Dwie Budleje do jednego dołka ?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
arka44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2009, o 16:09

Post »

Witam :)
Posadziłam moje budleje na początku kwietnia, ponieważ marzec był jeszcze mroźny. Nawet bardzo się ucieszyłam gdy zaobserwowałam, że puszczają pierwsze listki. W efekcie tylko w jednym miejscu liście rozrosły się, a reszta mam wrażenie, że stanęła w miejscu. Nie wiem, czy przypadkiem przed posadzeniem trochę nie zmarzły (stały na balkonie, w otwartym kartonie, doniczki owinięte były papierem). Czy powinnam je teraz czymś "podkarmic"?
Pozdrawiam
Ania
Ps. Jaśminowiec zieloniutki, pięknie przyrasta :D
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D Jak tam wasze budleje? Moje juz mają pąki- widać już kiście... Ciekawa jestem która budleja z czterech z "jednego dołka" taka szybko "dojrzewająca"... :wink:

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Jedna z moich ma już kilkunastocentymetrowe wiechy ale to chyba najwcześniejsza budleja jaką mam, Nanho Blue. Reszta jest na podobnym etapie jak na Twoim zdjęciu lub w ogóle nie ma nawet jeszcze zaczątków wiech.

Za to z innych ciekawostek. . . to jedna z budlei wyprowadzanych u mnie na drzewko właśnie przebiła barierę 3m wysokości ( zeszłoroczna siewka) :D
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

chwaścik pisze:Jedna z moich ma już kilkunastocentymetrowe wiechy ale to chyba najwcześniejsza budleja jaką mam, Nanho Blue.
Masz zdjęcie swojej Nanho Blue?

Moje młodziutkie budleje na różnych etapach rozwoju, czekam niecierpliwie ;)

Czekam również na niebieską - wersję mniejszą "Petite Budleja" ;) max 150 cm po kilku latach - niedługo kumpela z Niemiec mi ją przywiezie :)
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnniaJ pisze:Masz zdjęcie swojej Nanho Blue?
Z ubiegłego roku:
Obrazek
To dość szczególna budleja, oprócz bardzo wczesnego kwitnienia ma wyjątkowe liście jak na budleje, wąskie jak u wierzby.
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Śliczna :)
Awatar użytkownika
jadzia123
200p
200p
Od: 27 sie 2008, o 12:16

Post »

A ja mam chyba kłopot ze skorkami, zauważyłam kilka ułamanych czubków budlei ( mam je pierwszy rok), pomyślałam, że to wiatr. Ale jak je urwałam do końca to siedziały w nich szczypawki :( , jest na nie jakiś sposób? Jak tak zawezmą się za pozostałe pędy to nawet nie zobaczę co mam!
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jadzia123 pisze:A ja mam chyba kłopot ze skorkami...
W tamtym roku miałem podobny problem poobgryzały mi nieco końcówki ale generalnie to chyba pożyteczne stworzenia więc jedynie je przeganiałem rozgarniając końcówki pędów i wyrzucając je stamtąd. Innych sposobów nie znam :roll:

A co do wiatru to wczoraj potężny podmuch urwał mi jedną z gałęzi wyprowadzanych na drzewko. :cry:
Awatar użytkownika
jadzia123
200p
200p

Post »

O rany, ale szkoda ;:151
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jadzia123 pisze:O rany, ale szkoda ;:151
No cóż, spodziewałem się, że z tym drzewkiem budlejowym to nie będzie tak prosto. Ale jak na 4 budleje posadzone w formie drzewka na razie utracona tylko jedna gałąź (odpukać) to i tak jest nieźle :wink:
Awatar użytkownika
jadzia123
200p
200p

Post »

Bardzo lubię formy pienne, ale każde takie drzewko ( no bo taka forma to chyba już drzewko? ) palikuję. Nie wygląda to rewelacyjnie, ale wieje u mnie nieźle, przed ogrodem mamy taką rozleeeeegłą dolinę, żadnej naturalnej bariery. Najbardziej mnie na początku (jak tam zamieszkaliśmy) dziwił szum zbliżającego się deszczu.
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to ja oczywiście też palikuję, ale jak powieje silny wiatr to choć pień sam jest stabilny to młodymi niezwykle długimi gałązkami miota niemożebnie.
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

witam wielbicieli budlei :D i ja mam dwie, ale nie wiem, czy to wina tegorocznego maja i czerwca, ale jakoś strasznie szybko mi nie rosną. śladu kwiatów nie mam :roll:
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mona74 pisze:. . .mam dwie ale . . . jakoś strasznie szybko mi nie rosną. śladu kwiatów nie mam :roll:
Spokojnie :wink: jeszcze mają czas, niektóre kwitną dopiero pod koniec lipca, a pogoda faktycznie jest nie bardzo, jak będzie bardziej sprzyjająca to potrafią przyrastać po kilka cm dziennie. U mnie też wiele nie rośnie nadzwyczajnie a większość chyba nie pokazuje jeszcze kwiatostanów.
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chwaścik pisze:
AnniaJ pisze:Masz zdjęcie swojej Nanho Blue?
Z ubiegłego roku:
Obrazek
To dość szczególna budleja, oprócz bardzo wczesnego kwitnienia ma wyjątkowe liście jak na budleje, wąskie jak u wierzby.
Czy tą budleje jakoś inaczej się przycina?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”