Zieleń to życie-zielono mi - evluk
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czym byłby ogród-ostoja spokoju i wytchnienia po cięzkim dniu, gdyby do niego żaden motyl, pszczoła czy inny owad nie przyleciał? ptak w nim nie zaśpiewał?
albo jakieś zwierzątko do niego nie przyszło?
Taki ogród byłby smutny i pusty.....
W ogrodzie dniami i nocami toczy się życie.......ma swoje małe dramaty i duże radości i tak mijają dni i noce, miesiące i lata, my się starzejemy a przyroda niezmienna.......
To wprowadzenie tyczy się tego dlaczego postanowiłam zamieszczać inne też fotografie, ale bezpośrednio powiązane z ogrodem i roślinami- to takie życie w symbiozie Flory i Fauny, jedno bez drugiego nie jest możliwe...... a ponieważ część mojego ogródka ma charakter praktycznie leśny, nawiedzają moją ostoję różni przedstawiciele Fauny, oto kilku z nich:

do tego dokładam jeszcze kilka ujęć roślin mocno wiosennych, w oddzewie do tego co mam za oknem, jako jeden ze składników starego przepisu magicznego na przywołanie wiosny:

c.d.n
albo jakieś zwierzątko do niego nie przyszło?
Taki ogród byłby smutny i pusty.....
W ogrodzie dniami i nocami toczy się życie.......ma swoje małe dramaty i duże radości i tak mijają dni i noce, miesiące i lata, my się starzejemy a przyroda niezmienna.......

To wprowadzenie tyczy się tego dlaczego postanowiłam zamieszczać inne też fotografie, ale bezpośrednio powiązane z ogrodem i roślinami- to takie życie w symbiozie Flory i Fauny, jedno bez drugiego nie jest możliwe...... a ponieważ część mojego ogródka ma charakter praktycznie leśny, nawiedzają moją ostoję różni przedstawiciele Fauny, oto kilku z nich:

do tego dokładam jeszcze kilka ujęć roślin mocno wiosennych, w oddzewie do tego co mam za oknem, jako jeden ze składników starego przepisu magicznego na przywołanie wiosny:

c.d.n
- teresat
- Od: 2 lip 2008, o 22:02
Ewo, przecudne zdjęcia, dzięki nim człowiek uzmysławia sobie otaczające piękno.
Koty bosssskie
Zainteresowało mnie to co napisałaś o winobluszczu.
Nie sądziłam, że winobluszcz nie współpracuje z kociastymi i nie zechcą wspinać się po nim, w poszukiwaniu ptaszków.
Jeśli tak rzeczywiście jest ,to u mnie też będzie rósł przy ścianach.
Koty bosssskie

Zainteresowało mnie to co napisałaś o winobluszczu.
Nie sądziłam, że winobluszcz nie współpracuje z kociastymi i nie zechcą wspinać się po nim, w poszukiwaniu ptaszków.
Jeśli tak rzeczywiście jest ,to u mnie też będzie rósł przy ścianach.

- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogród wspaniały - bardzo lubię takie (bardzo) zielone, zarośnięte ogrody. Ale - przede wszystkim - "klikasz" niesamowicie piękne zdjęcia !
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Ach i Och
Dołączam się do tego chóru przedmówców
Twoje kotki takie milutkie a ja przeganiam i przeganiam kota sąsiada.
On tak się wycwanił , że przeskakuje przez płot załatwi się , podrapie tam gdzie nie ma
i wraca do siebie. U siebie ma czysto. Paskuda jedna.
Pokazuj ogródek jak tylko zacznie się budzić ze snu zimowego.
Pozdrawiam

Dołączam się do tego chóru przedmówców

Twoje kotki takie milutkie a ja przeganiam i przeganiam kota sąsiada.
On tak się wycwanił , że przeskakuje przez płot załatwi się , podrapie tam gdzie nie ma
i wraca do siebie. U siebie ma czysto. Paskuda jedna.
Pokazuj ogródek jak tylko zacznie się budzić ze snu zimowego.
Pozdrawiam
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Ewo,Za oknami śnieg i śnieg po widnokrąg i pada dalej, a tu tyle piękna.
Na przełomie XIX i XX wieku żył architekt Teodor Marian Talowski, pracował między Krakowem a Lwowem,znany jest z wielu kamienic, gdzie wprowadził specjalne kanaliki by prowadzić bluszcz.Niestety w Krakowie we wszystkich znanych mi jego realizacjach w ostatnich latach bluszcz zlikwidowano z niekorzyścią dla ceglanych ścian.
Piękne zdjęcia skrzydlatej braci.
Pozdrowionka dla Rademenesa i Marcysia od Konstantego!
Na przełomie XIX i XX wieku żył architekt Teodor Marian Talowski, pracował między Krakowem a Lwowem,znany jest z wielu kamienic, gdzie wprowadził specjalne kanaliki by prowadzić bluszcz.Niestety w Krakowie we wszystkich znanych mi jego realizacjach w ostatnich latach bluszcz zlikwidowano z niekorzyścią dla ceglanych ścian.
Piękne zdjęcia skrzydlatej braci.
Pozdrowionka dla Rademenesa i Marcysia od Konstantego!
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Bardzo wszystkim dziękuję za odwiedziny:
Moniu- dziś to chyba już śpisz, bo nie widzę żadnej aktywności Twojego Nicka na forum, a szkoda, bo być może będą się dziać rzeczy godne uwagi
Ewo Janinko- dziękuję za odwiedziny, bardzo zaciekawił mnie ten architekt Talowski-muszę poszukać w sieci informacji na ten temat dzięki.....
Karpek- miło Cię było gościć na moich "włościach"
Teresat - kocham przyrodę w całości bez wyjątku i uwielbiam naszych "braci najmniejszych", a którzy to w większości są od nas zależni........
Koty- wszystkie, bez wyjątku, mnie fascynują
Olu- dzięki za wizytę zapraszam częściej
gulek-miło było Cię poznać
To może na rozgrzewkę przed nadchodzącym sezonem parę fotek z mojego ogródka(sezon 2008) dla ocieplenia atmosfery?

Moniu- dziś to chyba już śpisz, bo nie widzę żadnej aktywności Twojego Nicka na forum, a szkoda, bo być może będą się dziać rzeczy godne uwagi

Ewo Janinko- dziękuję za odwiedziny, bardzo zaciekawił mnie ten architekt Talowski-muszę poszukać w sieci informacji na ten temat dzięki.....

Karpek- miło Cię było gościć na moich "włościach"

Teresat - kocham przyrodę w całości bez wyjątku i uwielbiam naszych "braci najmniejszych", a którzy to w większości są od nas zależni........
Koty- wszystkie, bez wyjątku, mnie fascynują

Olu- dzięki za wizytę zapraszam częściej

gulek-miło było Cię poznać

To może na rozgrzewkę przed nadchodzącym sezonem parę fotek z mojego ogródka(sezon 2008) dla ocieplenia atmosfery?