Na parapecie. . .

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czarujące fiołeczki :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
koli
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 paź 2008, o 15:29

Post »

Witaj Agnieszko super parapetowce, marmurek :shock: a kolekcja fiołków oj duża, nawet bardzo duża.
pozdrawiam Lila
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Agnieszko.
Ten "marmurek" z pierwszego zdjęcia to co?
Dendrobium zrobiło na mnie wrażenie. Ja kupiłam w 3 tygodnie temu w Kauflandzie zamęczone dendrobium, trzymam go w pracy, powoli dochodzi do siebie.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko, zaintrygowała mnie twoja strelicja. Czy mogla byś napisać jak ją pielęgnujesz? Czekam właśnie na sadzonkę i wszystkie informacje na jej temat są dla mnie bezcenne.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Dziękuję za odwiedziny :) Wiosną mogę skubać fiołeczkowe listki, także gdyby ktoś coś chciał..
Wandeczko, mam strelicję od trzech lat. Kupiłam ją z dwoma listkami na krzyż. Nie kwitła mi nigdy, ale wiem, że dopiero ponad 4-letnie rośliny potrafią uszczęśliwić kwieciem. Jak się nią opiekuję? Otóż moja siedzi w dużej donicy z wieloma otworami, żeby nadmiar wody uciekał w podstawkę. Ziemia dla tego kwiatka powinna być lekko kwaśna (mieszałam ze zwykłą ziemią), na dnie ma jakieś 3cm keramzytu. Przesadzałąm ją tylko raz. Teraz swojego rajskiego ptaka ulokowałam w kąciku, chociaż jak zrobię porządek z resztą roślin to ją przestawię w jaśniejsze miejsce, ona lubi słoneczko :) Latem stawiam ją w ogródku w zacienione miejsce. Zraszam ją. Brak wody powoduje skręcanie się liści do środka. Nie wiem jak inni, ale ja i zimą daję jej nawóz. Tak jak i innym roślinom, nie leję hektolitrów, ale odrobinkę dokarmiam. Tak ja robię ze swoimi kwiatami, chociaż każdy ma swoje metody, nie mówię, że gorsze, ale mamy różne mieszkania, różną wilgotność, nasłonecznienie.. Jak dla mnie to niezbyt skomplikowana roślina. :) Myślę Waneczko, nie! Ja wiem, że na bank poradzisz sobie z nią :)
Skrętniczki
Obrazek
Obrazek
To ja typ niepokorny :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

O matko-skrętnik jak z obrazka-ani odrobiny suchego listka-jak Ci się to udaje? :shock:
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p

Post »

Basia, to młodzieniaszek :D We wrześniu rozcięłam go na pół, żeby było śmieszniej nie wzdłuż nerwu a w połowie i wsadziłam go w ziemię. Ta górna połowa liścia była chętniejsza do współpracy, dolna mniejsza, ale wszystkie moje skręciołki mają się dobrze :) Wiosną możesz się do mnie uśmiechnąć i przypomnieć o liściołki :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana.. dzięki ale już przerabiałam sadzonkowanie listków-totalna klapa,zresztą fiołki też mi się nie ukorzeniały.Ja nawet całą roślinkę potrafiłam uśmiercić choć naprawdę,bardzo się starałam.Dlatego jak zobaczyłam tego Twojego to aż zaniemówiłam z wrażenia.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Piękny skrętniczek. Moim końce lisków zasychają :(
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p

Post »

Hmm może wiosną masowo zacznę ukorzeniać skrętniki.. Basiu a jak je ukorzeniałaś? Ja wsadzałam w ziemię, nakrywałam foliowym workiem, podlewałam w podstawkę.
Basia, za to u Ciebie inne cuda bujają jak zielsko!
Monisiu, właściwie wszystkie moje skrętniki mają zdrowe, zielone liście. Ale jak przejdą w stan spoczynku to pewnie z lekka zmarnieją.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja ukorzeniałam bez folii,i na płasko,i w pionie i kicha!Ja nie mam nerwów na listki bo nic mi nie wychodzi.
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p

Post »

U mnie przy ukorzenianiu skrętników zawsze nakładam foliowy tunelik. Niektórzy wkładają listek w wodę..
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Agnieszko
oprócz tego białego jakie masz jeszcze kolory skrętników?Ja mam skrętnika jednego od Ciebie (tzn.moja siostra miała od Ciebie kilka i wyżebrałam jednego od niej).On był mały bo to była chyba młoda sadzoneczka.I wiesz że ta sadzonka wypuszcza mi pączek kwiatowy :P .Stoi sobie na północnym parapecie okiennym,ładnie rośnie i ciekawa jestem jaki będzie miał kolor.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p

Post »

Marzenko mam fiolet, niebieski, biały, Dawid T, Concord Blue.. Aj zwariowałam! :D:D:D Zamaniło mi się.. Nie wiem dlaczego, ale za hojkami nie przepadam, a skrętniki mnie zauroczyły..
A to aeschynanthus marmurek z pączkami
Obrazek
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobij mnie jeszcze... :wink: mój nie dość,że listki gubi to gdzie tam o kwiatach mam myśleć.... :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”