Moje rośliny... apus - ogród z różą. 4 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
x-ja-a

Re: Moje rośliny... apus - ogród z różą. 4 cz.

Post »

Nie miałam pojęcia, że bazylia tak ładnie kwitnie ;:131 Jak Ci się udaje utrzymać taki śliczny duet jeżówek i gipsówki? Jeżówki wydają się woleć wilgotno i bogato a moje próby utrzymania gipsówki przy życiu zawsze kończyły się fiaskiem, bo ona woli sucho i ubogo, a tak baaardzo bym ją chciała mieć na rabatach ;:174 To samo z Perovskią - tak mi się bardzo podoba a u mnie nie chce rosnąć. Teraz dokupiłam nową i posadziłam ją na patelni, więc mam nadzieję, że tak jak u Ciebie, może to kwestia stron świata i obym doczekała takich cudnych kęp Perovskii jak u Ciebie ;:167
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko, Jagno chyba Perowskie trzeba sadzić na patelni, widzę u siebie, że tylko te dwie, które są posadzone w najcieplejszym miejscu radzą sobie najlepiej i w tym roku rozrosły się wspaniale (to ich trzeci sezon u mnie). W pozostałych miejscach też wyglądają nieźle, ale szału nie ma. Na pewno będą musiały zmienić miejscówkę na inną i na pewno na patelnię.

Ewelinko
, ja żółte i pomarańczowe róże pokochałam, ale nadal nie mogę się do czerwonych przekonać :roll:

Jagna, gipsówka całkiem przypadkowo jest w tym miejscu, ale muszę ją przesadzić, bo rozwala się okropnie w sumie ładnie wygląda w duecie z jeżówkę i chyba nie narzeka, ale jak byś spojrzała na nie, to jedno kłębowisko ;:306
Bazylię kupiłam do pomidorków, miała to być niezwykle krzewiąca się odmiana, ale okazuje się, że ona ekspresowo poszła w kwiaty, kilka razy już ją cięłam, a ona szybko się krzewiła i jeszcze szybciej zakwitła... dałam sobie spokój, a skoro pszczółki ją lubią ukwieconą, to przecież pomidorka mogę zjeść z natką pietruszki ;:306

Pięknie też kwitnie tymianek, kocanka włoska i inne ziółka... a jaki zapach ;:167

Obrazek

W ubiegłym roku musiałam przesadzić malwę, a w zasadzie uratować ją, myślałam, że nie da rady, ale jednak... rośnie pod płotem, w miejscu gdzie są maliny i póki co trzyma się dzielnie

Obrazek

Trochę pomidorków zawiązało owoce...
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu wczoraj nam popadało, a dziś od nowa praży. Niby SMS ostrzegające przychodzą, ale czy będą burze mam wątpliwości bo niebo pięknej urody nie ma na nim żadnej chmurki.
Piszesz, że jeżówki masz pospolite, ale jakie urokliwe w gipsówce wygladają jak z bukietu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu podziwiam Twoją perowskię! ;:138 Ja nie mam do niej szczęścia! ;:185

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moja Perowskia też na słonku wśród róż już parę lat, ale widziałam na miejskiej rabacie Perowskie niepodlewane ,prażące sie calutki dzień na słońcu, a kwitną każdego roku obłędnie .Jest nimi obsadzony calutki klomb i zawsze muszę tam przystanąć i je podziwiać za wytrwałość . Zastanawiam się nawet czy nie posadzić kawałka pod płotem sąsiada tam jest wieczna sahara ,ale to najdłużej zamrożone miejsce w moim ogródku .Mnie również urzekły Echinacee w gipsówce ;:333 zresztą z gipsówką wszystkim kwiatom do twarzy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Oj, Basiu - jeżówki w gipsówce wyglądają rewelacyjnie!
Perowskie masz śliczne, bardzo dobrze im u Ciebie ;:215
Ja dzięki Jadzi w tym roku też eksperymentalnie posadziłam dwie perowskie na patelni, ciekawa jestem jakie będą w następnych sezonach. Bo na rabacie to mi marnie rośnie. Słabiutka jest mimo, że jest tam od dawna. Ale jej nie przesadzam, bo być może jakiś słabszy egzemplarz mi się wtedy trafił, i dlatego zainwestowałam w kolejne.
x-ja-a

