Działki hektor'es a

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hektores
100p
100p
Od: 14 paź 2008, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

che che :lol: karmnik pomysłu Adama Słodowego
zamiesciłem go w wątku o budkach lęgowych
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=48
nasypałem do niego ziaren konopi oczywiście normalne konopie :lol: :lol:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Hektoresie, cudna zima u Ciebie :-)
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
hektores
100p
100p

Post »

Halina Kwak pisze:Hektoresie, cudna zima u Ciebie :-)
i do tego jeszcze sypie w sumie mieszkam w górach to co sie dziwić Świętokrzyskie ale góry poniekąd :lol:
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Fajny karmnik, chyba pokazywali taki w książce "Głos przyrody". Aż Ci zazdroszczę, że zabezpieczyłeś już swoje roślinki, ja jeszcze kombinuję. Sarny już nie wlezą, ale zając potrafi...
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Witaj Hektor!

Byłam u Ciebie jak napisałeś pierwszy post . Pomyślałam wtedy, że długa droga przed Tobą.
Dziś znów tu trafiłam i bardzo się cieszę.

Wiesz, że ja też kocham jałowce?
Jeszcze kiedy nei wiedziałam jakie mają właściwości, to już wtedy chciałam, żeby rosły przy tarasie żeby mój wypoczynek odbywał się w ich towarzystwie:)

Potem pokochałam róże i pomieszałam jałowce z różami i dalej mieszam... ale to dłuuuugi temat ... a jeśli będziesz mn eodwiedzał to i Ciebie zarazi choroba różana.... bo to straszna choroba :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wojtku ! Podoba mi się Twoja "zimowa" relacja z prac na działkach . Masz spory teren do obłaskawienia... powiedz mi,czy sam przekopywałeś te "hektary" ? A pomysł na żywopłot z lilaków jest bardzo ciekawy . Sama wzdłuż ogrodzenia posadziłam bzy, bo mam nadzieję,że kiedyś utworzy się tam taka pachnąca i kolorowa ściana . Będę do Ciebie zaglądała,a tymczasem pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie .
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liska pisze:Wiesz, że ja też kocham jałowce?
Jeszcze kiedy nie wiedziałam jakie mają właściwości, to już wtedy chciałam, żeby rosły przy tarasie żeby mój wypoczynek odbywał się w ich towarzystwie:)
Droga Lisko, też posadziłam kilka jałowców, ponieważ bardzo mi się podobają; niestety nie wiem jakie mają właściwości :oops: Byłabym wdzięczna gdybyś napisała coś na ten temat lub podała link :-)
Awatar użytkownika
hektores
100p
100p

Post »

ja Ci odpowiem co do jałowców :lol: :lol: :lol:

cyt.......
W czasie upału hektar jałowców wydziela do 30 kg lotnych substancji o działaniu antyseptycznym i bakteriobójczym co stanowi swoisty rekord wśród drzew i krzewów iglastych. Lecznicze właściwości jałowca cenione były już w starożytności. W tym celu wykorzystywano szyszkojagody, liście i samo drewno. Medycyna naturalna zaleca stosowanie jałowca w takich chorobach jak: artretyzm, cukrzyca i nadczynność tarczycy. Leki z jałowca można przyrządzać na wiele sposobów jako napary, wyciągi wodne i alkoholowe, nalewki, syropy, wino i piwo jałowcowe czy nawet powidła.
cyt....
Owoce jałowca, podobne do borówek czernicy leśnej, są ciemnogranatowe i pokryte woskowym nalotem. Owoc ten stosowany jest nie tylko w medycynie ludowej, ale powszechnie jako lek w różnych schorzeniach. Używany w różnych postaciach, najczęściej jako składnik różnych mieszanek ziołowych lub też jako przyprawa kuchenna.

Szyszkojagody jałowca dojrzewają dwa lata. W pierwszym roku są jeszcze zielone, trochę mniejsze od dojrzałych, w końcu jasnoniebieskie lub nieco fiołkowe, zaś w drugim roku dojrzewając zabarwiają się na granatowo. Dojrzałe owoce zbiera się późną jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach. Suszymy je w temperaturze nie wyższej niż 40° C, aby nie utraciły aromatu, jednak bardzo starannie i dość długo, bo owoce niedosuszone łatwo pleśnieją. Susz szyszkojagód jałowca przechowujemy w naczyniach z lekko nachyloną pokrywką, aby zwolna dosuszyły się.

Surowiec ma leśny zapach i słodki, gorzkawopalący smak. Owoce zawierają spore ilości olejku lotnego, 30% cukru inwertowanego, garbniki, związki żywiczne, gorycze, cenne glikozydy flawonowe oraz inne aktywne substancje i związki organiczne. Jagody tego krzewu działają przede ` wszystkim przeciwzapalnie, bakteriobójczo i moczopędnie, dlatego surowiec ten stosuje się leczniczo jako środek moczopędny przy zapaleniach dróg moczowych. Działając silnie moczopędnie . przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych substancji przemiany materii, czyści krew odtruwając równocześnie cały organizm.

