Tajemniczy ogród Magduli141. . .

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magduś piękne masz liliowce,kilka z nich mam :D ,ale ten pierwszy jest bardzo ciekawy :wink: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21

Post »

Bardzo dziękuje za ciepłe słowa na temat mojego ogrodu KOCHANI ;:12
A to moje perełki:
Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam i życzę dużo ciepłych dni tego lata;)
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj prawdziwe perełki,ja nie mam ani jednej ,moje nie kwitną :cry:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko spróbuj je troszkę co roku ponawozić.Moje akurat w tym roku tylko raz dostały nawóz bo trochę nie domagam ze zdrowiem.Do końca sierpnia można nawozić.Proponuje magiczną siłę do hortensji.Po tym nawozie różowe hortensje stają się ciemne prawie bordowe.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba masz rację ,spróbuję z nawozem :wink:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tajemniczy ogród Magduli141. . .

Post »

Magdula141 zawitałam do Twego ogrodu w sobotni wieczór nie czekając na zaproszenie ... chciałaś ukryć tyle cudnych roślin, które masz u siebie. Kilka kolekcji i ta różnorodność barw pozwoliła Ci stworzyć mały raj na ziemi - gratuluję i podziwiam.
Ja dopiero tej jesieni zaczęłam sie rozglądać za liliowcami. Lilii tez mam jeśli chodzi o odmiany niewiele ale wiosna zaczynam działać. masz piękne ketmie syryjskie - duże okazy obsypane kwiatami - moje maleństwa ale od razu kupiłam pojedyncze i pełne.
Świetny pomysł zabezpieczania piwonii przed pokładaniem się gałęzi - robię tak od kilku lat przy daliach, daliettach i innych z tendencja do pokładania pędów.
Co do piwonii (tej krzewiastej) widziałam gdzieś Twa ofertę sprzedaży (lub wymiany)nasion - czy wszystkie już sprzedałaś?
Pozdrawiam i będę zaglądać do Ciebie bo jest na co popatrzeć.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Wandziu !
Nasionka piwonii krzewiastej od Ciebie leżą - ja patrzę na nie i nadal nie wiem co z nimi zrobić bo ...
Poczytałam w różnych źródłach jak z nimi postępować i tym bardziej nic nie wiem- jedne dane zaprzeczają drugim.
Wszystko wskazuje na to,że przyroda najlepiej sobie z nimi radzi bo jak spadną pod krzew to skiełkują i rosną. Co mi radzisz? Strasznie długo czeka się po wysiewie na pierwszy zakwit - nawet do 5-ciu lat - faktycznie jak sama napisałaś kwiaty dla cierpliwych ale wyjątkowo urokliwe więc warto.Może uda mi się kupić choć z jeden podrośnięty krzew.
Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie zestawu kolorystycznego na Twym zdjęciu - jest w linku poniżej z Twej str. nr.2 .
Czy możesz powiedzieć jakie to kwiaty - szukam roślin do zestawów kolorystycznych - stąd pytanie.
http://images31.fotosik.pl/300/889d35a182f4aa41med.jpg
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu :D
Te kwiatki o ktore pytasz to dzwonki.
Kilka lat temu moja znajoma sprzedawala dom kupilam wtedy od niej te kwiatki,biale lilie i bordowa
piwonie, Krysiu nasiona wysiej teraz po dwie sztuki do doniczki i umiesc doniczki w ogrodzie
w zacisznym miejscuIdealnie bylo by pod jakims rozlozystym iglakiem i jeszcze przykryj doniczki stroiszem czy czyms innym,
U mnie piwonia nigdy nie miala mlodych siewek.moze dlatego ze nasiona byly zbierane
Corka moja ma 2 piwonie w swoim ogrodzie obok.W ubieglym roku rozpedzila sie z chakaniem
i dopiero po wychakania zorientowala sie ze rosla mloda piwonia,
Krysiu mam w ogrodzie kilka piwonii mlodych.ktore kupilam w ubieglym roku w Ogrodzie
Dendrologicznym,Sama jestem ciekawa jakie beda kolory,Jezeli beda ladne takie jakich z corka
nie mamy to po jednej sobie zostawimy,Sa chyba cztery bo jedna jesienia wymienilam
na rudbekie,Mam jeszcze u siebie w ogrodzie 2 piwonie z siewu,ktore jeszcze nie kwitly
kolor to zawsze niespodzianka,Te dwie w tym roku powinny zakwitnac,Nie wiem czy je zostawie
czy nie,
Przed mrozami w koncu listopada troche mi bylo lepiej z kregoslupem takze piwonie
w moim ogrodzie zabezpieczylam wloknina to im wystarczy,Ale te cztery maluchy
rosna u corki na rozsadniku i nie byly zabezpieczone jak snieg stopnieje
to zobacze co z nimi,
Krysiu sama czytalam ze piwonia kwitnie po 7 latach nieprawda kwitnie wczesniej,
Po 3, 4 latach roslina moze miec 1 kwiat,
W tym roku pierwszy raz wysialam nasiona 10 sztuk pod piwonia,
Zobaczymy co wyjdziem A kilka dni temu kupilam na Alegro 2 piwonie
Jedna drzewiasta biala Rock,s Variety a druga Callies Memory brzoskwiniowa
Kupilam bardzo tanio po 11,7o kazda
Sprzedawca Pan Krolik
Krysiu na wiosne jak sie ociepli cos pomyslimy dla Ciebie jak chcesz miec szybko kwitnaca,
U mnie czas inaczej biegnie 3 lata to u mnie niedlugo,Tyle bralam leki.ktore byly dla mnie
bardzo niedobre a jednoczesnie konieczne i ratujace zycie,
Krysiu kocham piwonie klade sie spac i mysle gdzie posadze te dwie nowe
Mysle ze do wiosny przejdzie mi ten bol kregoslupa
Na 10 dni znow mam leki przeciwzapalne,Mam skierowanie na tomograf
Krysiu czytalam Twoje porady na zdrowie,A moze masz jekis przepis na bole kregoslupa
Jesienia w sloju nastawilam bulwy piwonii na zytniowce do kapieli,Ale poki co biore leki
to kapiel w wodzie z wodka nie bardzo
Kapiel taka ma pomagac na krazki miedzykregowe,
Krysiu napisz jakie masz kwiaty w ogrodzie
Pozdrawiam sardecznie
:wit

