Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba

Post »

Myślałem,ze już nikt nie pamięta Kindryka. Jego oferta,to sama poezja.Wisienka - Kasieńka
i inne cudeńka. Teksty staroindyjskie,sam czytał w sanskrycie.
Labocha, pierwsza liliowce propagowała, do tej pory mam jej okazy,szkoda,że nazwy
poginęły.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Im więcej grzebię w sieci, tym większy mętlik w głowie. Różne źródła podają różne najlepsze odmiany na chłodne regiony. Właśnie wyczytałem na amerykańskim forum, że bardzo wczesny jest pawpaw NC-1, testowany w Ontario. Nasi południowi sąsiedzi opisują go znowu jako średnio-wczesny. Jako dobrą parę do niego polecają PA Golden albo Davies. I weź tu człowieku wybierz odpowiednią odmianę :)
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

Dla nas Polaków bardziej miarodajny jest opis naszych południowych sąsiadów ,głównie ze względu na niemal taki sam klimat.Klimat Ontario to zupełnie inna bajka. Polecam poczytać troszkę czeskie forum http://www.kiwiforum.cz ,tam opisane jest jak dojrzewały różne odmiany pawpaw,na terenie CZech i Słowacji w 2011 roku. A tak przy okazji dodam ,że nie wolno sadzić pary NC-1 i Overleese razem,,bo to matka i córka,nie będą się zapylać. Jeszcze taka ciekawostka,to można mniej więcej określić kiedy dana odmiana będzie dojrzewać na danym terenie.Musimy tylko obliczyć wg wzoru amerykańskiego sumę temperatur danego obszaru od 1 kwietnia do 7 października i porównać wynik z wynikiem z regionu który nas interesuje.przykładowo u mnie Suma temp. wielolecia wynosi ok. 2650 c, w w Bratysławie ok.3200 c ,różnica wynosi 550 c,dzielimy tę różnicę przez 24 h i wychodzi nam 23 dni,o tyle teoretycznie asimina dojrzeje później u mnie niż w Bratysławie. Overleese w okolicach Bratysławy dojrzewało w 2011 roku od 22-08 do 12-09,czyli u mnie teoretycznie początek dojrzewania tej odmiany przypadłby na połowę września a skończyłby się na początku października.Trzeba jednak pamiętać że to tylko teoria i nie zawsze znajduje ona poparcie w rzeczywistości.Dziękuję
Krasny
500p
500p

Post »

Dzięki za linka. Ciekawe rzeczy tam piszą (nie tylko o urodlinach). Do vinetou80: Odzywał się może Andrzej od asymin?
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40

Post »

Gadałem z nim dzisiaj...wreszcie to w jakimkolwiek stopniu wyglądało na dialog:) Czeka na telefon od pana Kusibaba z Krakowa i od tego zależy kiedy będzie.Nękałem go żeby przeczytał wreszcie tego mejla z 15-stego lipca i mi odpisał ze szczegułami kiedy będzie i podał dokładny adres.Co do owego pana Kusibaba to jedynie z internetu mogę go skojarzyć ze szkółki borówek in vitro,może to ten?...bo zapomniałem z tego wszystkiego zapytać nawet o imię tego gościa...Stracę majątek na te telefony :)
Jak komuś zależy żeby za moim pośrednictwem te roślinki załatwić i przycisnąć trochę Andrzeja :)to tu daję nr.telefonu stacjonarnego nr telefonu usunięto/KaRo
Co do dojrzewania różnych odmian to na czeskich forach wygląda to różnie z danymi odmianami ,zależy od mikroklimatu danego kraju...w jednym dojrzewają prawie równo niektóre w innym jedne wyprzedzają drugie o tydzień albo parę dni.Na jakimś hiszpańskim forum była taka wstępnie przygotowana tabelka z okresem dojrzewania różnych odmian,ale tam były ogólnie dane pod uwagę z różnych krajów i źródeł więc nie bardzo miarodajne dla danego regionu świata...
LEGENDS NEVER DIE
Krasny
500p
500p

Post »

