Leśny ogród Moni68 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MONIKO- jak to się dzieje że u Ciebie jesień , a u mnie nie. Zimowity u mnie jeszcze w ziemi i nie myślą się wychylać. Pozdrawiam. Tadeusz.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Wybacz, ale nie mam pojęcia co to za odmiana. Kupiłam we wrześniu zeszłego roku na targach jako zawilec japoński i był w tym czasie kwitnący. Śliczna ta czerwona chryzantema. Mam podobną tylko w kolorze różowym. Może jakaś podmianka? Co o tym sądzisz?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bernadettko, dziękuję za miłe słowa :D :D Nauczysz się szybciej, niż myślisz :) Wklej zdjęcia, może uda się rozpoznać.
Zawilce można mieć praktycznie cały sezon w ogrodzie- kwitną od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Moje dwa japońskie dopiero mają pąki. Bardzo lubię te kwiaty, wiec staram się mieć wszystkie po kilka odmian.

Tadeuszu, też jestem trochę zaskoczona, bo zazwyczaj kwitły trochę później. Pozdrawiam :)

Izo, muszę Cię rozczarować- chryzantemy są w doniczce. Niestety, astry i chryzantemy w moim ogrodzie nie udają się, więc dopóki są w sprzedaży, kupuję.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Moniko, Twój wątek mi umknął, bo założyłaś go, gdy się urlopowałam. Ale dzisiaj obejrzałam sobie Twój ogród bardzo dokladnie. Masz przepięknie, toż Ty tam cuda wyczyniasz. Gdzie mi do Ciebie, ja zaledwie raczkuję od wiosny. Zauważyłam, że mam kilka roślin takich samych jak u Ciebie, ale moje malutkie, bo wszystko młode. Będę od teraz stałym gościem w Twoim ogrodzie.
Serdecznie pozdrawiam, Danuta

;:1
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, dziękuję za wizytę i miłe słowa :D Zanim się obejrzysz, wszystko u Ciebie osiągnie słuszne rozmiary. Swój ogród uprawiam dopiero od pięciu lat.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witaj Moniko!
Dzięki za troskę i dobre słowo.
Wygląda na to,że idzie jesień małymi kroczkami. Twój wrzos wygląda tak naturalnie, ale nie ma się co dziwić - jest na swoim miejscu. Moja mizerotka też zakwitła. Na razie ma kiepskie warunki do rozwoju, ale w przyszłym roku planuję zrobić wrzosowisko z prawdziwego zdarzenia. Żurawki oczywiście urocze.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Dzień dobry Moniko. Jest mi bardzo miło, że odwiedziłaś mój ogród. Ja jestem zupełnie oczarowana Twoim leśnym rajem :D . Zachwyciły mnie od razu pierwsze zdjęcia host w morzu barwinka u podnóża chyba sosny i następne z trzmieliną pnącą wspinajacą się na sosnę, hostą, liiowym rh i paprociami. Cudowne. Spełnione moje marzenie o tym jak powinny wyglądać rh w naturalnym środowisku i jak chciałabym, żeby u mnie wyglądało :oops: . Pokazujesz wiele ciekawych roslin, których nie znam. a są bardzo ciekawe. Martwię się o swojego rh Mieszko od pana Ciepłuchy. Wczoraj go wykopałam. Nie znalazłam na szczęście larw opuchlaka. Korzonki ma takie mikre, właściwie same niteczki Nigdy nie widziałam korzonków rh, bo zawsze wsadzam je z bryłą ziemi do torfu. Wczoraj troche je naruszyłam szukając tych potworów. Zrobiłam mu nowe stanowisko pod sosną. Posadziłam go w kwaśnym torfie z dodatkiem kory przekompostowanej. Podlałam. Zgodnie z zaleceniami Hani, kupiłam 5 sadzonek brusznicy i będę je sadzić pod tą sosną. Myślam też o posadzeniu bluszczu, którego jest pod dostatkiem w moim ogrodzie. Czy uda mi się stworzyc mikro ekosystem dla Rh? Będę próbowac.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ponownie odwiedziłam Twój ogród.
Słów podziwu mi brak. :D
Kolekcja żurawek przepiękna,szczególnie jedna mnie zauroczyła,
liczę,że na jesiennym kiermaszu znajdę taką ... :D
Moje zimowity śpią jeszcze głęboko ale za to cyklameny kwitną
czyli za rogiem już jesień.
Ciekawa jestem bardzo Twojego ogrodu ...zimą ,
ma chyba bajkowy wygląd szczególnie podczas opadów śniegu ale to zobaczymy niebawem
Miłego dnia życzę
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, dziękuję za wizytę i miłe słowa :D Współczuję Ci z powodu rh...to moje ukochane rośliny i nie mogę patrzeć, jak coś złego się z nimi dzieje. U mnie rzeczywiście rododendrony mają idealne warunki- kwaśne podłoże, sosny i dęby, nawet w nadmiarze :lol: :lol: Sadząc nowy egzemplarz zawsze kopię spory dołek, w którym mieszam trochę piasku z 80l kwaśnego trorfu i dodaję po dobrej garści obornika w granulkach i nawozu do kwasolubnych. Ściółkuję korą sosnową. Mam nadzieję, że w nowym miejscu Twój rh poczuje się lepiej :)

KaRo, bardzo mi miło, że ponownie zechciałaś mnie odwiedzić :D Żurawki to moja kolejna miłość, zbieram z uporem maniaka :lol: :lol: Niestety, ciężko o naprawdę ciekawe odmiany. Najładniejsze widziałam na amerykańskich stronach, ale wątpię, by opłacało się sprowadzać pojedyńcze sadzonki. Coż...wypada czekać na poprawę zaopatrzenia u rodzimych producentów.
Ogród zimą jest bajkowy :) Mimo że nie cierpię tej pory roku, to tu łatwiej ją przetrzymać :)
Życzę miłego popołudnia :D
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko piękny jest ten Twój ogród urządzony wśród naturalnej leśnej ciszy. Gratuluję.
Życzę miłego dnia.
Pozdrawiam Zenek
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Moniko, przepiękna droga ułożona z kamieni prowadząca do lasu. Chciałoby się od razu iść nią w głąb lasu. Śliczny ostrokrzew. Przypomiał mi, że mój też ma czerwone korale.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Obrazek Witaj Moniko....dzisiaj dopiero zauważyłam twój ogród i innym okiem na niego spojrzałam i jest jak by piękniejszy ;:79
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zenobiuszu, bardzo dziękuję za miłe słowa :)

Bogusiu, dziękuję :D Bardzo lubię swój las.

Basiu, miło Cię widzieć :D Sądzisz, że piękniejszy?
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Moniko, bardzo urokliwy jest Twój ogród, a ścieżka aż zachęca do spacerów.
Pozdrawiam
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję i zapraszam :)
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany