Różana hacjenda Anego
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Różana hacjenda Anego
Tuja to pikuś Aniu - wszystkie bukszpany już przyciąłem, a tam było co robić 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Andrzejku,praca wre u Ciebie ,można tylko brać przykład ,bo dobry jest i Twoje murarki też to wiedzą ,ogródeczek masz bardzo zadbany i bardzo kwitnący, na pewno uwielbiasz w nim przesiadywać i czytam ,że pomieszkujesz w domku ogrodowym ,jakież to piękne ,jak tyle ptaszków śpiewa rano serenady ,pozdrawiam 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Andrzeju ciekawe czy resztę rurek dzwonka też zajęły murarki ??? U mnie dzisiaj rano też jeszcze szukały domków, a rurek pustych multum i jedna nie mogła sie zdecydować gdzie chce umieścić potomstwo z rurki do rurki nawet koleżance do domku wlazła, jednak szybko się zreflektowała
.Muszę wywieszkę zawiesić DOMKI DO WYNAJĘCIA
Widziałam jak w szpary w murze wfruwały i pod gzyms dlatego tyle domków mam pustych. Nowa rabatka zrobiona a liliowcowa z pewnością poprawiona Udanego weekendu

- any57
Witaj Marto
Ja jestem śpiochem, przed ósmą nie wstaję, ale gdy nocuję na ogrodzie, to już o 4tej robię obchód i siedzę w fotelu słuchając śpiewu ptaków
Czasem jestem zmuszony do wczesnego wstawania, bo podczas suszy jest słabe ciśnienie wody (wszyscy na raz podlewają) a nad ranem nie ma problemu z podlewaniem.
W jednym kierunku mam taki widok z ogrodu - niedawno przebiegało przez to pole stado saren - nie zdążyłem zrobić zdjęcia, tzn - zdążyłem w ostatniej chwili, ale te krzewy przejęły ostrość i sarny wyszły jako rozmazane plamki na polu

Jadziu, u mnie też są puste rurki - te deszczowe dni przeszkadzają im w zbieraniu pyłku. W dzwonku więcej otworów nie ma zaklejonych, bo to są grube rury.
Dzisiejsze mokre rośliny używałem do ćwiczenia zdjęć, by choć trochę tobie dorównać

Ja jestem śpiochem, przed ósmą nie wstaję, ale gdy nocuję na ogrodzie, to już o 4tej robię obchód i siedzę w fotelu słuchając śpiewu ptaków

Czasem jestem zmuszony do wczesnego wstawania, bo podczas suszy jest słabe ciśnienie wody (wszyscy na raz podlewają) a nad ranem nie ma problemu z podlewaniem.
W jednym kierunku mam taki widok z ogrodu - niedawno przebiegało przez to pole stado saren - nie zdążyłem zrobić zdjęcia, tzn - zdążyłem w ostatniej chwili, ale te krzewy przejęły ostrość i sarny wyszły jako rozmazane plamki na polu

Jadziu, u mnie też są puste rurki - te deszczowe dni przeszkadzają im w zbieraniu pyłku. W dzwonku więcej otworów nie ma zaklejonych, bo to są grube rury.
Dzisiejsze mokre rośliny używałem do ćwiczenia zdjęć, by choć trochę tobie dorównać

- JAKUCH

- any57
Dzięki Jadziu za podpowiedzi - pierwszy raz użyłem makro i to tak na szybko, bo chciałem złapać te krople zanim wyparują. Oprócz chwilki po południu, gdy trochę pokropiło, to dzień mieliśmy bezdeszczowy.
No i znowu twoim sposobem, zacząłem odszukiwać nazwy i zapisywać - takiego gościa spotkałem dzisiaj.

No i znowu twoim sposobem, zacząłem odszukiwać nazwy i zapisywać - takiego gościa spotkałem dzisiaj.

- JAKUCH
Ten gość niegroźny u mnie tez pomieszkuje odżywia się ślimakami i mszycami. że też nie pokłuje sie kolcami opuncji
Brawo TY 

- any57
No właśnie! Podpisałem, a nie oznaczyłem jak ty zdjęcia serduszkiem, że pożyteczny (wiedziałem, bo poczytałem) 
Ale kto ciekawy, to po nazwie dojdzie, cóż to za robaczek

Ale kto ciekawy, to po nazwie dojdzie, cóż to za robaczek

- JAKUCH
Omomiłków jest całkiem sporo odmian u mnie bywa też szary Omomiłek są prawie podobne z wiejskim i różnią się kolorami przedpleczy po tym ich można rozpoznać.Jednak Andrzeju to też niełatwa sprawa dopasować odpowiednie imię dla gatunku. Życzę Ci miłej zabawy z owadami
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Omomiłek wdrapuje się na tę opuncję jak na ściankę
Piękny zawciąg, bardzo lubię tę roślinkę.
Pozwól, proszę, że przemilczę to zdjęcie opryskanej rabaty z ogrodówką w kąciku.
Czy mam jakąś roślinę w ogrodzie, którą mogę się z Wami podzielić?
Z tych tak pięknie przycinanych bukszpanów możesz być na prawdę bardzo dumny! Tym bardziej, że pracujesz także przy inicjałach z nich.