-- N 10 sty 2010 22:05 --

Witaj Krysiu :D
Te kwiatki o ktore pytasz to dzwonki.
Kilka lat temu moja znajoma sprzedawala dom kupilam wtedy od niej te kwiatki,biale lilie i bordowa
piwonie, Krysiu nasiona wysiej teraz po dwie sztuki do doniczki i umiesc doniczki w ogrodzie
w zacisznym miejscuIdealnie bylo by pod jakims rozlozystym iglakiem i jeszcze przykryj doniczki stroiszem czy czyms innym,
U mnie piwonia nigdy nie miala mlodych siewek.moze dlatego ze nasiona byly zbierane
Corka moja ma 2 piwonie w swoim ogrodzie obok.W ubieglym roku rozpedzila sie z chakaniem
i dopiero po wychakania zorientowala sie ze rosla mloda piwonia,
Krysiu mam w ogrodzie kilka piwonii mlodych.ktore kupilam w ubieglym roku w Ogrodzie
Dendrologicznym,Sama jestem ciekawa jakie beda kolory,Jezeli beda ladne takie jakich z corka
nie mamy to po jednej sobie zostawimy,Sa chyba cztery bo jedna jesienia wymienilam
na rudbekie,Mam jeszcze u siebie w ogrodzie 2 piwonie z siewu,ktore jeszcze nie kwitly
kolor to zawsze niespodzianka,Te dwie w tym roku powinny zakwitnac,Nie wiem czy je zostawie
czy nie,
Przed mrozami w koncu listopada troche mi bylo lepiej z kregoslupem takze piwonie
w moim ogrodzie zabezpieczylam wloknina to im wystarczy,Ale te cztery maluchy
rosna u corki na rozsadniku i nie byly zabezpieczone jak snieg stopnieje
to zobacze co z nimi,
Krysiu sama czytalam ze piwonia kwitnie po 7 latach nieprawda kwitnie wczesniej,
Po 3, 4 latach roslina moze miec 1 kwiat,
W tym roku pierwszy raz wysialam nasiona 10 sztuk pod piwonia,
Zobaczymy co wyjdziem A kilka dni temu kupilam na Alegro 2 piwonie
Jedna drzewiasta biala Rock,s Variety a druga Callies Memory brzoskwiniowa
Kupilam bardzo tanio po 11,7o kazda
Sprzedawca Pan Krolik
Krysiu na wiosne jak sie ociepli cos pomyslimy dla Ciebie jak chcesz miec szybko kwitnaca,
U mnie czas inaczej biegnie 3 lata to u mnie niedlugo,Tyle bralam leki.ktore byly dla mnie
bardzo niedobre a jednoczesnie konieczne i ratujace zycie,
Krysiu kocham piwonie klade sie spac i mysle gdzie posadze te dwie nowe
Mysle ze do wiosny przejdzie mi ten bol kregoslupa
Na 10 dni znow mam leki przeciwzapalne,Mam skierowanie na tomograf
Krysiu czytalam Twoje porady na zdrowie,A moze masz jekis przepis na bole kregoslupa
Jesienia w sloju nastawilam bulwy piwonii na zytniowce do kapieli,Ale poki co biore leki
to kapiel w wodzie z wodka nie bardzo
Kapiel taka ma pomagac na krazki miedzykregowe,
Krysiu napisz jakie masz kwiaty w ogrodzie
Pozdrawiam sardecznie
:wit
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Magda piękne są Twoje liliowce i bardzo mi się podobają hibiskusy! Ciekawe jak długo u Ciebie rosną?
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Grażynko :)

