O kurczę, nie wiedziałam, że taka w ogóle jest. Ale wpisałam w wyszukiwarce i faktycznie jest śliczna:) też bym ją zakupiła z chęcią ale nigdzie ich nie spotkałam (a byłam w tym roku w wielu sklepach). Wydaje mi się, że rośnie tak jak każda aksamitka, z chęcią bym się na nią skusiła:) Na allegro znalazłam 6 ofert różnych odmian o białych kwiatach, ale to mi się zupełnie nie opłaca bo za przesyłkę zapłacę 2 razy tyle co za nasiona. Jeśli ktoś wie, gdzie w Warszawie można takie kupić i mógłby tu napisać będę bardzo wdzięczna
Ja zamawiałem większość nasion z Vilmorinu. Wcześniej miałem 2 opakowania białej, ale tam było tylko po 6 nasionek Dokupiłem jeszcze 5 opakowań z Vilmorinu, bo tam było więcej nasion. Te wysiane do skrzynki już wschodzą, razem z odmianą Pollux. Te siane do gruntu jeszcze nie, ale to kwestia czasu.
Hmm... Wysialiście już aksamitki do gruntu? Bo ja tylko do donicy, która pójdzie na taras... Myślałam, że do gruntu jeszcze za wcześnie? Na opakowaniu jest napisane ze w maju
Biała aksamitka - odmiana wysoka Albatros pojawiła się w ofercie PNOS Ożarów. Niestety producent zaleca wysiewać ją od początku stycznia do połowy lutego, w przeciwnym razie kwitnienie znacznie opóźni się.
Produkcja rozsady na parapecie w miesiącach o krótkim dniu nie jest korzystna, więc muszę moje "albatrosy" w ciągu dnia hartować na tarasie.