Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu, te które oglądałam były w mchu, bardzo zamoczonym, woda prawie z nich kapała. Bałam się, że w środku mają podgniłe korzonki. Były przecenione na 15zł, a ich normalna cena to 25. Nie wydaje mi się to drogo i gdyby nie moje postanowienie to pewnie już mogłabym się nim tutaj pochwalić. Ale mam mieszane uczucia, bo często zostawiam moje kwiatki na tydzień same sobie i obawiam się, ze taki maluszek mógłby zupełnie przez taki czas wyschnąć.
Krótko mówiąc boję się, że szybko bym miniaturkę zmarnowała.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Ten mój Mini Mark taką malusią roślinka nieeeeee jaet :) ...

Obrazek

... rośnie w doniczce o średnicy 9cm i po dobrym podlaniu z 1 i 1/2 tygodnia wytrzyma 8)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Baryczko, pewnie to co widziałaś to nie były Mini Marki (Mini Mark to nazwa hybrydy, i jest tylko jeden kolorek - zobacz w wątku Lany). One raczej po 25 zł nie są :?
Pewnie to były zwykłe miniaturki falenopsis, ostatnio modne i spotykane w marketach. Wydaje mi się że traktuje się je dokładnie jak zwykłe falenopsisy. Inaczej postępuje się z botanicznymi odmianami, to już wyższa szkoła jazdy, ale tych w markecie się nie spotyka, także spokojnie :lol: można pokusić się na miniaturkę za 15 zł, spróbować odratować, przesadzić w zwykłe podłoże i cieszyć się ich pięknem w ponowym kwitnieniu :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, te które widziałam były maleńkie. Listki mogły mieć z 7 cm, pęd z pąkami do 15cm, a średnica doniczki ok 5cm. Takiego jak Twój mam przekwitniętego z przeceny, ma listki podobnej wielkości i taka samą doniczkę.
Ale ja nadal sceptycznie podchodzę do tych maleństw, mam na nie ogromną ochotę, bo są prześliczne, ale boję się, ze im nie podołam.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne- dziękuję za radę :) Myślałam, że to są Mini Marki, bo tak było napisane na ich doniczkach. Myślę, że jak jeszcze trafię na te maleństwa to się odważę i je kupię :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Hmmm nie będę się spierać, ale na doniczkach czasem wypisują dziwne rzeczy :lol:
Sprzedawcy nie zawsze są kompetentni niestety...
A do odważnych świat należy, za 15 zł warto :wink:
ja raz widziałam miniaturki ale po 26 zł, i nie były w najlepszym stanie, więc się powstrzymałam...
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupiłam taką miniaturkę Phalaenopsis, która posadzona była w 5cm doniczce wypełnionej sphangum. Po przyniesieniu do domu przesadziłam kwiatka do podłoża dla storczyków, ale nie tego grubego tylko o drobniejszej granulacji. Kwiatka mam już kilka miesięcy i ładnie rośnie. Co prawda jeszcze nie zakwitł, ale wypuszcza nowe korzenie i listki i pewnie w końcu przyjdzie też pora na pędy ;:113 Chętnie kupiłabym kolejną miniaturkę, ale niestety niezbyt często można trafić na nie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja mam kilka miniaturek, trzymam w normalnej korze do storczyków. 2 z moich miniaturek kupiłam posadzone w mchu, ale je od razu przesadziłam. rosną ładnie. w sumie zwykłych miniaturek mam 5, z małych mam jeszcze Mini Marka i Bellinę.

a tak poza tym Mini Marki mają tylko 1 kolor i w sklepach ich spotkać nie można. to dość rzadkie storczyki. pierwszy raz zobaczyłam takiego 3 lata temu, a dopiero wiosną tego roku sobie kupiłam...
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne, Mambo, Storczykowo- dziękuję za poradę. Na razie postanowiłam odpuścić sobie tę maleńką miniaturkę. Stwierdziłam, ze warto poczekać, aż moje śliczności zachwycą mnie kwitnieniem :) No, i brakuje już mi miejsca na parapetach....

Poza tym u mnie rosną nowe listeczka i korzonki a z uśpionych oczek zaczynają wyrastać nowe pędziki :) więc wiem, że kwiatkom jest dobrze.

Chcę Wam pokazać Phal., który kwitnie nieprzerwanie od maja, jest wyjątkowy również dlatego, że łodyga wyrasta mu ze stożka wzrostu i jestem bardzo ciekawa jak będzie rósł dalej. Listki ma zapobiegawczo pomazane Topsinem, ze względu na to, że stał wcześniej obok Phal. z jakaś grzybową chorobą liści. Niestety dlatego nie wyglądają najlepiej.

Obrazek

Kwiatki w rzeczywistości są odrobinę ciemniejsze, ale tutaj dobrze widać ich nieregularny kształt.

Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

I tak wygląda pięknie :)
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

MA przeurocze kwiatuszki!!!!!!
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Tak, ten egzemplarz ma ciekawe płatki, jest bardzo intrygujący.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Meniu, Beato, Grażyno- dziękuję za miłe słowa.

No, a u mnie pojawił się nowy problem. Zaczęłam wkładać drewniane patyczki do doniczek z Phal., by móc sprawdzić przed podlewaniem czy są wystarczająco wysuszone wewnątrz.
Sposób się nawet sprawdza, ale wczoraj wyjmując patyk z nowego Phal. zauważyłam na nim maleńkie, brązowe, okrągłe stworzonka. Było ich dość dużo, powoli chodziły po patyczku. Nie znalazłam o takich zwierzątkach nic w Internecie! Dziś było już ich na patyczku kilka, wrzuciłam do doniczki ząbek czosnku, zastanawiam się nad podlaniem Phal. jakąś "gnojówką" z czosnku, bo na razie nie mam możliwości kupić czegoś lepszego.
Storczyk kwitnie, więc nie chciałabym go przesadzać, bo wiem, ze jest bardzo wrażliwy i już raz zrzucił pąki po przestawieniu go. Poradźcie, kochani, co z tym zrobić.

Obrazek

Zdjęcie nie najlepsze, ale tylko tak mogę Wam pokazać jakie te stworzonka są maleńkie! (na zaznaczonym obszarze jest ich 5)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Baryczko parapecik kwitnący super. Ładne te Twoje storczyki. Ten ostatni ma wyjątkowe płatki . Powodzenia w uprawie.
Ania
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dzięki za miłe słowa.

U mnie ostatnio dość smutno na parapetach. Kwitnące storczyki przekwitły, u innych są nowe listki, a ja czekam na podrośniecie nowych pędzików.

W Nowym Roku życzę uprawowych powodzeń oraz szczęścia do łapania storczykowych okazji!
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”