Początek ogrodu Marzeny

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, nareszcie tu trafiłam :) Witam sąsiadkę :lol:

Mam działkę niecałe 20 km od Biesala, często przejeżdżamy na swoje włości tą drogą (w stronę Morąga), chociaż ja wolę jeździć inną, szerszą i bezpieczniejszą szosą wychodzącą z drugiego końca Ostródy. Za to Sz.M. zawsze wybiera twoje okolice, bo rzeczywiście widoki po drodze są piękne i zarośnięta ze wszystkich stron aleja robi ogromne wrażenie o każdej porze roku.

Rozumiem, że do dużych sklepów wybieracie się do Olsztyna? Byłaś już w PUDiZie? Polecam, świetny sklep/szkółka z doskonałymi i niedrogimi roślinami. A znasz może jakąś ciekawą szkółkę w niedalekiej odległości od domu? W Ostródzie jest kilka sklepów ogrodniczych, ale wyboru roślin to tam niestety nie ma, sama chemia, albo doniczki i grabie. W Morągu wcale nie lepiej. W szkółce we Wrzesinie prawie same iglaki, a innych szkółek w okolicy nie znalazłam.

Pierwiosnki wkop w ogrodzie jak tylko się ociepli, może zakwitną znowu, bo w domu jest im za sucho i za ciepło. A nasionka kupiłaś wspaniałe i teraz tylko siać i czekać na kwiaty :D

Zanim przesadzisz cokolwiek na działce, trzy razy się zastanów i jeszcze czwarty raz "prześpij z tematem", może wcale nie potrzebujesz takiej zmiany, a tylko sobie roboty dołożysz bez gwarancji sukcesu czyli przyjęcia się roślin w nowym miejscu.

Szkoda, że moje roślinki to głównie cieniolubne, bo chętnie bym się czymś podzieliła, ale jeśli u ciebie jest bardzo słonecznie, to muszą to być inne gatunki. Róże, oj tak, warto mieć różany ogród, zajrzyj koniecznie do naszej sekcji różanej. Jaką masz ziemię? Dobrą dla róż? Jeśli tak, to nawet chwili się nie zastanawiaj, tylko już planuj nasadzenia :)

Ach, jeszcze jedno wyjaśnienie. Mamy na forum tyle ogródków i tyle czytania, że coraz mniej czasu zostaje na wpis tam, gdzie się było. Tak więc nie dziw się, że ludzie zaglądają, a nic nie piszą. Zresztą im dłuższy wątek, tym trudniej go obejrzeć od początku do końca :lol: No i co za różnica, czy mamy dużo wpisów, czy mało wpisów. To nieważne :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuje Nalewko za odwiedziny,i za dobre rady. Mam nadzieje że kiedyś przejazdem wpadniesz do mnie na kawkę,będzie mi bardzo miło. Może doradzisz coś względem mojego ogrodu.Zapraszam.
pozdrawiam Marzena.
PS. A mogę wiedzieć gdzie masz Swoją działkę?
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Marzenko w pięknych okolicach masz ogródek.

Przy wczorajszej pogodzie robiłam porządki na swojej działce.Liczyłam też
pozimowe straty.Padł osmanthus, 2 gatunki hebe , coś niewyrażnie wygląda formowana na
pieńku trzmielina.

Dziś pada. Można spacerować po Waszych ogrodach.
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu,ja dzisiaj to już od 6 rano buszuje po forum i zbieram ciekawe pomysły na zagospodarowanie mojej działki. Tyle bym chciała zrobić,tylko od czego by tu zacząć.Na pierwszym planie jest dokończenie ogrodzenia z siatki, następnie mam zamiar zrobić żywopłot ze świerka. Jak to zrobię następnym planem jest zrobienie skalniaka,już zaczynam zbierać kamienie. Na sąsiedniej opuszczonej działce jest kilka sporych głazów,muszę tylko porozmawiać z właścicielem czy mogę je zabrać,bo z tego co wiem to nie są mu potrzebne. A potem to zobaczymy co robić dalej,na pewno będą warzywa no i przy nich jest trochę pracy.
Po za tym mam 2 małych szkodników w domu -2,5 letnią córeczkę i 14 miesięcznego synka. Tak więc będzie ciężko cokolwiek przy nich zrobić.
:D :D
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Marzenko,
Oj w pięknych stronach mieszkasz od wielu lat co roku przejeżdzam przez Biesal jak jadę do Gietrzwałdu i Rentyn, bardzo kocham te strony i dobrze się tu czuję, nawet myślałam aby się tu kiedyś przeprowadzić na stałe,
nie martw się tym ze mało osób sie wpisuje , każdy ma duzo obowiązków i czasami szybko przegląda bez wpisu,
początki w ogródkach bywaja rózne w zalezności od czasu i stanu zadbania ogródka, ale co roku będzie lepiej, dzieciaczki podrosną i będą pomagać, a roślinki będa rosły jak szalone, życzę powodzenia i wytrwałości bo zapału Ci nie brakuje,
Pozdrawiam cieplutko
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Witam Cię serdecznie Marzenko, czekam na kolejne zdjęcia z Twojego ogródka.

