Moja zielona ścianka
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzeczywiście rosła w oczach i była co tydzień przycinana, końcówki pędów i gałęzi. Pieniek już jest prawie grubości ołówka, w przyszłości ma to być małe drzewko, może bonsai. Niestety była... Teraz po tym silnym obniżeniu się temperatury wniosłem do mieszkania i stanęła, liście trochę oklapły, przywiędły ale nie odpadają.
Szczerze mówiąc nie wiem jak ją zimować, grzejemy we wszystkich pokojach więc stoi w kuchni (tam chociaż więcej wilgoci). Delonki oklapły maksymalnie co do jednego listka ale już pokazują się nowe. Jakarandy wyszły z tego bez szwanku.
Szczerze mówiąc nie wiem jak ją zimować, grzejemy we wszystkich pokojach więc stoi w kuchni (tam chociaż więcej wilgoci). Delonki oklapły maksymalnie co do jednego listka ale już pokazują się nowe. Jakarandy wyszły z tego bez szwanku.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Dzięki Ziel-ona. W mieszkaniu wszystko OK ale balkonie powoli zaczyna się (niestety) jesień.
Winobluszcz trójklapowy, który pięknie obrósł prawie cały balkon (6 m dł.) zaczyna "dostawać" pięknego buraczkowo-purpurowego koloru liści.
Także modrzew (w płaskiej doniczce) zaczyna przybierać słomkowe barwy. Czekam na troszeczkę słońca aby porobić zdjęcia i pokazać jak to wygląda.
Winobluszcz trójklapowy, który pięknie obrósł prawie cały balkon (6 m dł.) zaczyna "dostawać" pięknego buraczkowo-purpurowego koloru liści.
Także modrzew (w płaskiej doniczce) zaczyna przybierać słomkowe barwy. Czekam na troszeczkę słońca aby porobić zdjęcia i pokazać jak to wygląda.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem pod ogromnym wrażeniem.
To się nazywa "ręka do roślin"
Na działkę choruję tak samo jak ty, też wiosną myślałam, że moje marzenie się ziści, ale ......... z wielu powodów (finansowych najbardziej) odpływa coraz bardziej w siną dal.
Kiedyś wyemigrowałam na 10 lat na Dolny Śląsk i tam miałam działkę tak blisko domu jak twoja wymarzona i bardzo mi jej po powrocie do W-wy brakuje. Moja wymarzona była 10 km od W-wy, ale z dobrym dojazdem i jednak cały czas nie tracę nadziei, że może stane się jakiś CUD. 
Ale bonsai masz cudne - nigdy bym się na tę sztukę nie porwała.
Pokora, cierpliwość, wyczucie piękna przy jednoczesnym wczuwaniu się w potrzeby rośliny - przecież to mistrzostwo.
GRATULUJĘ.

To się nazywa "ręka do roślin"

Na działkę choruję tak samo jak ty, też wiosną myślałam, że moje marzenie się ziści, ale ......... z wielu powodów (finansowych najbardziej) odpływa coraz bardziej w siną dal.

Ale bonsai masz cudne - nigdy bym się na tę sztukę nie porwała.
Pokora, cierpliwość, wyczucie piękna przy jednoczesnym wczuwaniu się w potrzeby rośliny - przecież to mistrzostwo.
GRATULUJĘ.

- karpek
Dziękuję DAK. Tak ta moja ścianka wygląda dziś, z jednym nowym nabytkiem, właśnie tym storczykiem: 
Na balkonie już prawie jesień, wprawdzie modrzewie jeszcze nie zupełnie żółte ale winobluszcz już przybrał barwy jesieni:

Na balkonie już prawie jesień, wprawdzie modrzewie jeszcze nie zupełnie żółte ale winobluszcz już przybrał barwy jesieni:

Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Dzięki dziewczyny za miłe słowa. Jak kiedyś pisał Przemo, będziemy Dorciu czekać trzy lub cztery latka na tego ananasika. Poczekamy, nie ?
Ps. Zapomniałem dodać: ten pierwszy przeze mnie ukorzeniony ananas, podarowany teściowi ma już średnicę największych liści ok. 60 cm.
Ps. Zapomniałem dodać: ten pierwszy przeze mnie ukorzeniony ananas, podarowany teściowi ma już średnicę największych liści ok. 60 cm.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Januszu, będziemy czekać, nieważne jak długo, ważne, aby ananas kiedyś zakwitł i zaowocował.
Dziękuję za odwiedziny w moim storczykowym wątku, cieszę się, że moje storczyki podobają się Tobie. Kocham wszystkie moje doniczkowce, ale po cichu się przyznam, że storczyki najbardziej. Są ogromnymi indywidualistami, rosną tak jak one chcą i kwitną, kiedy one chcą. Ogromną radość sprawia każdy nowy korzonek i nowy listek, a pęd kwiatowy to radość do kwadratu. Ja moje storczyki tak hoduję, że one same decydują o tym, czy korzonek ma rosnąć w dół, czy też do góry (nigdy nie wkładam ich do podłoża). Nie obcinam (kiedyś popelniłam ten błąd) przekwitłych pędów kwiatowych - storczyk sam decyduje, co będzie dalej: przedłuża go, bądź zaczyna usychać (wtedy przycinam, ale tylko to, co uschło). Czarują one nas kształtami, barwami, połączeniami kolorów. Zaczyna się od jednego, często darowanego, a potem dzieje się samo (znowu kupiłam falenopsisa, który urzekł mnie kolorami: lekki brąz czy też beż z żółtymi rozjaśnieniami). Nie sposób im się oprzeć :P

Dziękuję za odwiedziny w moim storczykowym wątku, cieszę się, że moje storczyki podobają się Tobie. Kocham wszystkie moje doniczkowce, ale po cichu się przyznam, że storczyki najbardziej. Są ogromnymi indywidualistami, rosną tak jak one chcą i kwitną, kiedy one chcą. Ogromną radość sprawia każdy nowy korzonek i nowy listek, a pęd kwiatowy to radość do kwadratu. Ja moje storczyki tak hoduję, że one same decydują o tym, czy korzonek ma rosnąć w dół, czy też do góry (nigdy nie wkładam ich do podłoża). Nie obcinam (kiedyś popelniłam ten błąd) przekwitłych pędów kwiatowych - storczyk sam decyduje, co będzie dalej: przedłuża go, bądź zaczyna usychać (wtedy przycinam, ale tylko to, co uschło). Czarują one nas kształtami, barwami, połączeniami kolorów. Zaczyna się od jednego, często darowanego, a potem dzieje się samo (znowu kupiłam falenopsisa, który urzekł mnie kolorami: lekki brąz czy też beż z żółtymi rozjaśnieniami). Nie sposób im się oprzeć :P
Januszu masz przepiękną zieloną ściankę
i zielone łapki
czytałam o twoich obawach co do swojej Cambrii-
pierwsza zasada nie przelać,podlewamy gdy podłoże przeschnie
nie obcinamy nic co zielone,korzonki wycinamy tylko podgnite, lub te które są puste w środku(u Cambrii są one brązowe i te przy przesadzaniu można wyciąć ,gdy roślina nie mieści się w doniczce)
na razie ciesz sie pięknym kwitnieniem
pozdrawiam

czytałam o twoich obawach co do swojej Cambrii-
pierwsza zasada nie przelać,podlewamy gdy podłoże przeschnie
nie obcinamy nic co zielone,korzonki wycinamy tylko podgnite, lub te które są puste w środku(u Cambrii są one brązowe i te przy przesadzaniu można wyciąć ,gdy roślina nie mieści się w doniczce)
na razie ciesz sie pięknym kwitnieniem

pozdrawiam

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Teresa600
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
Janusz.....nie bądz taki skromniutki.......Twoje rośliny a szczególnie bonsai.....są przecudne.Już widzę co będzie rosło na działce WOOOOOOOW!.....poczekamy zobaczymy.Zyczę powodzenia.
zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... atch=topic
Pozdrawiam Teresa
zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... atch=topic
Pozdrawiam Teresa

- anoli
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Twoje drzewka są tak piękne, że mam nadzieję, że pomożesz i mojemu wyglądać ładnie.
Pieniek jest gruby na jakieś 3 palce, wyskość drzewka bez doniczki to 28cm. Liście młode nie rosną już tak wielkie jak te sklepowe - ale to chyba dobrze. Młode listki mają taki nalot - zanika on z czasem.

Wątki Zapraszam serdecznie Ilona