Mam działkę niecałe 20 km od Biesala, często przejeżdżamy na swoje włości tą drogą (w stronę Morąga), chociaż ja wolę jeździć inną, szerszą i bezpieczniejszą szosą wychodzącą z drugiego końca Ostródy. Za to Sz.M. zawsze wybiera twoje okolice, bo rzeczywiście widoki po drodze są piękne i zarośnięta ze wszystkich stron aleja robi ogromne wrażenie o każdej porze roku.
Rozumiem, że do dużych sklepów wybieracie się do Olsztyna? Byłaś już w PUDiZie? Polecam, świetny sklep/szkółka z doskonałymi i niedrogimi roślinami. A znasz może jakąś ciekawą szkółkę w niedalekiej odległości od domu? W Ostródzie jest kilka sklepów ogrodniczych, ale wyboru roślin to tam niestety nie ma, sama chemia, albo doniczki i grabie. W Morągu wcale nie lepiej. W szkółce we Wrzesinie prawie same iglaki, a innych szkółek w okolicy nie znalazłam.
Pierwiosnki wkop w ogrodzie jak tylko się ociepli, może zakwitną znowu, bo w domu jest im za sucho i za ciepło. A nasionka kupiłaś wspaniałe i teraz tylko siać i czekać na kwiaty

Zanim przesadzisz cokolwiek na działce, trzy razy się zastanów i jeszcze czwarty raz "prześpij z tematem", może wcale nie potrzebujesz takiej zmiany, a tylko sobie roboty dołożysz bez gwarancji sukcesu czyli przyjęcia się roślin w nowym miejscu.
Szkoda, że moje roślinki to głównie cieniolubne, bo chętnie bym się czymś podzieliła, ale jeśli u ciebie jest bardzo słonecznie, to muszą to być inne gatunki. Róże, oj tak, warto mieć różany ogród, zajrzyj koniecznie do naszej sekcji różanej. Jaką masz ziemię? Dobrą dla róż? Jeśli tak, to nawet chwili się nie zastanawiaj, tylko już planuj nasadzenia

Ach, jeszcze jedno wyjaśnienie. Mamy na forum tyle ogródków i tyle czytania, że coraz mniej czasu zostaje na wpis tam, gdzie się było. Tak więc nie dziw się, że ludzie zaglądają, a nic nie piszą. Zresztą im dłuższy wątek, tym trudniej go obejrzeć od początku do końca