Zależy jak wygląda ten pigwowiec czyli jak jest wysoki i rozłożysty , rozumiem że to pigwowiec japoński,
Ja mam u siebie w Pustelni dwie odmiany pigwowca japońskiego jeden bardzo mikrusowaty , więc z przesadzaniem jego nie ma większego problemu , dorasta on do 50 cm, natomiast ostatnio dostałem gałązki pigwowca japońskiego nieco większego który dorasta tak do 2 metrów , na razie się ukorzeniają tak więc nie będzie problemu z przesadzeniem jak u Ciebie.
Moje porady to żeby go przesadzić ale dopiero jak mrozy ustaną proponuję tak w drugiej połowie marca , żeby ziemia już rozmarzła a pąki jeszcze nie zaczęły puszczać , a jeśli chodzi o przycinanie po posadzeniu ,
jeśli jest to już dość wysoki krzew , no i do tego uszkodzisz znacznie bryłę korzeniową to po posadzeniu należy go przyciąć , robi się tak z wszystkimi roślinami , gdyż zabieg ten ma za zadanie przywrócić równowagę między częścią naziemną a podziemną czytaj korzeniami, które zostały uszkodzone. Zabieg ten powoduje że roślina lepiej się przyjmuje , odmładza i pobudza się do lepszego wzrostu.
najogólniej chodzi o to że jak przesadzisz pigwowca z pokiereszowaną bryłą korzeniową to on nie będzie w stanie fizycznie dostarczyć tyle wody i składników mineralnych do części nadziemnej która nie uległa zmianie , a przecież liczba korzeni i ich powierzchnia zawsze się zmniejsza , dlatego zalecam przycięcie ,
drugim rozwiązaniem jest odkopanie pigwowca w taki sposób aby nie uszkodzić bryły korzeniowej podkopuje się go i wraz z cała bryłą ziemną przenosi na nowe stanowisko wbrew pozorom wcale nie jest to łatwe no i musisz mieć kogoś do pomocy żeby pomógł to przetaszczyć .W zeszłym roku przesadzałem tak kląby bukszpanu o średnicy 70 cm , ciężko było ale w tym wypadku musiałem zastosować ten drugi wariant bo sam rozumiesz przycinanie raczej nie wchodziło w grę , udało się
Jeszcze coś o wyborze miejsca , pamiętaj aby przesadzić go na słoneczne miejsce acz lekko wilgotne wtedy najlepiej rośnie i kwitnie oraz zawiązuje owoce , jeśli posadzisz go w cieniu poradzi sobie lecz kwitnienie będzie znacznie mniejsze mniej efektowne
a to mój pigwowiec japoński ten mniejszy znaczy się do 50 cm
a jeśli chodzi o to kiedy go przyciąć czy przed włożeniem do samochodu to na pewno ale pamiętaj najpierw go wykop będziesz wiedział jaką masę korzeniową ma krzew i wtedy możesz ocenić ile należy go poprzycinać , chodzi tu o to żeby też nadmiernie go nie przyciąć , bo w przeciwnym wypadku, wtedy będziesz dłużej czekał na to aby powrócił do swojej dawnej świetności tzn rozmiarów
no i jeszcze jedna uwaga po przesadzeniu należy takiemu krzaczkowi dostarczyć odpowiednią ilość wody REGULARNIE, tak aby mógł nadrobić ubytki