Opowieści z Jagieliny
Re: Opowieści z Jagieliny
Basiu, dopiero dojrzałam , że jest Twój wątek ogrodowy, muszę nadrobić zaległości, bo już widzę, że jest co podziwiać, magiczne się wydaje to Wasze miejsce na ziemi

Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Roślinnik balkonowy
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
eszeweria18, wątek balkonowy został jakiś czas temu przeze mnie mocno zaniedbany, ponieważ główną uwagę skupiam teraz na Jagielinie - miejscu, gdzie stanął nasz nowy dom. Zajmuje mnie to całkowicie, zwłaszcza ogród, który jest dopiero w powijakach.
Marto, w końcu zdecydowałam się na prowadzenie tego wątku i dokumentację zmian, które zachodzą na moim podwórku. Poza tym, forum jest iście nieprzebraną kopalnią wiedzy na różne tematy, związane z ogrodem, więc czerpać należy garściami
.
Wysiałam heliotropy, bo zakochałam się w nich poprzedniego lata. Teraz wyglądają zaledwie tak:
a mam nadzieję, że będą wyglądać tak, jak ubiegłego sezonu:

Papryki mają się znakomicie, zwłaszcza GOLDEN GHOST, są niskie i krępe.

Wykiełkowały żurawki. Mam kilka takich tacek, w każdej inna odmiana. Tylko szaleństwo mnie czeka podczas pikowania, bo są delikatne i maleńkie. Pęsety chyba będę potrzebować.

Marto, w końcu zdecydowałam się na prowadzenie tego wątku i dokumentację zmian, które zachodzą na moim podwórku. Poza tym, forum jest iście nieprzebraną kopalnią wiedzy na różne tematy, związane z ogrodem, więc czerpać należy garściami
Wysiałam heliotropy, bo zakochałam się w nich poprzedniego lata. Teraz wyglądają zaledwie tak:
a mam nadzieję, że będą wyglądać tak, jak ubiegłego sezonu:

Papryki mają się znakomicie, zwłaszcza GOLDEN GHOST, są niskie i krępe.

Wykiełkowały żurawki. Mam kilka takich tacek, w każdej inna odmiana. Tylko szaleństwo mnie czeka podczas pikowania, bo są delikatne i maleńkie. Pęsety chyba będę potrzebować.

- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Śliczne maleństwa, ale zabawy przy pikowaniu nie zazdroszczę 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- arameic

Jagódko, ech... uwerturę do tego pikowania już sobie urządziłam dzisiaj za pomocą najmniejszego i najcieńszego mężowskiego śrubokręta płaskiego, ale... ciężko było.. Nie wiem, jak sobie chirurdzy radzą z takimi drobnostkami. 
Zapowiada się ciekawie ;) Urzekly mnie zdjęcia zbiorów. Jestem bardzo ciekawa co dalej ;)
- DorotaH
- 50p

- Od: 23 lut 2020, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorodne papryczki Basiu, ja wczoraj posiałam jeszcze raz pierwasza sklepowa po tygodniu mi nie wzeszła, ale próbuje dalej. Teraz jakaś słodka szpiczasta była w biedrze
. A żurawki faktycznie delikatniusie. A pomidorki kiedy pikować? Bo one to mi akurat ładnie wyszły. Jak będą miały 4 listki?
Pozdrawiam, Dorota
Stare chińskie przysłowie mówi: Nie podchodź do byka od przodu, do konia od tylu, a do idioty... w ogóle.
Stare chińskie przysłowie mówi: Nie podchodź do byka od przodu, do konia od tylu, a do idioty... w ogóle.
- anida

- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie wszystko rośnie. Pikowanie faktycznie nie lada wyzwanie. Ja kiedyś pikowałam takie tycie poziomki. Miałam po tym zakwasy na dłoniach
.
U mnie piękne słońce, u Ciebie pewnie też? Do roboty!
U mnie piękne słońce, u Ciebie pewnie też? Do roboty!
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- arameic

