Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna Twoja delosperma Ewelinko. Moja na razie miała dwa kwiatki i czekam, co będzie dalej.
Na drudim zdjęciu Krzysiu jest wawrzynek wilczełyko. Nie widzę na nim przyrostów ale też nie schnie więc mam nadzieję, że rośnie pod ziemią. Dostałem wawrzynki w tym roku i czekam, co z nich będzie. Nigdy jeszcze nie miałem tych krzewinek.
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Jacku, sprawdź czy roślina, którą prosisz o identyfikację to nie jest przypadkiem dzwonek okrągłolistny.
Fajnie, że interesuje Cię i lubisz muzykę filmową.Niedawno we Wrocławiu był Michael Nyman...dla mnie Jego muzyka do Fortepianu to bomba...duża bomba :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika76 pisze:Jacku, sprawdź czy roślina, którą prosisz o identyfikację to nie jest przypadkiem dzwonek okrągłolistny.
Fajnie, że interesuje Cię i lubisz muzykę filmową.Niedawno we Wrocławiu był Michael Nyman...dla mnie Jego muzyka do Fortepianu to bomba...duża bomba :)
Dzięki Monia za odwiedziny i próbę identyfikacji, ale ze źródeł, z jakich posiadam tę roślinę wynikałyby dwa typy i między nimi rozgrywa się konsternacja - pieprzyca szerokolistna czy lepnica Zawadzkiego? Choć z doświadczenia wiem, że mogła zajść jakaś pomyłka. Cieszyłbym się, gdyby to był dzwonek szerokolistny, ale ten rośnie tuż obok niego i wygląda inaczej. To mi raczej przypomina listki mikołajka, ale poczekam jeszcze. Najważniejsze, że zdrowo rośnie.
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Jacku ogród który tworzysz już ma swój klimat i charakter, podoba mi się .
Tak masz rację piękno tkwi w szczegółach a polny granit taki okrąglutki jakby go obrobił kamieniarz, życzę wiecej takich detali.
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Jacek P.... pisze:(...)
Ponawiam prośbę o zidentyfikowanie tej roślinyObrazek
No to zaszło małe nieporozumienie, ale prośba o identyfikację jest przy tym zdjęciu, ale czasem tak się zdarza :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam Monia, to mi się chyba tekst nie zgodził z obrazkiem. A ten wskazany to oczywiście dzwonek drobny.
Dzięki Kasiu za odwiedziny! Chciałbym więcej takich ładnych kamieni ale wszystkie w naturze w mojej okolicy już pozajmowane więc chyba pozostaje mi kupić...
Tak, detale to jak dodatki krawieckie - niby nic a potrafią zadziwić i wydobyć nowe oblicza, nowe piękno. Już myślę o kolejnych. Np. znalazłem łubiankę starych orzechów włoskich i coś z nich wykombinuję. Moja znajoma "zagospodarowała" stary rower w ogrodzie. Wygląda prześlicznie obsadzony kwiatami.
Katarzynka
500p
500p

Post »

oj coś czuję Jacku , że Jesteś skarbnicą ciekawych aranżacji ogrodowych, będę podgladać.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Kasiu! Jak tylko trochę obrobię się z remontem, to zabiorę się bardziej za aranżowanie ogrodu. Przyłapuję się na tym, że na wiele napotkanych przedmiotów patrzę pod kątem ich przydatności lub kompozycji w ogrodzie. I tak np. kiedy ostatnio hydraulicy rozkuli mi płytę chodnikową, to potem nie poskładałem ją w tym samym miejscu, bo ono wydało mi się wymarzone do małej rabatki pod murem. I tak się też stało.
A oto trochę dzikości w moim ogrodzie. Oj, nie brakuje jej na razie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ten popłoch jest prześliczny i pamiętam go od małej sieweczki, gdy przejąłem ten ogród. Teraz tworzy wielki kandelabr. Nigdy nie udało mi się takiego wyhodować w moim starym ogródku, a ten wyhodował się sam!
Katarzynka
500p
500p

Post »

