Rącznik pospolity - jak uprawiać?
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rącznik
Mozna juz posiac rącznika w nieogrzewanej foli czy jeszcze za wcześnie? Bo w domu już nie mam miejsca żeby go posiać
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
swojego rącznika siałam 18 lutego po 4 nasiona w doniczce
przez długi czas myślałam że wykiełkowały mi tylko 2 wczoraj miałam rozsadzić siewki a tu miła niespodzianka - pojawiły się kolejne dwa rycynusy
zdjęcia mocno niewyraźne, ale po dzisiejszej pracy w ogrodzie

ale i tak przesadzę aby sie korzenie nie poplątały
przez długi czas myślałam że wykiełkowały mi tylko 2 wczoraj miałam rozsadzić siewki a tu miła niespodzianka - pojawiły się kolejne dwa rycynusy

ale i tak przesadzę aby sie korzenie nie poplątały
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Ewa_eg
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 wrz 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To znaczy, że nic nie zostaje jak czekać cierpliwie 
One widać z tych nie spieszących się na świat.

One widać z tych nie spieszących się na świat.
Ewa
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Rącznik kiełkuje nierówno jedne nasiona już wzejdą a inne jeszcze nie u mnie tez tak było parę lat temu
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
Ach, macie już takie duże rośliny! U mnie dopiero dziś kiełkuje jedno z trzech nasion. Ale i tak się cieszę.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Rącznik chyba jest z tych co nie lubią pikowania... dwa dni temu przesadzałam je z jednej donicy (troszkę uszkodziłam przy tym korzenie) do pojedynczych donic, wkrótce po tej czynności rączniki zemdlały. Na szczęście jest to dość żywotna roślina i podnosi się. Te rączniki sadziłam właściwie na próbę gdyż pochodzą z nasion zebranych przeze mnie i nie byłam pewna czy coś się pojawi gdyż nasiona wyglądały trochę gorzej od tych kupionych. W razie czego wysiałam tez kupione purpurowe rączniki (do pojedynczych donic). W ogóle zagadką dla mnie są odmiany rączników, niby mam dwa rodzaje (zielony przebarwiający się na czerwono i purpurowy), a tak naprawdę oba to rączniki pospolite. O co chodzi?
Poniżej zamieszczam zdjęcia mojej odmiany zeszłorocznej z której pozyskałam nasiona (1) i kupionej w tym roku o tej samej nazwie ale innych liściach (2).
1.

2.

Poniżej zamieszczam zdjęcia mojej odmiany zeszłorocznej z której pozyskałam nasiona (1) i kupionej w tym roku o tej samej nazwie ale innych liściach (2).
1.

2.

- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
Z moich czterech nasionek wykiełkowało jedno. Przesadziłam roślinkę do osobnej doniczki, a resztę odstawiłam, żeby już nie zajmowała miejsca. Wczoraj robiłam porządki z różnymi naczyniami, w których były martwe nasiona i okazało się, że drugi rącznik się gramoli. A ja już przestałam nawet nawilżać ziemię w tym pojemniku
, ale chyba roślinka przeżyje.

- esony1
Z tego co zauważyłam u siebie, rączniki baaardzo nierównomiernie wychodzą z ziemi. Część pojawiła się w miarę szybko a reszta gramoliła się do słonka jak pozostałe miały już po jednym liściu właściwym. Ostatnia gapa wykiełkowała praktycznie miesiąc później w porównaniu z pierwszymi wschodami, ale dzielnie nadrabia stracony czas ( pojawiają się już liście właściwe ). W przyszłym roku będę siała każde nasionko oddzielnie do doniczek. Korzystniej to wpływa na rozwój roślin.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
A ja bez nadziei na wzrost po prostu wsypałam garść rączników do doniczki i od nie chcenia przysypałam ziemią. I wylazły wszystkie! Muszę je teraz przepikować, mam nadzieję że bez większego wpływu na ich kondycję.
- esony1
Bez większego problemu można pikować ( w przypadku rączników chyba rozsadzać
), moje już rosną w osobnych doniczkach od jakiegoś czasu ( sadziłam po trzy, tak jak fasolkę
). Wszystkie wykiełkowały, faktem jest że u mnie bardzo rozciągnęło się to w czasie ( niektóre miały już liście właściwe jak inne dopiero kiełkowały ) ale wszystkie bardzo dobrze zniosły przenosiny do nowych doniczek...i o dziwo obecnie nie da się rozróżnić, które wyszły z ziemi pierwsze a które kilka tygodni później ( u mnie taka była różnica wschodów rączników).

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
A właśnie czy wysadzacie już swoje do gruntu?
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
Ja swoje wsadziłam dwa dni temu.