Evi91, dziękuję. Zapraszam, zaglądaj, będziemy wspólnie radzić.
DorotaH, Powschodzą te papryki, zobaczysz, daj im jeszcze chwilę.. Pomidory pikować, gdy mają 2 liście właściwe, na ten przykład takie już potrzebują większych pojemników:

anida, u mnie słońce też piękne i niebo błękitne, jak w Portugalii
. Tylko.... wczorajszy wiatr zdarł mi namiot foliowy, kurczę no... Idę zaraz oszacować straty, ale z daleka (zwiało go na łąkę sąsiada) widziałam duże rozdarcia, więc chyba trzeba będzie szukać nowego. Stelażowi pewnie nic się nie stało, bo metalowy, najwyżej się coś tam wyprostuje. Ech... 
DorotaH, Powschodzą te papryki, zobaczysz, daj im jeszcze chwilę.. Pomidory pikować, gdy mają 2 liście właściwe, na ten przykład takie już potrzebują większych pojemników:

anida, u mnie słońce też piękne i niebo błękitne, jak w Portugalii
- arameic

- max1232
- 500p

- Od: 30 sty 2010, o 21:53
O kurcze ! Ale masz świetny warsztat !
A skrzynki oczywiście wyglądają rewelacyjnie 
- arameic

max1232, to tylko cząstka warsztatu
Dalej są tokarki, frezarka, prasa hydrauliczna, migomaty i inne ustrojstwa. Mój mąż jest inżynierem, projektuje i wykonuje różne części metalowe i z tworzyw sztucznych oraz całe maszyny, ale tutaj we wsi robi też za stolarza, tokarza i spawacza
. Jakbyś kiedyś potrzebował jakiejś usługi, to wiesz... 
- anida

- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Super mieć męża- złotą rączkę. Mój to taki stolarz- samouk. Ale przy mężu Ty też się świetnie orientujesz w temacie. Jak cudnie będzie kiedy skrzynki się zazielenią.
Pozdrawiam Anida
- arameic

anida, osłuchana i oswojona już jestem z tym sprzętem, a taki mąż to skarb, zwłaszcza automatyk - obiecał mi szklarnię z systemem elektronicznie sterowanego nawadniania, podgrzewania i wietrzenia, ale to może za jakieś dwa lata, kiedy już będzie wiadomo, gdzie co ma swoje miejsce.. Co do skrzynek, ja też już widzę w głowie masę zieleni w nich
.
Córcia dziś chleb tostowy upiekła, musiałam zjeść kawałek, mimo diety.

Córcia dziś chleb tostowy upiekła, musiałam zjeść kawałek, mimo diety.

- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Jak robi się taki chleb ?
I jakie odmiany pomidorów posadzisz w skrzyniach ?
I jakie odmiany pomidorów posadzisz w skrzyniach ?
- arameic

Seba, masz tu przepis, jest banalnie prosty, a chlebek wyszedł cudny - wyrośnięty i pyszny. http://przepisnachleb.pl/chleb-tostowy/
W tych skrzynkach po jabłkach będą posadzone pomidory karłowe, w części Beta, z nasion pobranych z wyhodowanych przeze mnie zeszłego lata, a reszta to będą ukraińskie niskie odmiany - chłopak przyjaciółki przywiózł mi nasiona z Ukrainy, powschodziły idealnie, choć nasiona były z 2016 i 2017 roku. No i fuksje będą w tych skrzynkach.

W tych skrzynkach po jabłkach będą posadzone pomidory karłowe, w części Beta, z nasion pobranych z wyhodowanych przeze mnie zeszłego lata, a reszta to będą ukraińskie niskie odmiany - chłopak przyjaciółki przywiózł mi nasiona z Ukrainy, powschodziły idealnie, choć nasiona były z 2016 i 2017 roku. No i fuksje będą w tych skrzynkach.