Piwonie (peonie) w naszych ogrodach- BAZA.
- peonia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pan Zygmunt Hellwig w swym opracowaniu "Byliny w parku i ogrodzie " wymienia
piwonie, których to szukam bezimiennych _NN - u Was w celu porównania( w linku -Do rozpoznania- Tabazie pewna młoda dama takie pokazywała , ale ja juz stamtąd odchodziłam i nie mogłam już opisać tychze) :
takie pojedyncze :
-"Eglantine"- janorózowe , lśniące,
- 'Lundborg'-cielistrózowa, nakrapiana'
-'The Moor'-mocno ciemna, krwistoczerwona'
-'Watteau'-cielistobiła, olbrzymie kwiaty,
Japonki-
-"Tago-no tsuki"-białoróżowa
-"Mikado"- ciemnoczerewona
-'Tokio'-czerwona
-Tori-No-Maki -tu do obejrzenia www.peonies.org
galeria grupa T
piwonie, których to szukam bezimiennych _NN - u Was w celu porównania( w linku -Do rozpoznania- Tabazie pewna młoda dama takie pokazywała , ale ja juz stamtąd odchodziłam i nie mogłam już opisać tychze) :
takie pojedyncze :
-"Eglantine"- janorózowe , lśniące,
- 'Lundborg'-cielistrózowa, nakrapiana'
-'The Moor'-mocno ciemna, krwistoczerwona'
-'Watteau'-cielistobiła, olbrzymie kwiaty,
Japonki-
-"Tago-no tsuki"-białoróżowa
-"Mikado"- ciemnoczerewona
-'Tokio'-czerwona
-Tori-No-Maki -tu do obejrzenia www.peonies.org
galeria grupa T
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Paeonia lactiflora , "Fokker" Ruys ,1928r, Holandia
Odmiana pełna , bardzo wczesna ;kwiaty karminowoczerwone , nieduże, lekkie .Pędy wyprostowane, średnio wysokie krzewy.

Odmiana pełna , bardzo wczesna ;kwiaty karminowoczerwone , nieduże, lekkie .Pędy wyprostowane, średnio wysokie krzewy.

Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Sezon 2009r.
Wspaniale kwitnie , Andrzej.
Co znaczy różnica odległości w klimacie przejściowym od morskiego po kontynentalny - płd.zachód a pół.wschód , jeszcze czekac mi trzeba na otwarcie kwiatów w sezonie r.
tu zadawalam się tak- kwiat p. drzewiastej NN

tu zadawalam się tak- kwiat p. drzewiastej NN

Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Piwonia lactilora
"Adolphe Rousseau(Dessert & Méchin, 1890) FRANCJA

Barwa ciemnoamarantowa / ciemno-wiśniowa/-na zdjęciu w głębi -ostania uchwyciła właściwą barwę
odmiany/prawdziwą /.
Piękna, ale wymagająca systematycznej opieki odmiana. Kwiaty bardzo duże, pełna ale często przechodzą do formy półpełnej , odsłaniają się żółte pręciki
między płatkami oraz widoczne stają się czerwone znamiona z zielonymi słupkami.
"Adolphe Rousseau(Dessert & Méchin, 1890) FRANCJA

Barwa ciemnoamarantowa / ciemno-wiśniowa/-na zdjęciu w głębi -ostania uchwyciła właściwą barwę
odmiany/prawdziwą /.
Piękna, ale wymagająca systematycznej opieki odmiana. Kwiaty bardzo duże, pełna ale często przechodzą do formy półpełnej , odsłaniają się żółte pręciki
między płatkami oraz widoczne stają się czerwone znamiona z zielonymi słupkami.
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
"Boule De Neige " / bool-de'-nayzh / - hodowca Calot (Francja), 1867 Holendrzy podają-'(Calot, Frankrijk, 1862) Estoński
OB- 'Boule de Neige' Calot 1867
Paeonia lactiflora, wczesna,pełna
Ta odmiana powstała ponad 150 lat temu i nadal jest cenną piwonią ponieważ cechuje ją wyjątkowe piękno -jej ciężkie ciemne liście, obfite kwitnienie
uroczych kwiatów i wysoka żywotność .Ludzie nazywają ją nawet białą "Sarah Bernhardt",
ponieważ kwitnący kwiat jest bardzo podobny do wspomnianej jak i innych piwonii pana Calota.
Zdjęcia z 02-06-09r.

Kwiaty o surowym i ostrym zapachu. Białe duże, zewnętrzne miseczkowate płatki otaczają centrum
powstałe z wąskich płatków ze z złotymi pręcikami oraz bardzo znany
pąs czerwieni na płatkach w formie okręgu. Kwitnie po Festima Maxima i jest i do niej nieco podobna .
Jest podobna przez biel i czerwień na płatkach do odmiany Mons. Dupont,choć jego -"Boule De Neige" czerwone oznaczenia są znacznie bardziej wyraziste.
Zaczerpnięto treści z strony paeonia.pl oraz paeon.de
OB- 'Boule de Neige' Calot 1867
Paeonia lactiflora, wczesna,pełna
Ta odmiana powstała ponad 150 lat temu i nadal jest cenną piwonią ponieważ cechuje ją wyjątkowe piękno -jej ciężkie ciemne liście, obfite kwitnienie
uroczych kwiatów i wysoka żywotność .Ludzie nazywają ją nawet białą "Sarah Bernhardt",
ponieważ kwitnący kwiat jest bardzo podobny do wspomnianej jak i innych piwonii pana Calota.
Zdjęcia z 02-06-09r.