Owoce jałowca działają również żółciopędnie i pobudzająco na żołądek i wątrobę, dlatego stosuje się go przy różnych zaburzeniach trawiennych, przy niedomodze woreczka żółciowego i wątroby oraz do pobudzenia ruchu robaczkowego jelit.

dodatkowo jeszcze

Do drzew i krzewów dostarczających do powietrza atmosferycznego największe ilości tlenu należą: bez lilak (1,2 kg/m liści), buk pospolity (1,0 kg), klony (1,0 kg), robinia akacjowa (1,1 kg),

Do drzew i krzewów obficie wydzielających lotne związki eteryczne, a tym samym pozbawiającym powietrze aktywnych wirusów i bakterii chorobotwórczych należą przede wszystkim drzewa i krzewy szpilkowe, a szczególnie sosna oraz jałowiec pospolity. W nieco mniejszym stopniu bakteriobójcze działanie wykazują drzewa i krzewy liściaste, a przede wszystkim: lipa, brzoza, wierzba, klon (wszystkie gatunki), robinia akacjowa, dąb, dereń, głóg, róża, jarzębina oraz bez lilak. Przebywanie w pobliżu takich drzew i krzewów bardzo korzystnie wpływa na poprawę zdrowia poprzez antyseptyczne oddziaływanie na chorobotwórcze drobnoustroje dróg oddechowych. Ma to dla zdrowia również bardzo duże znaczenie.

Do drzew i krzewów, które ujemnie jonizują powietrze atmosferyczne, a tym samym czynią go korzystniejszym dla zdrowia ludzi i zwierząt należą: brzoza, a szczególnie brodawkowata, buk zwyczajny, czeremcha zwyczajna, dąb (wszystkie gatunki), klon (wszystkie gatunki), jarzębina, jesion, dereń, lipa (wszystkie gatunki), miłorząb dwudzielny, modrzew europejski, sosna (wszystkie gatunki), topola osika oraz wierzba (wszystkie gatunki).
Przebywanie w pobliżu wymienionych drzew i krzewów jest bardzo wskazane, gdyż korzystnie wpływa na samopoczucie przez odstresowanie i sprawniejsze funkcjonowanie naszych układów wewnętrznych.

Miłe zapachy wydzielane przez rośliny w pewnym sensie działają odurzająco, to znaczy wpływają na nas uspokajająco i pozytywnie usposabiają do otoczenia, a to nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Stwierdzono też, że przyjemne zapachy roślinne wpływają też pobudzająco na apetyt i przyspieszają trawienie, co też nie jest bez znaczenia dla zdrowia. Do roślin, na których zapachy w powyższy sposób reagujemy należą: róże, jaśmin lawenda, robinia akacjowa, żylistek jałowiec pospolity [, bez lilak, wawrzynek wilcze łyko, złotokap, jodła tawlina, tawua, ligustr, głóg, różanecznik, bożodrzew, perukowiec podolski, morwa, kasztanowiec oraz wszystkie drzewa owocowe

cytaty z pracy
DRZEWA I KRZEWY WPŁYWAJĄCE NA LUDZKIE ZDROWIE
Ryszard Kostuch
AR Kraków
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hektoresie. ślicznie dziękuję za tak cenną wiedzę :-)
Informację skopiowałam do swojego kajecika.
A wiesz, że większość tych drzew (nieświadoma ich właściwości) posadziłam u siebie.
Ja czuję się cudownie w pobliżu brzozy. Często jak jest mi smutno, czy jestem zmęczona, to odpoczywam obejmując brzozę.
Będę teraz bacznie obserwowała jałowiec, a właściwie jego owoce :-)
Dokupić muszę jeszcze: miłorząb dwudzielny, topolę osika, jodłę tawlina, bożodrzew.
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Przeczytałam z dużym zainteresowaniem. I tak sobie pomyslałam, że wiele roślin sadzimy z sentymentu, a może jest to po prostu głos natury przytłumiony nawykami cywilizacji?...
Awatar użytkownika
hektores
100p
100p

Post »

jestem szczęśliwy że mogłem się podzielić swoimi spostrzeżeniami
jak coś jeszcze znajdę to tu wkleję ale temat interesujący
tu jest link do DRZEWA I KRZEWY WPŁYWAJĄCE NA LUDZKIE ZDROWIE pełne opracowanie pdf
http://www.ietu.katowice.pl/wpr/Aktualn ... ostuch.pdf
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hektoresie, ślicznie dziękujemy :-) iii prosimy o umieszczanie tutaj takich ciekawych link :-)
Awatar użytkownika
hektores
100p
100p

Post »

a teraz cos ku przestrodze
Obrazek

Barszcz Sosnowskiego to chwast, który rozprzestrzenia się bardzo szybko na polach uprawnych i w lasach. Może być szkodliwy dla ludzi, ponieważ wydziela parzącą substancję, powodująca zapalenie skóry.
Barszcz wydziela parzącą substancję, której działanie nasila sie podczas słonecznej i wilgotnej pogody. Substancja ta może powodować zapalenie skóry, pęcherze, trudno gojące sie rany, a także zapalenie spojówek. Roślina ta może być szczególnie niebezpieczna dla alergików.

Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie przestrzega przed kontaktem z tą rośliną, zwłaszcza teraz, w okresie letnim. Barszcz wystąpuje na terenach wilgotnych, w pobliżu rzek i strumieni, gdzie o tej porze roku wypoczywa mnóstwo ludzi.

Na terenie Polski
występuje około 400 gatunków roślin powodujących w różnym stopniu działanie szkodliwe, prawie 60 z nich ma silne właściwości toksyczne dla człowieka. Statystyki szpitalne podają, że corocznie ulega zatruciu roślinami około 150 osób. Zatruć roślinami stosowanymi w lecznictwie jest mało i kończą się one wyzdrowieniem. Inną sprawą są zatrucia grzybami, szacowane naokoło 4500 przypadków rocznie, śmiertelność wynosi 3-5%.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Bardzo podoba mi się Twój wątek ... bo razem z Twoją działką przkazujesz nam ciekawe informacje :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liska pisze:Bardzo podoba mi się Twój wątek ... bo razem z Twoją działką przkazujesz nam ciekawe informacje :)
Hektoresie, uważam zupełnie tak samo jak Liska, takich informacji nam potrzeba :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”