Na parapecie. . .
- Agnieszka_73
- 200p
- Od: 16 paź 2008, o 21:17
Dziękuję za odwiedziny
Wiosną mogę skubać fiołeczkowe listki, także gdyby ktoś coś chciał..
Wandeczko, mam strelicję od trzech lat. Kupiłam ją z dwoma listkami na krzyż. Nie kwitła mi nigdy, ale wiem, że dopiero ponad 4-letnie rośliny potrafią uszczęśliwić kwieciem. Jak się nią opiekuję? Otóż moja siedzi w dużej donicy z wieloma otworami, żeby nadmiar wody uciekał w podstawkę. Ziemia dla tego kwiatka powinna być lekko kwaśna (mieszałam ze zwykłą ziemią), na dnie ma jakieś 3cm keramzytu. Przesadzałąm ją tylko raz. Teraz swojego rajskiego ptaka ulokowałam w kąciku, chociaż jak zrobię porządek z resztą roślin to ją przestawię w jaśniejsze miejsce, ona lubi słoneczko
Latem stawiam ją w ogródku w zacienione miejsce. Zraszam ją. Brak wody powoduje skręcanie się liści do środka. Nie wiem jak inni, ale ja i zimą daję jej nawóz. Tak jak i innym roślinom, nie leję hektolitrów, ale odrobinkę dokarmiam. Tak ja robię ze swoimi kwiatami, chociaż każdy ma swoje metody, nie mówię, że gorsze, ale mamy różne mieszkania, różną wilgotność, nasłonecznienie.. Jak dla mnie to niezbyt skomplikowana roślina.
Myślę Waneczko, nie! Ja wiem, że na bank poradzisz sobie z nią 
Skrętniczki

Wandeczko, mam strelicję od trzech lat. Kupiłam ją z dwoma listkami na krzyż. Nie kwitła mi nigdy, ale wiem, że dopiero ponad 4-letnie rośliny potrafią uszczęśliwić kwieciem. Jak się nią opiekuję? Otóż moja siedzi w dużej donicy z wieloma otworami, żeby nadmiar wody uciekał w podstawkę. Ziemia dla tego kwiatka powinna być lekko kwaśna (mieszałam ze zwykłą ziemią), na dnie ma jakieś 3cm keramzytu. Przesadzałąm ją tylko raz. Teraz swojego rajskiego ptaka ulokowałam w kąciku, chociaż jak zrobię porządek z resztą roślin to ją przestawię w jaśniejsze miejsce, ona lubi słoneczko

Skrętniczki

To ja typ niepokorny 

- Agnieszka_73
- 200p
Basia, to młodzieniaszek
We wrześniu rozcięłam go na pół, żeby było śmieszniej nie wzdłuż nerwu a w połowie i wsadziłam go w ziemię. Ta górna połowa liścia była chętniejsza do współpracy, dolna mniejsza, ale wszystkie moje skręciołki mają się dobrze
Wiosną możesz się do mnie uśmiechnąć i przypomnieć o liściołki 

To ja typ niepokorny 

- Agnieszka_73
- 200p
Hmm może wiosną masowo zacznę ukorzeniać skrętniki.. Basiu a jak je ukorzeniałaś? Ja wsadzałam w ziemię, nakrywałam foliowym workiem, podlewałam w podstawkę.
Basia, za to u Ciebie inne cuda bujają jak zielsko!
Monisiu, właściwie wszystkie moje skrętniki mają zdrowe, zielone liście. Ale jak przejdą w stan spoczynku to pewnie z lekka zmarnieją.
Basia, za to u Ciebie inne cuda bujają jak zielsko!
Monisiu, właściwie wszystkie moje skrętniki mają zdrowe, zielone liście. Ale jak przejdą w stan spoczynku to pewnie z lekka zmarnieją.
To ja typ niepokorny 

- Agnieszka_73
- 200p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko
oprócz tego białego jakie masz jeszcze kolory skrętników?Ja mam skrętnika jednego od Ciebie (tzn.moja siostra miała od Ciebie kilka i wyżebrałam jednego od niej).On był mały bo to była chyba młoda sadzoneczka.I wiesz że ta sadzonka wypuszcza mi pączek kwiatowy :P .Stoi sobie na północnym parapecie okiennym,ładnie rośnie i ciekawa jestem jaki będzie miał kolor.
oprócz tego białego jakie masz jeszcze kolory skrętników?Ja mam skrętnika jednego od Ciebie (tzn.moja siostra miała od Ciebie kilka i wyżebrałam jednego od niej).On był mały bo to była chyba młoda sadzoneczka.I wiesz że ta sadzonka wypuszcza mi pączek kwiatowy :P .Stoi sobie na północnym parapecie okiennym,ładnie rośnie i ciekawa jestem jaki będzie miał kolor.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- Agnieszka_73
- 200p