Hosty - uprawa w donicach i pojemnikach.

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Informacja dla wszystkich, którzy chcieliby wykonać donice stosując opisaną przeze mnie metodę. Okazuje się, że nie są to jak podejrzewałem "jedno sezonowe" donice, gdy dodatkowo dla wzmocnienia powłoki (skorupy) otaczającej donicę użyjemy siatki.
Farby dość skutecznie pokrywają powierzchnię, ale bez wzmocnienia mróz rozsadza osłonkę(widać to na ostatnim zdjęciu).

Foto: 2009-02-08

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Też najbardziej kojarzy się z Carnival, albo Wide Brim. Jeśli przebarwia się 'kreskowo" na biały kolor między zielenią, a żółtym brzegiem to raczej Carnival.
Ale jakaś zbyt bogata w materię jak na Carnival.
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Apetyczna dla Panów, dla mnie śliczna ta Lafirynda :lol: :lol: :lol:
Kaśka
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

nazwę tez ma....interesującą....zresztą ostatnio hosty mają szczęście do ciekawych imion :wink:
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

supre pomysł z hostami w donicach, taras mam od północnej strony to idealnie będzie im pasowało, w tym roku na pewno pokomponuję :D i pokażę efekty Pozdrawiam serdecznie
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52

Post »

Wydaje mi się,że "fajnie"hosty wyglądać będą w pojemnikach wiklinowych i takie zakupiłam na Allegro,bo wydawały mi się super tanie.
wiklina
atchame
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:38

Post »

Witam !

Wracam do tematu host w pojemnikach....nie wiem dlaczego, ale moje doniczkowe hosty wychodzą później niż te w gruncie...
Gruntowe mają już listki...już wiem gdzie co jest...a te w donicach ledwo pokazuja kiełki..
Jak myślicie dlaczego tak jest?
Niby ziemia w donicy powinna się szybciej ogrzać od słoneczka...poprzestawiałam je w nieco bardziej ciepłe miejsca...ale i tak marniutko wyglądają.... :(
Pozdrawiam
Kasia S
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

atchame pisze:....nie wiem dlaczego, ale moje doniczkowe hosty wychodzą później niż te w gruncie...
Po prostu tak jest. :wink:
Hosty w pojemnikach mają jednak bardziej skrajne warunki niż w gruncie. Może w mniejszym stopniu jeśli chodzi o niskie temperatury, ale na pewno jeśli chodzi o ich wahania i wysuszenie podłoża. Co prawda szybciej ziemia się nagrzewa w donicach, ale za to kłącze jest bardziej przesuszone i później startuje z wegetacją.
Nie bez znaczenia jest również jaka odmiana jest nasadzona w donicach - nie wszystkie przecież z takim samym wigorem wyrastają wiosną.

Czynnik, który decyduje o wzroście to temperatura i wilgotność (nie należy zapomnieć również o tym, ze w donicy zasób składników pokarmowych również szybciej się wyczerpuje) oraz nawożenie.

Tak wczoraj wyglądała stojąca w nasłonecznionym miejscu Hosta Blue Diamond - inne będące w cieniu dopiero zaczynają wychylać "głowy" z ziemi.

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Lepiej później niz za wcześnie.
Ja miałem donice ustawione na zimę w miejscu wydawało mi się cienistym i chłodnym. Jakież było moje zdziwienie gdy miesiąc temu gdy stopniał śnieg zobaczyłem u Stained Glass trzy wystające z ziemi kły. :shock: Oczywiście były one zmarznięte i nadgniłe. :( Na szczęście hosta dała radę i żyje ale ja mam nauczkę na przyszły rok.
Wydaje mi się że w styczniu bądź w lutym, gdy było kilka słonecznych dni, słońce musiało rozgrzać donicę i hosta obudziła się. :?
atchame
100p
100p

Post »

U mnie są w dobrej formie...czekam aż wystartują.... :)
Pozdrawiam
Kasia S
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 12:19

Post »

Faktycznie z doniczkowymi bywa różnie. Dzisiaj rano między 4 a 5 w mojej Puszczy było ok - 6 stopni i kilka host w donicach które pokazały już liście dostało śmiertelne strzały od Dziadka Mroza.Aż żal było patrzeć. Te w gruncie dopiero wychylają głowy i uniknęły masakry. Trochę w tym oczywiście mojej winy bo nie pochowałem donic na noc ( plus mobilności roślin w donicach), ale żadne prognozy nie przewidywały takiego ataku.
atchame
100p
100p

Post »

jej... :shock: nie spodziewałabym się takiego mroziska....
Pozdrawiam
Kasia S
Malabrz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2008, o 11:30

Post »

posadziłam swoje hosty w tym roku wcześnie do donic(nie mogłam się doczekać), pięknie wyrosły i ta jedna noc ..... gdybym tylko wiedziała ....
pozdrawiam, Agnieszka
atchame
100p
100p

Post »

ojjj...czyli jednak przezorność popłaca.....czasami to i w maju na Ogrodników potrafi zmrozić...
Pozdrawiam
Kasia S
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jaka ziemię najlepiej do donicy wrzucić żeby hoście pasowała ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”