Mój ogródek - kogra - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Haniu czy Ty masz tego liliowca ? :shock: On mnie powala swoim kolorem, tak jak lilia pokazana przez Izę.

Nie wiem czy to ta sama, ale w sobotę pójdę na targ i zapytam o nazwę a tę co podała Hania sobie zapiszę.
Cebule były bez kwiatka, bo te dopiero urosną. Kwiaty były obok cebulek. Wyglądały podobnie jak te z twojego zdjęcia, ale głowy nie dam. Cebule były po 2 zł za sztukę, ale mnie dostała się ostatnia, chociaż całkiem sporych rozmiarów. Posadziłam ją już z innymi i mam nadzieję, że zrobi kwiaty do listopada.
Jeśli chcesz to Ci kupię, jeśli będzie to Laetitia.
Tak, Grażynko; kupiłam Starlinga na allegro za 5 zł :-)
Sadziłam chyba w marcu, a teraz ma już jeden pęd i mnóstwo kwiatów!
To chyba najbujniej kwitnący liliowiec, jaki mam.
Jest dużo ciemniejszy, bo zdjęcia w słońcu :?
Obrazek

Obrazek

Bo gdzieś jeszcze jest "Czarny Rycerz" (metka na dworze, a leje, więc nie wyjdę),
ale on jakiś rachityczny i teraz,
w drugim roku, nadal ma tylko jedną rozetę i 0 kwiatostanów :evil: .
Tak wyglądał, rok temu:

Obrazek

I ...wszystko o kordylinach:
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/kord ... ne-55.html

Stare kordyliny, pod W-wiem, zimowały w oranżerii ( w zimie max. +10C),
a w lecie stały w keramzycie zalanym woda, w wielkich amforach od południowej strony tarasu.
Grzegorz B

Post »

Grażynko, ale u Ciebie lilii i liliowców :shock: :shock: :shock: , żeby je oglądnąć trzeba cały wieczór spędzić z nosem przy monitorze, przecież co jedne to piękniejsze, masz ich mega kolekcję. Nie jestem w stanie w tej mnogości wybrać najpiękniejszych odmian, wspomnę tylko o białej lilii z bordowym "wnętrzem" jest bardzo kontrastowa, ale jednocześnie jak spójna i zespolona, fantastyczna :shock: :shock: :shock:
Kogrobusz to już całkowicie zdominowany barwnym kwieciem, kurka wodna on jest fanstastyczny z tym ogromem roślinności, wszystko tak zagospodarowane, że słów brak a do tego należy stanowczo stwierdzić, że wszystko jest spójne i nie ma się wrażenia przeładowania a przeciwnie czuć harmonię.
Oczko wodne, to moje oczko w głowie, dlatego uwielbiam te wodne akcenty ogrodowe. Widzę, że u Ciebie już porosło zielenią i te grzybienie, ale one wspaniale wyglądają, nienaruszalne królewskie piękno wodnego świata.
Ale z warzywniakiem, to mnie zaskoczyłaś, już masz takie smakołyki :shock: :shock: :shock: ogórki już są, a u nas to jeszcze daleka przyszłość, dopiero kwiaty się zawiązują :roll: Porzeczki, agrest i pozostałe smakołyki skosztowałem, agrest był super dojrzały ;:8
Ale z tymi ślimakami to masz faktycznie problem, to przecież cała armia oślizłych mięczaków zagościła u Ciebie :shock: , trzeba z nimi ostro ;:163 , bo patrząc na ten pień drzewa i jego lokatorów, to nie wygląda to najlepiej.
Grażynko, ale jakie Ty masz teraz wspaniałe miejsce w domu :shock: :shock: :shock: , ten oszklony balkon jest wspaniały, super robota. Ja bardzo lubię drewno, a jak widzę ono zdominowało to miejsce co jak dla mnie było doskonałym posunięciem i te belki. Należą się brawa budowniczym i oczywiście Pani domu za tak udane zagospodarowanie powierzchni i ułatwienie życia niepełnospawnym. Ukłon w Twoją stronę do samej ziemi ;:63 ;:63 ;:63. Oj teraz to będziesz szaleć na wiosnę miejsca na trzymanie roślin masz tyle, że możesz sobie pozwolić na masowe roślinne sianie.

Wspaniałe miejsce :D Pozdrówki :wit
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Starling za 6 zł.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

kogra pisze:...Mam zamiar wstawić tam jeszcze więcej kwiatów, tak żeby czuć się jak w prawdziwej oranżerii, tyle, że będą to rodzime kwiaty, wytrzymałe, aż do większych przymrozków. Sezon balkonowy mam zamiar zakończyć dopiero kiedy spadnie śnieg i przyjdą większe przymrozki. :wink: :lol: Czy to się uda - zobaczymy.
Uda się, uda! A ja przed deszczem czasem chronię sie w szklarence ;)
Grażynko, to tylko na zdjęciach wydaje się, ze kwiatów jest tak duzo. Zależy w jakim momencie zrobie zdjęcie ;)
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko Twoje liliowce są cudowne.Bardzo podobają mi się te ciemne.U mnie z tych nowych tez kilka zakwitło ,ale ślimaki objadły mi niektóre z pączków.Własnie kupiłam granulki i muszę wysypać.Dzisiaj jadę na działke to zobaczę co rozkwitło nowego.U mnie jeszcze niektórym daleko do kwitnięcia.U mnie ciągle susza i moze dlatego tak marnie wszystko kwitnie.Katalogu jeszcze nie mam ,ale dam znać.
W pszyszłym tyg. postaram się nadrobić zaległości :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Hanuś - dzięki za oświecenie w sprawie kordyliny.Ileż ja jeszcze muszę się nauczyć. :?: :roll:
Jak mówi Grzesiu - kurka wodna a myślałam że na stare lata to tylko grzebanie w grządkach mi zostanie i spacery. Widać, starość jeszcze nie nadeszła a raczej do szkoły trza się wybrać. :wink: :lol: Ten rycerz jest cudny, tylko dlaczego taki rachityczny ? Może przemarzł? Niektóre odmiany są wrażliwe, kiedy mają za dużo wilgoci w ziemi - może tu jest przyczyna ?
Jak na taki piękny liliowiec, to cena nie jest wygórowana. Myślę o Starlingu. :lol:

Grzesiu - warzywniak przyjdzie mi skasować na rzecz liliowców , bo jak tak dalej pójdzie to niedługo i szklarnia padnie ofiarą kwiecia - ale może się obroni, bo jakieś warzywko swoje też mam zamiar mieć. :wink: :lol:
Agrest jeszcze jest na krzaczku, bo im dłużej tym słodszy i zamiast do słoika do żołądka prosto trafia - zresztą teraz to już nie byłoby bardzo czego do słoików dawać. Kto przyjdzie to nadziwić się nie może, że taki słodki. A ja tylko pozwalam mu dojrzeć. :wink: :lol:
Drtewniany balkon to mój pomysł, i razem z wykonawcą ustaliliśmy taki jego wygląd.Ja , kochająca wszystko co naturalne nie wyobrażam sobie innej jego postaci jak drewnianej.Wszyscy moi goście lądują na nim i bardzo dłuuu.....go tam przebywamy, bo wszyscy dobrze się tam czują. I o to mi chodziło. :wink: :lol:

Izuniu - ja też często chronię się w szklarni a zwaszcza lubię wykonywać tam wszelkie prace związane z sadzeniem wczesną wiosną i póżną jesienią, kiedy przesadzam niektóre rośliny do większych pojemników czy też wyjmuję cebule do przechowywania.Wierzę, że nie tylko na zdjęciach masz tyle kwiatów, bo żeby zrobić takie zdjęcie to trzeba mieć jeszcze taki obiekt, mocno kwitnący. :wink: :lol: Jesteś bardzo skromna, ale twój ogród właśnie z mnogości kwiecia słynie. :P

Aniu - to fakt, że liliowce są cudne i to wszystkie. A jeżeli jeszcze do tego odpowiednio zestawione, to efekt jest piorunujący. Właśnie dlatego zauważyłam , że trochę żle je powsadzałam / mało kontrastowe sąsiedztwo/ i teraz pewno jesienią będę ganiać z łopatą i przesadzać wg innej kolejności. :wink: :lol: Przed nimi zaś będą biało zielone funkie, co jeszcze powinno bardziej podkreślić ich urodę. Co z tego wyjdzie zobaczymy w przyszłym roku. :wink: :lol:
Czekam Aniu na zdjęcia twoich liliowców. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, dziękuję! Po takich słowach to mi się chce zaraz przesadzac, podlewać, przycinać :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuś i tak trzymaj. ;:215
Dodam jeszcze tylko to, że jest jedynym ogrodem na tym forum w którym tyle ziół i "ziółek" rośnie.I do tego nie tylko rośnie, ale jeszcze pięknie kwitnie. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I muszę się jeszcze czymś pochwalić. No....muszę... :wink: :lol:
Byłam w górach na grzybki i to mój dzisiejszy "połów". ;:1

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Szersza relacja w wątku - Wszystko o grzybach. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Grażynko, jak to dobrze że tego nie widzi mój M. :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gabrysiu a powiedz mi dlaczego ? Czyżby nie lubił grzybów ? :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O matko! Prawie same prawdziwki! Takie zdrowe maluszki, to chyba będziesz marynować w słoiczkach?
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

kogra pisze:Gabrysiu a powiedz mi dlaczego ? Czyżby nie lubił grzybów ? :wink: :P
On uwielbia grzyby, ja zresztą też.
Ale gdyby zobaczył to musowo musiałabym pojechać do lasu.
A ja nie bardzo lubię szukać grzybków.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuniu - dokładnie 97 prawdziwków i 9 borowików ceglastoporych / po naszemu sinoli /.
Już zamarynowane, jajeczniczka z grzybami zjedzona, zupka już przygotowana na jutro, no i musowo naleśniki z farszem grzybowym w sosie śmietankowym :!: ;:113

Gabi - jak można nie lubić zbierać grzyby - toż to największa przyjemność i samo zdrowie. :?: :shock: Ja wybieram się znów niebawem i tym razem pobędę w lesie trochę dłużej, żeby nazbierać więcej do suszenia i założenia w słoikach z solą a także do mrożenia. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grażynko, kordylina , jak paprotka.
Wilgoć, ale nie mokra noga. :lol:
A grzybowa orgia ?
niesamowita!
U mnie jeszcze na ma ani jednego grzyba :shock:
Przecież byłam wczoraj i szukałam w " miejscach niezawodnych".
Jedyna purchawką w lesie, byłam - ja :lol: .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”