Piękny zawciąg, bardzo lubię tę roślinkę.
Pozwól, proszę, że przemilczę to zdjęcie opryskanej rabaty z ogrodówką w kąciku.
Czy mam jakąś roślinę w ogrodzie, którą mogę się z Wami podzielić?
Z tych tak pięknie przycinanych bukszpanów możesz być na prawdę bardzo dumny! Tym bardziej, że pracujesz także przy inicjałach z nich.

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poranna kawa i takie widoki to ogromna przyjemność.
Przykro że, roślinek nie udało się uratować.
Co do fotek to jestem beztalencie z makro czy bez . Mamy podobne aparaty , mój FZ72
Przykro że, roślinek nie udało się uratować.
Co do fotek to jestem beztalencie z makro czy bez . Mamy podobne aparaty , mój FZ72
- any57
Zimno ... pada
Właśnie wróciłem z ogrodu - musiałem przesunąć kartkę w kalendarzu, by nie mieć bumelki
Przy okazji zauważyłem, że zaczął się festiwal różaneczników - będzie co robić (zdjęcia
)
Masz rację Jadziu, zrobić zdjęcie owadowi nieraz jest trudne, ale znaleźć, kim on jest - to dopiero sztuka
Lepiej pozują np mazurki

Dziękuję Beatko za pochwałę strzyżenia bukszpanów - mam wprawę, bo od 2000r co tydzień własnoręcznie strzygę swoją głowę (tylko tę ... nie sekatorem
)
Pytasz 'jaką roślinę'? na pamięć przychodzi mi tylko 'kielichowiec', ale dopiero będziesz musiała zebrać z niego nasionka i wysiać

Joasiu, jeśli masz podobny aparat, to ... talent nie ma tu nic do rzeczy - on sam robi zdjęcia
To już ostatnie tulipany.

Nasz warzywnik ... niemal w całości pokazany, bo tylko szczypior i szczaw się nie zmieściły w kadrze

Właśnie wróciłem z ogrodu - musiałem przesunąć kartkę w kalendarzu, by nie mieć bumelki

Przy okazji zauważyłem, że zaczął się festiwal różaneczników - będzie co robić (zdjęcia

Masz rację Jadziu, zrobić zdjęcie owadowi nieraz jest trudne, ale znaleźć, kim on jest - to dopiero sztuka

Lepiej pozują np mazurki

Dziękuję Beatko za pochwałę strzyżenia bukszpanów - mam wprawę, bo od 2000r co tydzień własnoręcznie strzygę swoją głowę (tylko tę ... nie sekatorem

Pytasz 'jaką roślinę'? na pamięć przychodzi mi tylko 'kielichowiec', ale dopiero będziesz musiała zebrać z niego nasionka i wysiać

Joasiu, jeśli masz podobny aparat, to ... talent nie ma tu nic do rzeczy - on sam robi zdjęcia

To już ostatnie tulipany.

Nasz warzywnik ... niemal w całości pokazany, bo tylko szczypior i szczaw się nie zmieściły w kadrze

- JAKUCH
Warzywnik bogaty mój ciutek biedniejszy .Pogoda niestety dzisiaj barowa Andrzeju czy u Ciebie juz zakwitł Wieczornik bo mój dalej w fazie pąku jednak Maigoldzik juz czaruje po mimo pogody nawet u Doktorka jeden pąk lada dzień sie rozwinie .Niestety przy takiej pogodzie to jeszcze poczekamy na różane kwiaty
Dobrze ,że niedobitki tulipanowe jeszcze czarują i floksiki teraz zaczynają płożące przetaczniki

- any57
Wieczornik jeszcze Jadziu nie kwitnie ale już widać niebieskie końcówki pąków.
Żadna róża jeszcze nie kwitnie, ale jak zobaczyłem ten ogrom czerwonych pąków na therese bugnet to ... chyba pobiegnę już rano obejrzeć czy się nie rozwinęły
Tak było wczoraj na azalii wielkokwiatowej ... 2-4 kwiaty były rozwinięte, a dzisiaj już niemal cały krzew jest ukwiecony.
Ależ zimno się zrobiło i cały dzień pada deszcz
Zzielenieć można ze złości

Żadna róża jeszcze nie kwitnie, ale jak zobaczyłem ten ogrom czerwonych pąków na therese bugnet to ... chyba pobiegnę już rano obejrzeć czy się nie rozwinęły

Tak było wczoraj na azalii wielkokwiatowej ... 2-4 kwiaty były rozwinięte, a dzisiaj już niemal cały krzew jest ukwiecony.
Ależ zimno się zrobiło i cały dzień pada deszcz

Zzielenieć można ze złości

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Andrzejku,ja też jestem poranny śpioch ,ale w nocy pracuje mi się najlepiej ,ptaszki cudownie śpiewają i później ,bardzo lubię ćwierkanie wróbli i nie mam ich bo się na mnie obraziły jak podbiłam dach ,nie wiem co zrobić ,żeby wróciły,u mnie tez teraz bardzo zimno jest 7 stopni i pokrapuje ,a wczoraj pogoda była wymarzona na forumowe spotkanie które było w moim ogrodzie i cały dzień spędziliśmy w ogrodzie ,dzisiaj już by się tak nie dało,pozdrawiam