Jacku bardzo podoba mi się ta Twoja dzikość , a najbardziej zazdroszczę Ci tych starych dzrzew.
Pierwszy raz spotykam się z nazwą popłoch i gdyby nie było zdjecia nie wiedziałabym czym to jeść :oops: zapewne jest to nazwa potoczna Ostrożenia.
Niektóre chwasty zadziwiają nas ,że bez naszej troski i pielęgnacji są silniejsze i zdrowsze niż kwiatuszki tak starannie pielęgnowane.
U mnie jest tak z kepą krwawnika żółtego, dorodniejszy niż posadzone obok perukowce.
Życzę jaknajszybszego ukończenia remontu. Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorzucam jeszcze parę fotek moich doniczkowych-tarasowych. Ta największa donica to aralia (można się nieźle pokłuć), która docelowo będzie w gruncie, ale na razie jeszcze nie wiem gdzie, więc trzymam ją w donicy, co jej wyraźnie odpowiada, bo rośnie szybko. Obok niej przy murze - ruelia californica
Obrazek Obrazek
A ta pestka z dwoma kiełkami to awokado. To kolejna pestka, którą udało mi się ukorzenić. A drzewka awokado sa bardzo ładne.
I jeszcze mały hibiskus oraz fuksa 'Talia', na której lubi żerować mączlik, dlatego ją bardzo pilnuję.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Z podziwem patrzę na postępy w Twoim ogrodzie. Ja działkę mam już rok i nadal nie wygląda na ogród.Mogę zaświadczyć,że delosperma zimuje w Polsce.Ja swoją posadziłam w czerwcu zeszłego roku.Co prawda na wszelki wypadek jesienią uszczknęłam kawałek i posadziłam w doniczce w domu. Resztę przykryłam trochę liśćmi i jedliną.Przezimowała bez problemu.Tylko wiosną nie rusz tych suchych gałązek co z niej zostają, z tego odbijają nowe pędy i liście.A to dowód rzeczowy: Obrazek
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jacku postanowiłem że wpadnę do Ciebie na moment i nie żałuję bo widzę Aralie :!: :shock: :shock: :shock: Skąd ją masz jeśli mogę spytać. Bo w Polsce te drzewko jest trudno osiągalne mimo swoich walorów dekoracyjnych. Jaka to jest aralia :?: Znam chińską i japońską. Lubię jak ktoś uprawia takie rośliny jakich nie ma na naszych placach miejskich czy parkach. :)
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Jacku jestem u ciebie z rewizytą.
Widzę,że dużo pracy przed tobą.
Na razie masz super chodnik jakiego nie widziałam jeszcze u nikogo.
Zaskoczyłeś mnie również tym,że masz także roślinki,których nie znam i nie widziałam w ogrodach forumowiczów.
Szkoda,ze aralia kluje.Po wczorajszych zmaganiach z moimi różami kłujących roślinek mam na razie dość.
Czy popłoch ma też inna nazwę?Myślałam,że to po prostu oset. :oops: :oops: :oops:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo! Cieszę się, że mnie odwiedziłaś i pokazałaś piękną delospermę. Ja też moją spróbuję wsadzić do gruntu, o ile zdążę przygotować odpowiednią rabatkę.
Cieszę się z mojej delospermy tym bardziej, że kwiaty ma w kolorze czerwonym, a na razie widziałem u Forumowiczów fioletowe.

Co do aralii to nie sprawdziłem jeszcze Krzysiu, jaki to rodzaj. Na razie cieszy mnie sam fakt, że przeżyła zimę i rozrasta się, a to moje drugie podejście w ukorzenianiu aralii. Tak, wiem, że ona rzadka, bo na razie tylko w dwóch ogrodach prywatnych ją widziałem. U mojej znajomej rośnie świetnie i od korzeni odbija nowe pędy. Tym bardziej cieszę się że jest u mnie. U moich rodziców rośnie już w gruncie.

Dzięki Aniu za Twoją pomoc techniczną. Aralia ma kolce, a raczej ciernie dużo groźniejsze od róży więc trzeba się z nią obchodzić ostrożnie. Cała roślina pokryta jest cierniami - liście, gałązki i co najgroźniejsze - pień, bo można się po prostu na nie "nabić". Ale to nie zmniejsza mojej fascynacji tą rośliną i ogólnie roślinami kolczastymi. Tak samo popłoch. A czy on ma inną nazwę? Ta jest oficjalna - popłoch pospolity i innej nie znam. Popularne osty tak duże chyba nie rosną.
Cieszę się, że podoba Ci się moja ścieżka z kafli. Mam ich jeszcze trochę więc ścieżka kaflowa będzie dłuższa.
Te moje rzadkie roślinki, to coś co uwielbiam w tym wszystkim - każdy może mieć jakąś niespotykaną roślinę, bo jest ich całe mnóstwo. Nie ukrywam, że wiele z nich przywożę z zagranicy, jak mi się zdarzy gdzieś wybyć, a niektóre trafiają do mnie wprost z natury.
Przywiozłem kiedyś znad morza sadzonkę bylicy jedwabistej. Starowinka już powykręcana ale jej gałązki są przepiękne i przypominają strusie pióra. Przycinana wciąż zdobi ogród (oczywiście ten stary u rodziców). Podobnie wrotycz ząbkowany, którego długo by szukać w Polsce. Urwałem sobie gdzieś we Francji gałązkę no i rośnie.
Pozdrawiam ciepło!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiecia przeróżnego coraz więcej nawet na tej mojej ubożuchnej na razie działeczce. Wcześniej pokazywałem parę rzadszych roślinek, to teraz pokażę te pospolite, które rosną "same" i cieszą oko.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
To, jeśli dobrze zidentyfikowałem, dalia 'Casper Ludwig Memory'. Stara, silnie rosnąca odmiana.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”