ja Ci odpowiem co do jałowców
cyt.......
W czasie upału hektar jałowców wydziela do 30 kg lotnych substancji o działaniu antyseptycznym i bakteriobójczym co stanowi swoisty rekord wśród drzew i krzewów iglastych. Lecznicze właściwości jałowca cenione były już w starożytności. W tym celu wykorzystywano szyszkojagody, liście i samo drewno. Medycyna naturalna zaleca stosowanie jałowca w takich chorobach jak: artretyzm, cukrzyca i nadczynność tarczycy. Leki z jałowca można przyrządzać na wiele sposobów jako napary, wyciągi wodne i alkoholowe, nalewki, syropy, wino i piwo jałowcowe czy nawet powidła.
cyt....
Owoce jałowca, podobne do borówek czernicy leśnej, są ciemnogranatowe i pokryte woskowym nalotem. Owoc ten stosowany jest nie tylko w medycynie ludowej, ale powszechnie jako lek w różnych schorzeniach. Używany w różnych postaciach, najczęściej jako składnik różnych mieszanek ziołowych lub też jako przyprawa kuchenna.
Szyszkojagody jałowca dojrzewają dwa lata. W pierwszym roku są jeszcze zielone, trochę mniejsze od dojrzałych, w końcu jasnoniebieskie lub nieco fiołkowe, zaś w drugim roku dojrzewając zabarwiają się na granatowo. Dojrzałe owoce zbiera się późną jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach. Suszymy je w temperaturze nie wyższej niż 40° C, aby nie utraciły aromatu, jednak bardzo starannie i dość długo, bo owoce niedosuszone łatwo pleśnieją. Susz szyszkojagód jałowca przechowujemy w naczyniach z lekko nachyloną pokrywką, aby zwolna dosuszyły się.
Surowiec ma leśny zapach i słodki, gorzkawopalący smak. Owoce zawierają spore ilości olejku lotnego, 30% cukru inwertowanego, garbniki, związki żywiczne, gorycze, cenne glikozydy flawonowe oraz inne aktywne substancje i związki organiczne. Jagody tego krzewu działają przede ` wszystkim przeciwzapalnie, bakteriobójczo i moczopędnie, dlatego surowiec ten stosuje się leczniczo jako środek moczopędny przy zapaleniach dróg moczowych. Działając silnie moczopędnie . przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych substancji przemiany materii, czyści krew odtruwając równocześnie cały organizm.
Owoce jałowca działają również żółciopędnie i pobudzająco na żołądek i wątrobę, dlatego stosuje się go przy różnych zaburzeniach trawiennych, przy niedomodze woreczka żółciowego i wątroby oraz do pobudzenia ruchu robaczkowego jelit.
dodatkowo jeszcze
Do drzew i krzewów dostarczających do powietrza atmosferycznego największe ilości tlenu należą:
bez lilak (1,2 kg/m liści), buk pospolity (1,0 kg), klony (1,0 kg), robinia akacjowa (1,1 kg),
Do drzew i krzewów obficie wydzielających lotne związki eteryczne, a tym samym pozbawiającym powietrze aktywnych wirusów i bakterii chorobotwórczych należą przede wszystkim drzewa i krzewy szpilkowe, a szczególnie sosna oraz
jałowiec pospolity. W nieco mniejszym stopniu bakteriobójcze działanie wykazują drzewa i krzewy liściaste, a przede wszystkim: lipa, brzoza, wierzba, klon (wszystkie gatunki), robinia akacjowa, dąb, dereń, głóg,
róża, jarzębina oraz bez lilak. Przebywanie w pobliżu takich drzew i krzewów bardzo korzystnie wpływa na poprawę zdrowia poprzez antyseptyczne oddziaływanie na chorobotwórcze drobnoustroje dróg oddechowych. Ma to dla zdrowia również bardzo duże znaczenie.
Do drzew i krzewów, które ujemnie jonizują powietrze atmosferyczne, a tym samym czynią go korzystniejszym dla zdrowia ludzi i zwierząt należą: brzoza, a szczególnie brodawkowata, buk zwyczajny, czeremcha zwyczajna, dąb (wszystkie gatunki), klon (wszystkie gatunki), jarzębina, jesion, dereń, lipa (wszystkie gatunki), miłorząb dwudzielny, modrzew europejski, sosna (wszystkie gatunki), topola osika oraz wierzba (wszystkie gatunki).
Przebywanie w pobliżu wymienionych drzew i krzewów jest bardzo wskazane, gdyż korzystnie wpływa na samopoczucie przez odstresowanie i sprawniejsze funkcjonowanie naszych układów wewnętrznych.
Miłe zapachy wydzielane przez rośliny w pewnym sensie działają odurzająco, to znaczy wpływają na nas uspokajająco i pozytywnie usposabiają do otoczenia, a to nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Stwierdzono też, że przyjemne zapachy roślinne wpływają też pobudzająco na apetyt i przyspieszają trawienie, co też nie jest bez znaczenia dla zdrowia. Do roślin, na których zapachy w powyższy sposób reagujemy należą: róże, jaśmin lawenda, robinia akacjowa, żylistek jałowiec pospolity [, bez lilak, wawrzynek wilcze łyko, złotokap, jodła tawlina, tawua, ligustr, głóg, różanecznik, bożodrzew, perukowiec podolski, morwa, kasztanowiec oraz wszystkie drzewa owocowe
cytaty z pracy
DRZEWA I KRZEWY WPŁYWAJĄCE NA LUDZKIE ZDROWIE
Ryszard Kostuch
AR Kraków