Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I jeszcze kilka zdjęć storczyków, które mają wyjątkowo piękne i duże liście. Starsze liście mają długość ok. 16 cm i szer. ok. 8 cm, a te najnowsze już długość 23 cm i szerokość 12 -14 cm.
Pierwszy został nazwany przez moją córkę "salamandra". Wypuścił nowy pęd jeszcze w trakcie kwitnienia 'sklepowych" pędów.

Obrazek Obrazek Obrazek

Drugi został nazwany "limonka". Jest to pierwsze moje kwitnienie, a pęd i rozgałezienie starego pędu zaczęły rosnąć jeszcze zanim opadły "sklepowe" kwiaty. Dwa z nowych kwiatów są "inne", mają zniekształcenia, których może nie będzie zbyt dobrze widać na zdjęciach.

Obrazek Obrazek Obrazek

Niestety nie wytarłam liści z kurzu, co bardzo wyrażnie widać na zdjęciach.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze zdjęcia keiki, które wyrosło u storczyka z zalanym stozkiem. Trochę urosło i pojawił się nawet korzonek :)
Obrazek

Zdjęcia niestety trochę prześwietlone, ale widać to co najważniejsze :)
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Cudnie. tez mam takiego z uszkodzonym stożkiem i łudzę się nadzieją, żę kiedyś......może....... zechce żyć
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale go odratowałaś należą ci się gratulacje ;:147
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak naprawdę to ja go nie odratowałam, ale przede wszystkim zmarnowałam ;:131 To jego silna chęć życia zwyciężyła nad moimi zaniedbaniami. Ale jest to na pewno kolejna lekcja i nowe doświadczenie ;:208
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Przynajmniej masz się na czym uczyć :) ja tylko na cudzych błędach ostatnio dostałem do odratowania zasuszona Cambrie, Phalaenopsisa i Ludisie :D jutro do siebie dam fotke Phalaenopsisa, bo Cambrie już dałem, a Ludisie dam jak będzie co dawać na razie ma 2 liście :), za to moja Ludisia nieźle się ma
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z czasem storczyki na każdym z nas "wymuszą" konieczność nauki i zdobywania doświadczeń. Nie ma tak lekko, bo czy chcemy czy nie wciąż nas zaskakują. Ja mam tylko phalaenopsisy, bo jeszcze nie odważyłam się na inny gatunek storczyka, ale tez właśnie falki podobają mi się najbardziej. Na mojej liście chciejstw jest jeszcze Cattleya.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Mamba masz piękne i zdrowe storczyki.Powodzenia :P

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renato, dziękuję :) Niestety, nie jest tak różowo. Ja też mam problemy , a ostatnio padło mi kilka storczyków ;:151 Staram się jednak nie załąmywać, wyciągać wnioski z popełnionych błędów i oczywiście pocieszać się nowymi zakupami. ;:30
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

zakochalam sie można ogladac i ogladać piekne storczyki gratulacje :) :) ;:77 ;:77
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, ja też nie mogę przestać podziwiać piękna storczyków ;:113 i nie moge oprzeć się ich urodzie. Pokażę jeszcze jeden mój okaz
Obrazek
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

co jeden to śliczniejszy ja choruje na storczyki ale jakoś zawsze są inne wydatki a piekny storczyk niestety kosztuje :( nawet nie wiem jakby można wziąsć sadzonke może rozmażał ktoś?
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na początek nie polecałabym sadzonek. Wymagają specjalnej opieki, której z braku doświadczenia możesz nie zapewnić, a na kwiaty trzeba długo czekać. W hipermarkecie typu np. Obi storczyki nie kosztują aż tak wiele bo ok. 23 - 39zł. A nawet jeśli nie masz dostępu do takiego sklepu lepiej odżałować nawet 50 zł i kupić dorosły kwiat.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam dzisiaj w OBI i kupiłam dwa nowe, niezwykłe okazy Phalaenopsis. Pierwszy jest różowy z białą warżką, a drugi biały w bordowe plamki i również jest dość oryginalny. Niestety nie mogę dziś umieścić zdjęć, ale jutro się postaram. ;:131
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj jednej z moich ślicznotek złamał się pęd przy wymianie patyka ;:110 . Stracił przez to cztery duże kwiaty. Ma ich teraz 11. Później dodam zdjęcia.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”