Miniaturowy ogród -Foggia
Dzięki Wszystkim za odwiedziny.
Wczoraj wróciłam z 2-tygodniowego pobytu w "tropikach" (czyt. w Krakowie)
A tu musiałam znowu wskoczyć w ciepłą kurtkę, bo tylko 10oC, brr..
Tam obserwowałam jak szybko wszystko się zieleni i rozkwita a u mnie w ogródku przez te 2 tyg. niewiele się zmieniło.
Wiosna tutaj zaczęła się co prawda wcześniej, ale teraz rośliny rosną jakby w zwolnionym tempie. W krakowskim Ogrodzie Botanicznym widziałam pięknie kwitnące magnolie a moja ma maleńkie pączki i nie wiem czy będzie kwitła.
No i poszalam z zakupami
Odwiedziłam wszystkie markety ogrodnicze i przywiozłam 2 walizy cebulek, kłączy, roślin w doniczkach, a nawet zmieściła mi się pienna róża
Razem chyba z 30kg
Gdzie ja to posadzę???
A w ogródku kwitną głównie żonkile i pierwiosnki, trochę szafirków, hiacyntów, kilka tulipanów...
szachownice
wilczomlecz
trawka

nie pamiętam co tu posadziłam i teraz nie wiem co to

Wczoraj wróciłam z 2-tygodniowego pobytu w "tropikach" (czyt. w Krakowie)
A tu musiałam znowu wskoczyć w ciepłą kurtkę, bo tylko 10oC, brr..
Tam obserwowałam jak szybko wszystko się zieleni i rozkwita a u mnie w ogródku przez te 2 tyg. niewiele się zmieniło.
Wiosna tutaj zaczęła się co prawda wcześniej, ale teraz rośliny rosną jakby w zwolnionym tempie. W krakowskim Ogrodzie Botanicznym widziałam pięknie kwitnące magnolie a moja ma maleńkie pączki i nie wiem czy będzie kwitła.
No i poszalam z zakupami
A w ogródku kwitną głównie żonkile i pierwiosnki, trochę szafirków, hiacyntów, kilka tulipanów...
szachownice
wilczomlecz
trawka

nie pamiętam co tu posadziłam i teraz nie wiem co to

Ale masz tam ładnie .....a to na ostatniej fotce jest bardzo ciekawe.....może ktoś rozpozna :P
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu, Basiu, Onka, dzięki za miłe słowa.
Aniu, ja bardzo lubię pierwiosnki.Dziś dostałam kolejne 20szt. Mają mieć pełne kwiaty, ale na razie są maleńkie.
A ten niebieski w rzeczywistości jest ciemniejszy, granatowy raczej.
Piotrze, dziękuję za rozpoznanie. To tulipan turkestanica, nie wiedziałam, że tulipan może mieć tyle kwiatków na jednej łodyżce. Wczoraj się otworzyły

Aniu.1, no nie wiem czyj ogród jest większy
U mnie na środku stoi szopa i szklarnia, dlatego jest podzielony na 2 malutkie części.
Dziś wreszcie było ciepło, mogłam spędzić cały dzień w ogrodzie.
Zakwitł psiząb
Kolejny tulipan
Moje oczko wodne
O dziwo, 2 roślinki w nim przezimowały, tylko lilia nie daje oznak życia
Posadzona jesienią wiśnia pokazała kwiatuszek
Biedronka schowała się w niezapominajce
Nie wiedziałam, że wróble lubią róże
Nie mogłam opędzić od nich biedne róże czekające na posadzenie, co chwilę wracały
A tu na pierwszym planie hortensja na pniu, (kupiona na Allegro), po spędzeniu prawie 2 dni w walizce w podróży z Krakowa

Aniu, ja bardzo lubię pierwiosnki.Dziś dostałam kolejne 20szt. Mają mieć pełne kwiaty, ale na razie są maleńkie.
A ten niebieski w rzeczywistości jest ciemniejszy, granatowy raczej.
Piotrze, dziękuję za rozpoznanie. To tulipan turkestanica, nie wiedziałam, że tulipan może mieć tyle kwiatków na jednej łodyżce. Wczoraj się otworzyły

Aniu.1, no nie wiem czyj ogród jest większy
Dziś wreszcie było ciepło, mogłam spędzić cały dzień w ogrodzie.
Zakwitł psiząb
Kolejny tulipan
Moje oczko wodne
Posadzona jesienią wiśnia pokazała kwiatuszek
Biedronka schowała się w niezapominajce
Nie wiedziałam, że wróble lubią róże
A tu na pierwszym planie hortensja na pniu, (kupiona na Allegro), po spędzeniu prawie 2 dni w walizce w podróży z Krakowa

Halinko, Ewelino. Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Maryniu, cieszę się, że o mnie pamiętasz
Usiłuję sadzic to wszystko co przywiozłam z Krakowa, ale końca ciagle nie widać. No i ogródek nie chce się rozciągnąć
Chyba będę musiała zaanektować kawałek czyjegoś pola
Pogoda ostatnio bardzo zmienna. Dziś wyszłam przed południem i zdążyłam tylko zrobić kilka zdjęć. Zagrzmiało i zaczęło padać. Dopiero póżnym popołudniem mogłam coś zrobić w ogródku.
Dzisiejsze zdjęcia

Tulipany botaniczne

Inne tulipany

Ciekawsze tulipany jeszcze nie kwitną a wiele ubiegłorocznych pokazało tylko liście i nie zamierza kwitnąć.
Ostatnio odwiedzał mnie kotek którychś z dalszych sąsiadów i namolnie domagał się drapanka. Trzeba było uwazać, żeby go nie podeptac, bo ciągle był pod nogami

Maryniu, cieszę się, że o mnie pamiętasz
Usiłuję sadzic to wszystko co przywiozłam z Krakowa, ale końca ciagle nie widać. No i ogródek nie chce się rozciągnąć
Pogoda ostatnio bardzo zmienna. Dziś wyszłam przed południem i zdążyłam tylko zrobić kilka zdjęć. Zagrzmiało i zaczęło padać. Dopiero póżnym popołudniem mogłam coś zrobić w ogródku.
Dzisiejsze zdjęcia

Tulipany botaniczne

Inne tulipany

Ciekawsze tulipany jeszcze nie kwitną a wiele ubiegłorocznych pokazało tylko liście i nie zamierza kwitnąć.
Ostatnio odwiedzał mnie kotek którychś z dalszych sąsiadów i namolnie domagał się drapanka. Trzeba było uwazać, żeby go nie podeptac, bo ciągle był pod nogami