Dorota71 - Ty masz śniegowca na parapecie w domu? i rośnie? To jest trochę niebezpieczne dla niego

Nie w sensie, że padnie ale, o ile mnie pamięć nie myli, to śniegowiec ma tylko jeden przyrost w roku - więc jeśli Tobie przeschnie, jeśli coś mu się nie spodoba, zabraknie składników odżywczych to on w tym roku już więcej nie urośnie

Mój brat musiał w zeszłym roku wiosną wysadzić małego śniegowca żeby nie został uszkodzony przy budowie domu - po niedługim czasie wrócił na swoje stare miejsce jak minęło zagrożenie - i niestety wypuścił tylko kilka niezbyt długich gałązek

Śniegowiec nie rośnie jak nasze polskie drzewa liściaste prawie cały sezon, i którym możemy skrócić gałęzie a nowe zaczną wyrastać z pąków uśpionych. On chyba wypuszcza gałęzie raz, rosną na jakąś długość i koniec - latem już właściwie nie rośnie. Dlatego też piszę, że jego wzrost w domu na parapecie to dość spore ryzyko, że przyrost będzie niewielki

Raz majowy przymrozek uszkodził liście mojego śniegowca - zdeformowane liście były prawie na końcach pędów aż do jesieni - co potwierdza , że nie miał już kolejnego przyrostu od wiosny.