Post »

Jedną z najładniejszych Perowskii jakie widziałam to taka, która rośnie na piachu obłożonym kamieniami, gdzie ma na pewno sucho i gorąco. Ja mojej dosypałam piachu pod korzeń, ale bliskie sąsiedztwo róż narazi ją na wilgotniejsze traktowanie i pewnie nieco kory się jej zaplącze a ona woli zasadowo, więc zobaczymy. Twoje Perowskie, Basiu, zachęcają do powalczenia o ten krzew.
Ta gipsówka to chyba ta wiechowata, wiem jakie kępy potrafi wywalić, bo mojej przyjaciółce zarasta różane rabaty i ona z nią walczy jak z chwastem. A u mnie bida, nigdy nie przeżywały zimy, chyba za wilgotno. Teraz mam jedną wiechowatą (brutalnie wyrwaną przez moją przyjaciółkę) posadzoną z tyłu- boku rabaty i dwie rozesłane w rabacie. Te z kolei leżą plackiem :roll: Posadziłam wyżej, dosypałam piasku i mam nadzieję, że przetrwają. Ale tak jak Ci wszyscy piszą: Twoja tam gdzie jest wygląda przepięknie, jeżeli jeżówkom nie przeszkadza to może jeszcze przemyśl przesadzanie jej? :twisted:
Tymianek kupiłam w tym roku. Ale przesuszony bidak, właśnie jest na rekonwalescencji u mnie, dziękuję, że potwierdzasz, że warto ;:168
Malwy są bajeczne, moi sąsiedzi mają sporo tuż przy naszym płocie. A że wielkie, to tak jakbym ja je trochę miała :) Gratuluję pomidorków, będą na pewno wybitnie smakowały :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Basiu niecierpek w donicy śliczny. ;:oj
Perowskie jeszcze raz pochwalę. ;:215 Przy braku wody i upałach, to niezawodne i jeszcze pożyteczne rośliny. Na piaskowych glebach powinny zagościć w każdym ogrodzie. ;:108
Trochę deszcz nas wyręczył z podlewania.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Żadna jeżówka nie może być pospolitaObrazek Te różowe mają tyle uroku, że powinny znaleźć się w każdym ogrodzie ;:108
Ciekawe jak poradzi sobie moja Perowskia, bo sucho to ona nie ma na pewno. Ale za to rośnie na patelni :tan
Skoro lubisz kwitnące zioła, to jeszcze koniecznie dokup sobie oregano. Kwitnie pięknie i uwielbiają go pszczoły :tan
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Basiu, cóż powiedzieć kiedy roślinki prześcigają się w prezentowaniu swoich uroków, jest cudownie, a Twoja Lady cudowna ;:167
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Basiu piękne kwitnienia u Ciebie :) ogród prezentuje się wspaniale, roślinki widać, że dopieszczone a deszczyk im służy :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja jeszcze wrócę do perovskii. Kwitnie u Ciebie wspaniale. Jak ja marzyłam o takim widoku, nioestety po kilku próbach jej uprawiania zrezygnowałam, mam chyba za kwaśno.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Nigdy lnu nie siałam, nie sadziłam.
Piękne jezowki, dużo masz ziółek ;:333
Twoje Perowskie zachwycają.Moja 1 bida z jednym badylkiem :twisted:
a tak bardzo one mi sie podobają.Nie wiem czemu nie chce mi ona rosnąć. :(
Evii91
100p
100p
Od: 20 mar 2017, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przypatrzylam się jeszcze raz. Okazało się, że zamawiałam Mikołajka w tamtym roku, posadzilam a go nie mam.... Za to tymi kolejnymi zdjęciami uświadomiła mi, że też zamawiałam przegorzan i po prostu zapomniałam o nim i pomyliłam z Mikołajkiem...

Widzę, że mamy dużo podobnych gatunków roślin ;)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Perowskie nie doceniałam do momentu, kiedy to dostałam od koleżanki sadzonkę a ona pięknie się odwdzięczyła, pomimo mojego cmokania....no bo to takie niby nic, niby kwiat, a jednak nie kwiat, nie wiadomo co....A teraz z daleka świeci kolorem, zaprasza do oglądania, do podziwiania. Widziałam ją kiedyś w zestawieniu z różową jeżówką i piękny był to duet. :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”