Hibiskusy rosną już bardzo długo.Najstarszy ma 10 lat.Jeden ma 5 lat a drugi 2.
Liliowce należą do moich ulubionych kwiatów ogrodowych.Również posiadam je od kilku lat.Co roku z kimś się wymienię,gdzieś niedrogo kupię i tak się uskładała mała kolekcja,w której jest jeszcze trochę,które w tym roku zakwitną.

Bardzo mi się podoba Grażynko Twój ogródek z widokiem na jezioro.Masz również bardzo ładne kwiatki.

Pozdrawiam serdecznie :D
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Madziu nasionka już wsadzone do doniczek i wystawiłam na zimny strych. Reszta zaleceń będzie wykonana jak zima ciut odpuści bo dziś wreszcie solidnie padał śnieg.
Zazdroszczę Ci że mieszkasz tak blisko córki - tak mieszkała moja mamusia ze swoją.
Mnie miasto "nie pachnie" i cały czas planowałam wrócić na wieś. Teraz zdrowie podupadło i nie chcę juz zmian - działka rekompensuje mi wszystko.
Działka czy też ogród to wspaniała sprawa dlatego, że ciągle coś zmieniamy,poprawiamy,ulepszamy.
Dopóki sprawia nam to radość to jest dobrze. Taki własny kawałek RAJU NA ZIEMI możną tworzyć długo i czasami jednego życia zabraknie na jego ukończenie.
Zgadzasz się ze mna Madziu ?

Reszte tematów porusze na PW w wolnej chwili bo najblizsze to pilne wyjazdy a warunki na drogach paskudne.
Cieplutko pozdrawiam życząc dużo radości każdego dnia.
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Madziu! Ja hibiskusa posadzilam w ubieglym roku, taki mały krzaczek. Z niecierpliwością będę czekac aż urośnie i będzie miał tyle kwiatów co Twoje hibiskusy!
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani w środku zimy ;)
Ta zima jest taka długa,że już trochę jej za dużo.Chciałam Wam pokazać moją camelię sasanqu'e przy której w ten mroźny czas robi się weselej.Roślina ta jest u mnie od kilku lat.W ubiegłym roku wystawiłam ją do ogrodu i troszkę po opadach deszczu liście zrobiły się nie ładne.Roślina stoi u mnie na nieogrzewanym ganku.Jesienią zawiązała 15 pąków. Po nadejściu mrozów rośline przykryłam włókniną i tak stoi okryta do dziś.Co któryś dzień ją wietrzę.W tej chwili jeden kwiatek jest prawie rozkwitnięty-wygląda na to,że to kwiat pełny.W ubiegłych latach roslina zawiązywała pąki ale je zrzucała.W poprzednich latach nie przykrywałam jej włokniną.Może dlatego zrzucała pąki.Jeżeli ktoś ma doświadczenie w hodowli tej rosliny bardzo proszę o komentarz.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1340773 - wątek dotyczący choroby,która jest na liściach cameli-jeżeli ktoś mógłby mi pomóc to bardzo proszę o radę.

Pozdrawiam
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Madziu mam nadzieję,ze już środek kupiłaś i ostro ruszyłaś do boju o odzyskanie ślicznego kwiatuszka.
Dziś jednak smutki zostaw na boku i jak tradycja każe siądź do stołu przy świeżo zaparzonej herbatce i zajadaj sie pysznymi pączkami
bo "przed nami chudy przedwielkanocny okres"
Zapraszam do stołu

Obrazek
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Witaj Magdula. No ja ci nie bardzo mam czym zaimponować, ogród masz wspaniały. Róże , azalie, liliowce. Super. Nie sądzę, żebym miała jakieś roślinki, których ty nie masz, ale jeśli... to mów czego ci trzeba.
Pozdrawiam. Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”