniowe? Moje nie wiem jakie są, córka przyniosła mi parę nasionek, które dostała od koleżanki z jakiejś uczelni rolniczej, może uda mi się wyciągnąć więcej szczegółów. Jakoś buraki zawsze kojarzyły mi się z korzeniami, więc wyobrażałam je sobie tak:Obrazek
Póki co z 12 nasionek mam już 13! roślinek, jak trochę podrosną to je przesadzę go gruntu i będę obserwować.
Dorota
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p

Post »

Liściowe. Kolor ogonków i nerwów liściowych jest żółty, czerwony, zielony lub biały. :)
Pozdrawiam - Krzysztof
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też pisałam o liściowych. :)
Dorcinda
500p
500p

Post »

No to czekam i dam znać co u mnie wyrosło.
Dorota
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

W tym roku pierwszy raz posiałam liściowego, skusiłam się wielkimi mięsistymi liśćmi i grubymi łodygami i pochlebnymi recenzjami :D, posiałam buraczki w cieniu gdzie ciężko było im się zabrać (dodatkowo zostały zmaltretowane przez gości którzy zjawili się na czereśnie, ale już to przebolałam), aktualnie wyglądają tak:
Obrazek
Już została wysiana reszta na zastępstwo (więcej nasion nie posiadam i nie robiłam zapasu), nie podlewałam niech same wykiełkują gdy przyjdą deszcze :wink: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”