Kwiaty o surowym i ostrym zapachu. Białe duże, zewnętrzne miseczkowate płatki otaczają centrum
pąs czerwieni na płatkach w formie okręgu. Kwitnie po Festima Maxima i jest i do niej nieco podobna .
Jest podobna przez biel i czerwień na płatkach do odmiany Mons. Dupont,choć jego -"Boule De Neige" czerwone oznaczenia są znacznie bardziej wyraziste.
Zaczerpnięto treści z strony paeonia.pl oraz paeon.de
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
'Boule de Neige' Calot 1867
Jest podobna przez biel i czerwień na płatkach do odmiany Mons. Dupont
P.S.Errata
w II połowie czerwca kwitnie odmiana Mons Dupont a 'Boule de Neige' na początku czerwca.
Jest podobna przez biel i czerwień na płatkach do odmiany Mons. Dupont
choć jego czerwone oznaczenia są znacznie bardziej wyraziste'
P.S.Errata
w II połowie czerwca kwitnie odmiana Mons Dupont a 'Boule de Neige' na początku czerwca.
Mark Twain
Mark Twain
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- peonia
- Kontakt:
Gena , super obie piwonie, a Twój 'Albert' potwierdza , że on ma być różowawy w kolorze.
Druga (NN) to śliczna "Ewelina"(Mikołaj Karpow -Lipski, 1977r., Polska)
typ japan, piękna , wysoka ,pędy do wys.85cm.
Płatki bladosłomkowe z lekko wiśniowo-perłowym rumieńcem. W centrum widoczne żółte z karminowymi naciekami pręciki w postaci stamionodii. Słupkowie barwy ciemnoczerwonej.

Udane miałaś zakupy._:D
Płatki bladosłomkowe z lekko wiśniowo-perłowym rumieńcem. W centrum widoczne żółte z karminowymi naciekami pręciki w postaci stamionodii. Słupkowie barwy ciemnoczerwonej.

Udane miałaś zakupy._:D
Mark Twain
Mark Twain
Witam
Może dla mnie też się znajdzie nazwa?

Z góry pięknie dziękuję
"WHITLEYI" (Whit,1808r)
"Jedna z najstarszych odmian pełnych, uprawiana na kwiat cięty.Wczesna, sprzedawana zazwyczaj pod inną nazwą-"Queen Victoria".
Kwiaty jasnoróżowe z odcieniem lila, kremowe ku środkowi, w centrum widoczne czerwone płatki powstałe od słupków,
z czasem kwiaty prawie białe.Rośnie silnie, obficie zawiązuje pąki kwiatowe.Bardzo zbliżona do odmiany "Octavie Demay". Wysoka-80-90 cm." peonia

Może dla mnie też się znajdzie nazwa?
Z góry pięknie dziękuję

"WHITLEYI" (Whit,1808r)
"Jedna z najstarszych odmian pełnych, uprawiana na kwiat cięty.Wczesna, sprzedawana zazwyczaj pod inną nazwą-"Queen Victoria".
Kwiaty jasnoróżowe z odcieniem lila, kremowe ku środkowi, w centrum widoczne czerwone płatki powstałe od słupków,
z czasem kwiaty prawie białe.Rośnie silnie, obficie zawiązuje pąki kwiatowe.Bardzo zbliżona do odmiany "Octavie Demay". Wysoka-80-90 cm." peonia
Pozdrawiam, Olga
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
u mnie na działkach większośc osób ma takie piwonie

zdjęcia robiłam zza płotu
czy wiecie co to za gatunki? Bardzo mi się podoba ta dwukolorowa. Niektóre krzewy mają po 50 kwiatów
"Tak wygląda piwonia zwana "Laura Dessert". Piękna .Kilka razy spotkałam ją w sprzedaży w Dobrzycy koło Koszalina.Była też do kupienia odmiana Karl Rosenfield'.
A ta wcześniejsza fotka -to mogłaby być 'Mons Jules Elie"." peonia

zdjęcia robiłam zza płotu

czy wiecie co to za gatunki? Bardzo mi się podoba ta dwukolorowa. Niektóre krzewy mają po 50 kwiatów

"Tak wygląda piwonia zwana "Laura Dessert". Piękna .Kilka razy spotkałam ją w sprzedaży w Dobrzycy koło Koszalina.Była też do kupienia odmiana Karl Rosenfield'.
A ta wcześniejsza fotka -to mogłaby być 'Mons Jules Elie"." peonia
Witaj Beatko! Jestem tu po raz pierwszy, ale proszę o podpowiedź jaką nazwę nosi moja kwitnąca piwonia.Myślę,że jest to piwonia lekarska,bo w mojej podbieszczadzkiej miejscowości dopiero te wczesne kwitną.Ta na zdjęciu jest biała z zaróżowionymi,wewnętrznymi płatkami;płatki ma strzępiaste.Bardzo jestem ciekawa. 
"Majówki różnią się i kwiatem i liśćmi , to piwonia chińska i to piękna 'Festiva Maxima'.
" peonia

"Majówki różnią się i kwiatem i liśćmi , to piwonia chińska i to piękna 'Festiva Maxima'.
" peonia
Halina