Myślę że nie powinnaś przejmować sie ilością postów, ponieważ to wątek o naszych pięknych ogrodach, a ploteczki są w innym dziale.... :lol:

A tak na poważnie, ja też jestem początkującym ogrodnikiem i mamusią małej niszczycielki ogrodowej, więc wiem że z maluchem ciężko się pracuje w ogrodzie. :?

A plany w tym roku mam ambitne.......... :wink:
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam po małej nieobecności na forum. Miałam dużo szczęścia i nieszczęścia, otóż przez moją nieuwagę mój 14 miesięczny synek wylał na siebie gorącą kawę i wylądowałam z nim w szpitalu na 5 dni.
Te pięć dni było wielkim koszmarem, synek miał 1 i 2 stopień oparzenia, i 30 procent powierzchni. Lekarz nie rokował nic dobrego.
Ale ktoś nad nim czuwał i wszystko skończyło się dobrze.Od wczoraj jesteśmy już w domku i dziękuję Bogu że wszystko jest ok. W poniedziałek mam wizytę kontrolną i zdjęcie opatrunku.
Mam nadzieję że nikt mnie za ten post nie ochrzani.
Jutro mam zamiar porządkować ogródek ,bo wygląda nie ciekawie ale czy pogoda pozwoli to się okażę. Postaram się wkleić kilka fotek wiosennych.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
Marzena.
eryba
200p
200p
Od: 4 sty 2009, o 19:23

Post »

Ojej biedny synek pewno się nacierpiał. Moja córcia jak była mała też przez moją nieuwagę miała poparzenie 1 i 2 stopnia więc wiem co czułaś.
Całe szczęście, że wszystko dobrze się skończyło i teraz na pewno będziesz ostrożniejsza :wink: .
Miło, że wiosna już tuż tuż czekam na nowe fotki :D
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam. Dzisiaj świeci od rana słoneczko tylko jest -10 stopni mrozu. Coś ta wiosna płata nam figle. Wczoraj widziałam 4 lecące bociany. Myślę że wiosna już niedługo zagości na dobre.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Witaj magnolio!
Dużo pracy przed Tobą.Uwierz mi jednak,że u mnie kilka lat temu było duuużo gorzej-stara,rozwalająca się szopa na podwórku,zsypujaca się skarpa ziemi(tam gdzie są posadzone tuje),ogromne różnice poziomu "sąsiadów"...Teraz gdy Ktoś przechodzi ulicą dostaje skrętu szyi bo wciąż można dostrzec coś nowego :shock:
W tym roku też w końcu będzie u mnie kolorowo-również kupiłam armię nasionek :lol:
Jak ja Ci zazdroszczę Obi-gdy rzucają reklamy o ogrodzie to aż mnie ściska :twisted:
Na słoneczne rabaty polecam yuccę(bardzo mi się podobają jej kwiaty) i trawy(jest tyle gatunków,że z samych traw można wyczarować piękny zakątek),skalniak to pomysł trafiony w 10 :D
Na te żółte ogrodzenie ja posadziłabym bluszcz-jest zimozielony i po kilku latach nie będzie śladu.Tylko że w pełnym nasłonecznieniu może gorzej rosnąć.Kolor jest "jaraszczy"-może go po prostu przemalować na coś bardziej neutralnego :?: (zieleń czy brąz :roll: ).
Mam nadzieję,że synek ma się już lepiej :P
Pozdrawiam cieplutko i życzę Wam duuużo zdrówka :wink:
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Darlo80. Dziękuje za rady,bluszcz już sobie załatwiłam,czekam na lepszą pogodę bo dzisiaj prószy śnieg i jest -3 stopnie mroziku.Wczoraj natomiast cały dzień padał deszcz, i taka to nieciekawa pogoda. Jeśli chodzi o synka, to wczoraj byłam z Nim na kontroli,opatrunku już nie ma i wszystko jest dobrze. Lekarz powiedział że wszystko goi się dobrze i nie będzie żadnego śladu po oparzeniu. Mam tylko cały czas smarować Go maściami, i osłaniać przed każdym promieniem słońca. A na żywopłot z jednej strony zakupiłam 90 sadzonek świerka pospolitego,mają około 70 cm wysokości.
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A dlaczego miałby cię ochrzaniać za post o własnym dziecku w twoim własnym wątku? W życiu!!!

I od razu prywaten pytanie na temat też mało ogrodowy, dokąd jeździliście do szpitala?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Witaj Marzenko ogród zapowiada się bardzo dobrze.Prosimy
o więcej zdjęć.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31

Post »

Witaj Marzenko
Plany masz ambitne,oby tylko dzieciaczki dały czas byś mogła je zrealizować.Sama jestem mamą prawie 8-m-nej Zuzi.W ogrodzie mogę popracować w czasie gdy uśpię maluszka i Zuzka sobie śpi w wózku tzn ok 2 godz dziennie.A póżniej to nie wiem jak będzie bo przy takim szkrabie to oczy trzeba mieć naokoło głowy.Zakupy super, latem na pewno będzie kolorowo ,a synka ucałuj,Zapraszam do siebie :lol:
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewko, do szpitala w Olsztynie,to jest wojewódzki szpital dziecięcy,zresztą wszystkie dzieci tu w większości się leczą. Były tu dzieci i z Bartoszyc , Ełku, Elbląga.
pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”