Figa na działce, w donicy

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Figa na działce?

Post »

Można jeszcze na chwilę wstawić do mieszkania , żeby owoce dojrzały ( jeśli nie przemarzły zbytnio ) . Potem koniecznie do chłodnej piwnicy lub garażu . Żeby mieć dwa zbiory owoców figę bierzemy na początku lutego do domu . Ta odmiana którą mam i dałam sadzonki kilku osobom , nie smakuje melonem jeśli dobrze dojrzeje . Popękana skórka to odpowiednia pora do konsumpcji . Owoce tej samej figi , ale posadzonej w ziemi w tunelu są smaczniejsze , mają więcej i cukru i kwasku .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ania czy nieogrzewany tunel to dobry pomysł dla figi na zimę? Moja już straciła liście a owoce zostały zjedzone.
Pozdrawiam serdecznie. Kasia
aciek
50p
50p
Od: 14 lut 2010, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja figa poprzedniej zimy stała w piwnicy. W lutym przyniosłam ją do domu. Niestety nie owocowała. W domu jest ciepło, więc nie straciła liści. Co mam zrobić aby zrzuciła w tym roku liście i normalnie przeszła okres spoczynku? Czy jak ją teraz wystawię na balkon skoro wcześniej tam nie stała to nie zmarznie? Co będzie jeśli nie zrzuci liści?
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Kontakt:

Post »

Witam
Mam pytanie bo właśnie dałem figę do ukorzeniacza i chciałbym wiedzieć jak długo muszę ją trzymać w worku, aby utrzymać dużą wilgotność i po jakim czasie się ukorzeni?

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Figa w ciepłym miejscu ukorzenia się 3-4 tygodnie i mniej więcej tyle powinna być okryta foliówką, czy jakimś słoikiem. Podłoże nie może być zbyt wilgotne, żeby sadzonki nie zgniły.
Agatra, swoją figę będę pierwszy raz zimować w tunelu i jak na razie nie mam pojęcia czy przeżyje. Oczywiście dostanie solidne okrycie, a oprócz tego zapasowe będą zimować w domu.
Aciek, figa powinna przejść okres spoczynku. Łatwo ją do tego przymusić wystawiając na lekki przymrozek. Należy przy tym uważać aby nie przesadzić, dla takiej niezahartowanej wystarczy -1.

Pozdrawiam, kozula.
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Kontakt:

Post »

dziękuję kozula za odpowiedź:) ja moją starą figę również chcę posadzić do gruntu, dlatego robię kopię zapasową:)
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p

Post »

Kurczę ja o tę swoją strasznie się trzęsę. Wywiozłam do nieogrzewanej ale zabezpieczonej piwnicy. Nie zmarznie tam ale ma ciemno. Jeśli to niedobre warunki to będę musiała wrócić z nią do domu, ale u mnie ciepło.
Pozdrawiam. Kasia
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Kontakt:

Post »

Roślinka i tak zgubiliście więc światło jest niepotrzebne ;) a jaka temperatura jest w tej piwnicy?
aciek
50p
50p
Od: 14 lut 2010, o 17:36

Post »

Kozula, dzięki za odpowiedź. Moja nareszcie też zaczęła gubić liście i będzie mogła przejść okres spoczynku. Chcę też uciąć kawałek gałązki bocznej i spróbować ukorzenić :-)
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Co prawda figi jeszcze nie uprawiam , ale ukorzeniałem już wiele różnych roślin i nie spotkałem jeszcze takiej , która lepiej sie ukorzenia późną jesionią niż wczesną wiosną ... Myśle ,że na wszystko musi być swój czas .. Teraz też sie pewnie ukorzeni , ale wiosenna robota to zupełnie inna bajka .. Jeśli z figami jest akurat inaczej , to będe bardzo zdziwiony :shock:
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Swoje ukorzeniałam mniej więcej pod koniec stycznia. Tak z ciekawości wetknę jedną teraz, to będzie porównanie.

Pozdrowienia, kozula.
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p

Post »

Na razie około 8 stopni. Ale jeśli zrobi się dramatycznie zimno można podgrzewać.
Kasia
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ja myślę, że jeżeli figa będzie miała teperaturę powyżej 0oC to roślinka na wiosnę będzie rosła jak szalona;)
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

Mam znajomego w Czechach,który ma figi w ogrodzie,które owocują ,zamówiłem u niego hurmy,a on mi zaproponował do tego za darmo sadzonki figowca,sam nie wiem czy go wziąźć,bo nie wiem czy figi sa w ogóle smaczne, miałbym kolejny ciekawy okaz w ogrodzie,ale naprawdę sam nie wiem,jeśli ktoś z was jadł figę to proszę powiedzcie mi czy warto czy nie,czy można ją jeśc na surowo prosto z drzewka czy trzeba przygotować, dzięki za inf.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

aalal29 pisze:czy można ją jeśc na surowo prosto z drzewka czy trzeba przygotować, dzięki za inf.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Figowiec_pospolity :wit

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c#p1567928
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”