Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewciaks....... mialam wczoraj przyjemność przejeżdżac przez Kedzieżyn-K,szkoda ze nie wyskoczyłam z pociagu zeby sprawdzić czy są u Ciebie takie wklłady :D Tak naprawde to nie koniecznne sa wkłady ,zachodzi jednak obawa ze można rolsline przelać i pojawi sie wowczas pleśń.Mam 3 kwiaty w hydro bez wkladów i przez nachylanie doniczki sprawdzam poziom wody,troche to klopotliwe jednak nabrałam juz wprawy :D Papirusa pijaka :D wkladaj bez obawy do kermazytu,na pewno sie przyjmie sprawdzaj tylko czy ma wodę

Pozdrawiam Teresa Obrazek
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basga a wiec ruszaj do boju :D .Wsadzaj szczepki i pochwal sie za jakis czas efektami,wierze ze na pewno sie uda.Jezeli mozesz wstaw zdjęcie perlitu,ciekawa jestem jak wygląda.Ja wszystkie moje kwiaty mam w brązowym kermazycie o wiekszej lub mniejszej srednicy.Szczepki i małe kwiaty sa w najdrobniejszym kermazycie ,potem sukcesywnie w miarę zozwoju rosliny.zwiekszam na grubszy kermazyt.

Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Właśnie zdałam sobie sprawę z tego, że... mam jukę w hydro ;) W zeszłym roku cięłam zniszczoną jukę. Większość posadzona pięknie sobie rośnie, część rozjechała się po świecie a trzy czubki nadal siedzą w misce z keramzytem. Stoi sobie w kąciku i kompletnie zapomniałam, że stoi w wodzie. Co mnie najbardziej zdumiewa to fakt, że jest bardzo stabilna. Później zrobię fotki. Ciekawe jak długo tak może stać. No bo jak wyrośnie to nie przewróci się?
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No prosze...masz juke w hydro :D nie zdajac sobie z tego sprawy ;:63 Przewroci sie jezeli bedzie miała zbyt małą doniczke(miskę) a roslina bedzie juz spora.Zerknij na mojego 8-letniego figusa (na stronie 1 lub 2 tam gdzie prezentowalam na poczatku swoje roslinki)ma prawie 2.5m wysokości i wcale sie nie przewraca,ponieważ korzenie tak oplataja kamyki że mozna wyjac rosline razem z kermazytem .Miska moze okazać sie niestabilna ze wzgledu napłytkość i szerokość Zobacze zdjecie i moze cos podpowiem .Alffa.i takim to sposobem zaczełas przygode z hydroponiką....GRATULUJE!!!!

Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zrobiłam wreszcie fotki.

Obrazek Obrazek

Na zdjęciach widać czarne plamy. Początkowo myślałam, że to dlatego iż omalże nie zasuszyłam ich kiedyś. Kompletnie o nich zapomniałam :oops: cud, że w ogóle przeżyły. Niemniej obserwuję, że na młodych liściach też są te plamy. Zaraz biegnę do innego działu i pozaczepiam Przema :lol:
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alfa.....gdyby nie te plamy juka wyglądałaby imponująco.W hydroponice nie tak łatwo jest zasuszyć ,ponieważ po wyparowaniu wody kermazyt pozostaje jeszcze przez jakiś czas wilgotny i roślina ma z czego czerpać wodę.Zastanawia mnie co może byc przyczyną plam......moze brak nawozu? Sądzę ze Przemo bedzie wiedział najlepiej.Jeżeli mogę coś poradzić to nie trzymaj 3 sadzonek razem,(w miarę wzrostu doniczka może okazać sie zbyt mała i przewroci sie)chyba że masz jakiś ciekawy pomysł na kompozycje.

Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Rzecz w tym, że ja je tak ukorzeniałam :) Reszta już dawno posadzone a te zostały.
Te plamy pojawiły się pierwszy raz jak ich nie podlałam. Keramzyt też był suchy jak pieprz :oops:
Odżywiam je jedynie humvitem... może to za mało.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daj jej troche czasu na pewno odżyje.....dałas czadu :D doprowadzajac do takiego przesuszenia.Na Twoim miejscu obcięłabym liscie z plamami po co maja szpecić rosline.

Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No, no bardzo to ciekawe i widać, że służy roślinom. Chyba spróbuję zimą eksperymentować.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agrazka w krainie hydro i zachęcam do uprawy hydroponicznej.Zimą nie bedziesz sie zajmować ogrodem,wiec warto poeksperymentować.

jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Teresko, melduję się u Ciebie, przeleciałam przez wątek szybciutko i już wiem, co zrobić z sundavilą :D zobaczymy, czy mi się powiedzie ukorzenianie - mam u siebie trzy czerwone i dwie białe sundaville, fajnie byłoby miec więcej z własnej hodowli :D
jeśli chcesz to mogę spróbować ukorzenić dla Ciebie białą :D

swojego czasu eksperymentowałam z hydroponiką (dawne czasy, chyba z 10 lat temu, kiedy to ten sposób uprawy roślin dopiero raczkował a specjalne doniczki, wskażniki można było dostać wyłącznie w Obi), muszę chyba odkurzyć stare donice ;) i spróbować jeszcze raz :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jol_ka!! w krainie hydro.Byłabym wdzieczna za biała sadzonkę ,ale jak to przesłać :( to jest delikatna roslinka i nie wiem czy przezyje transport.
Jak przeczytałas ja od ponad 8 lat bawie sie w hydro. Przez pewien czas miałam problem z dostaniem doniczek ponieważ w OBI nie mozna juz ich dostać.Jednak jestem troche przedsiebiorcza i polatalam po internecie znajdujac w moim mieście sklep ktory sie zajmuje uprawą hydro i sprzedażą doniczek i wkładów.Mysle ze dobrze zrobisz wracając do hydroponiki tym samym zapewnisz sobie lepsza wilgotnosc powietrza w mieszkaniu ,co dla alergikow jest bardzo ważne.I bedziemy mogły sie wymieniac doświadczeniami.

Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto moja nowa szczepka sundavilli wsadzona do wody wczoraj.Tym razem udało mi się uciąć wierzchołek rozgałeziony na 3 pędy.Trzymajcie kciuki bo może z niej wyrosąć ciekawy okaz na przyszly rok.Wydląda tak

Obrazek

Alfa zdjecia Twojej szczepki jeszcze nie pokazuje aby nie zapeszyć,niech puści korzonki wtedy sie pochwalę

Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cierpliwie poczekam :) i odpukuję w niemalowane ;)
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Teresko u siebie już zadałam to pytanie - jak długo czekałaś na korzonki u sundavilli?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”