Storczyki i ja, czyli moje upadki ! I wzloty ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozumiem, że się niepokoisz, ale nie martw się. jeśli ma zakwitnąć tak będzie. W jednym z moich storczyków też zwiędł czubek głównego pędu, a jego rozgałęzienie rosło i kwitło dalej. Miejsce do którego usechł kończyło się tuż przed rozgałęzieniem.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Witam ;)

Mój żółty - do tej pory miałam wrażenie, że to tylko moje "zwidy" ale jak go lekko ruszę, to coś czuję...tylko,
że daleko temu do cytryny ;) Lekki kwiatowo-jakiś zapach wydziela.

Dorciu - mój tak wyglądał przy zakupie, ale od tamtego czasu strącił już 6 pąków więc prawie łysy :roll:

Nie wytrzymałam nerwowo i przycięłam to schnące rozgałęzienie - było już w zasadzie suche całe - został
ok 1 cm jeszcze lekko "żyjącego". Podsypałam cynamonem (żeby nie napisać cyjankiem - zawsze myliłam
te dwa pojęcia - oczywiście tylko w wymowie, nie w kuchni :lol: ) A dwa pozostałe zostawiłam - co ma być
to będzie 8)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

To znowu ja i znowu mam pytanie.

Mój Phalaenopsis zakupiony "przekwitnięty" na przecenie (mam go jakieś 3 tyg.) wygląda tak w całości:

Obrazek

Jeden z liści był częściowo naderwany ? Wyraźnie coś z nim nie tak - oberwać go ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam wrażenie, że to przebarwienie pomarańczowo-żółte się powiększa :roll:

Ta świeczka to tylko tam tak stoi - nie jest palona - to pamiątka z mojego wesela ;) Nadmienię, że z góry
wypuszcza prawie jednocześnie dwa listki - jeden za drugim idą, jeden już widać i jest spory i pojawił się
następny malutki.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, gdyby to był mój storczyk, usunęłabym ten liść. Wydaje mi się, że może być zarzewiem czegoś niedobrego. Większe ryzyko pozostawienia go.
Usunęłabym również tę zrogowaciałą pozostałość po liściu, rozrywając ją przez środek na boki (uważając, by nie połamać
pobliskich korzonków - są b. kruche). Ta "skorupka" też ma nieciekawe zmiany, więc lepiej się jej pozbyć.
Niech sobie rosną w najlepsze te młode, zdrowe liście.

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko jestem tego samego zdania co Joanna ,koniecznie utnij ten liść .Ja kiedyś miałam podobnie wyglądające liście ,żółkły jeden po drugim i niestety nie udało mi się uratować storczyka,oby u Ciebie nie było to samo.Życzę powodzenia.

Pozdrawiam

:P
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Moja rada, tnij, póki czas. I pytanie - coś my wyrasta nad tym chorym liściem, czy mi się wydaje?
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Więc usunę - jego kondycja nie jest najlepsza - jest nieco podwiędły. Wiecie, taki przymarszczony.
Nie, tam nic nie wyrasta. Jakiś czas temu wyszedł tamtędy korzonek i już wszedł w podłoże. Ja go
takiego kupiłam, miał wtedy resztkę kwiatków - koszt 10 pln w szklarni.
Boję się o inne odrastające u mnie storczyki, żeby nie pozarażał niczym. Mam jeszcze pytanie - zdrowy
storczyk wysusza czasem najstarsze liście ? Jeden mój dorodny tak robi z tym najstarszym - najmniejszym
zarazem. Sam wygląda zdrowo - czy to u nich normalne ?

p.s.w Castoramie pojawiły się storczyki w cenie 22 pln za jednopędowca 8)
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Z tym usychaniem najstarszego liścia to prawda. U mnie też zżółkł i w zamian dostałam nowiutki i jeszcze bardzo malutki.Będzie dobrze :D
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Dzięki za opinie i rady :D Póki co, nie wpadam w panikę - liść usunięty, rana opatrzona a roślina
odizolowana od reszty ;)
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

U niektórych moich falenopsisów też zaobserwowałam zasychanie najstarszego listka, widocznie one tak mają (początkowo bałam się, że to objaw jakiejś choroby, ale skoro inne rosły i rosną, czyli wszystko jest ok)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

No w sumie racja - one nie są wieczne, czas każdego kiedyś przemija. Grunt to nie wpaść w panikę jak ja to prawie
zrobiłam.

Tak jak myślałam, żółtek rozwija kolejny - z ostatnich trzech ostały się - pąk i zasusza drugi. Jaki los czeka ten trzeci ?
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Ja wariatka - wylicytowałam sobie dzisiaj 7 roślinek - jak ja to teraz mężowi wytłumaczę ???
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Adiano, żadna z Ciebie wariatka. Mam prośbę mogłabyś zrobic zdjęcia jak były zapakowane? I w jakim stanie doszły?
Pochwal się, które kupiłaś :)
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Hahaha...to ja wiem nawet u kogo... zdaje się, że też coś tam sobie wylicytowałam ;) Ciekawe czy paczki dojdą w tym samym czasie ;)
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ja też obserwowałam te aukcje :lol: Ale nie licytowałam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”