Zadzwonię do niego dzisiaj może. Jak on stoi z angielskim, a może da się jakoś dogadać po "naszemu" ? :) Kupiłem urodlin Overleese na aukcji z allegro. Zobaczymy co to przyjdzie. Myślę, że jakby udało mi się zdobyć jakoś PA golden to będzie łatwiej przesłać jedną roślinę paczką niż dwie.
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p

Post »

Wiem gdzie pan Andrzej przyjeżdża,mam ustalone,że będę poinformowany wcześniej kiedy będzie w Krakowie.Bo bywa raz na czas na 1 dzień i tylko na parę godzin.
A tu tabelka z dojrzewaniem niektórych asimin....ale to są takie zbiorcze dane z różnych regionów...a i odmian w niej niewiele...

http://subidaimagen.infojardin.com/subo ... 26680p.jpg
LEGENDS NEVER DIE
Krasny
500p
500p

Post »

Witam! zmoderowano/handlujemy w innej sekcji forym/KaRo Oglądałem stronę www pana Danka i ma jakieś odmiany wymienione na niej w dwóch różnych zestawieniach, ale czy to są rośliny, które posiada, czy po prostu opisy odmian to już ciężko powiedzieć. Słowacki nie jest jednak tak podobny do Polskiego jak się wydaje :)
Krasny
500p
500p

Post »

W zeszłym tygodniu zamówiłem urodlin Overleese. Po wysyłce we wtorek roślinka dotarła w czwartek. Po dostawie była trochę wymęczona podróżą. Widać delikatne niedobory na liściach i kilka dziurek, ale drzewko jest ogólnie w dobrej kondycji. Zamieszczam dzisiejsze zdjęcia:

http://img4.imageshack.us/img4/1893/7p0s.jpg
http://img843.imageshack.us/img843/9553/be0p.jpg
http://img90.imageshack.us/img90/1462/jjm6.jpg
Krasny
500p
500p

Post »

aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

A niech to,mój ostatni wpis tutaj został skasowany przez wiadomo kogo,domyślam się ,że przekroczyłem jakąś niedozwoloną granicę,jeśli tak to przepraszam,napiszę więc trochę inaczej.Otóż w przyszłym tygodniu jadę osobiście(choć miałem nie jechac) do Czech po sadzonki asiminy,będą do wyboru szczepione i nieszczepione,te drugie o połowę tańsze.Cena za szczepione w dwulitrowych pojemnikach ok. 500koron,pewnie wezmę dla siebie ze 4 sadzonki,więcej inormacji nie piszę,bo znów dostanę po głowie,dziękuję.
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p

Post »

Motyla noga :) ,ale wrażliwe te moderatory.Może pogadamy o życiu pozagrobowym a nie o asiminach,które notabene trudno u nas dostać a przynajmniej w odmianach różnorakich i cenach dla każdego.My nie handlujemy tylko sobie chcemy pomóc,nikt mądry nie będzie jechał 400km po dwa badyle,prawda?
LEGENDS NEVER DIE
Krasny
500p
500p

Post »

Ano nie będzie :) Ja z Mazur nie mam szans zdobyć takich Urodlinów jakie bym chciał inaczej niż przy pomocy ludzi z forum.
Wojtek70
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 cze 2010, o 20:40

Post »

Witajcie,
A ja chciałbym powiedzieć, że w tym roku będę miał pierwsze owoce na moich dwóch asiminach. Na jednej jeden zaś na drugiej jeden ale za to poczwórny. Owoce ogólnie będą duże. No wiem - szału nie ma jeśli chodzi o ilość ale po kilku latach coś będzie, chociaż już straciłem nadzieję ale na wiosnę pierwszy raz zakwitły i kwitły jak szalone. Miały być podobno dwie odmiany - zapewne były to siewki z dwóch różnych odmian. Drzewa maja fantastyczny pokrój. Rosną u mnie bez problemu i bez jakichkolwiek ceregieli - to mnie zaskoczyło. Maja po około 3 metry wysokości. Zobaczymy jak będą się dalej sprawować.

Pozdrawiam, Wojtek
Awatar użytkownika
gucio776
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 kwie 2012, o 11:19

Post »

Wstawisz zdjęcie całych drzew i owoców?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”