Tulipany - wymagania, uprawa,porady - dyskusje merytoryczne
- Berry
- 100p

- Od: 22 lip 2010, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tulipany
U mnie tulipanki 2 lata rosły w tym samym miejscu i nornice je nie tknęły, u nie chyba nie występują
Ufff Ale o koszyczkach czytałm że stosują, ale co i jak to nie wiem. 
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Dawidzie
Mam pytanko czy swoje cebulki zaprawiasz środkiem przeciwgrzybiczym np."Kaptanem"?
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Tak, robię im 30-minutową kąpiel w kaptanie 
- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Dziś zakupiłam Tarde i zastanawiam się z czy można zestawić te tulipany.Może jakieś pomysły?Chodzi mi głównie o to by te suche badyle tak nie szpeciły po przekwitnięciu.
- Tulipan998

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Świetnie maskują miejsce po tulipanach hosty , czyli potocznie funkie , póxno dosć wychodza na dobre z ziemii , więc za ten czas tulipany zaczną zakwitnąć i przekwitnąć
.
Oczywiście miedzy tulipanami możemy posiać , lub posadzić siewki jednorocznych , kiedy urosną i zakwitną nie będzie już śladu po tulipanach .
Kusi mnie żeby zacząć sadzić w sobote , chyba już można czy trzymać się , że dopiero po 15 września.. .
Tez muszę Kraptan kupić..
Oczywiście miedzy tulipanami możemy posiać , lub posadzić siewki jednorocznych , kiedy urosną i zakwitną nie będzie już śladu po tulipanach .
Kusi mnie żeby zacząć sadzić w sobote , chyba już można czy trzymać się , że dopiero po 15 września.. .
Tez muszę Kraptan kupić..
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Steasi

U mnie na razie odpukać nie muszę stosować tego specyfiku- cebulki są piękne i zdrowe.Na razie mam na stałe jedną odmianę greigów czerwonych kapturków i teraz dokupiłam tarde.
No właśnie co roku maskuję te miejsca aksamitkami i mi się ciut znudziły, a funkie mam a zrobiła mi się z nich pokaźna kępa i nie mam pojęcia jak tam mogły by tulipany żyć miedzy tym wszystkim.Gdzieś jeszcze czytałam o fiołkach, że fajnie odwracają uwagę od badyli.Szukam czegoś oryginalnego i na słaba ziemię, ogród już mały mam ale w totalnej rozsypce i chaosie, chce to w tych latach uporządkować i uniknąć porażek z sadzeniem.Już w tej jesieni przekopuje z 10 krzewów
A jakieś byliny?Co myślicie o chryzantemach?Właśnie w tym kierunku bym szła-kwitnące byliny, efektowne krzewinki itp.To nie musi być wysokie bo tardy mają z 15cm góra
No właśnie co roku maskuję te miejsca aksamitkami i mi się ciut znudziły, a funkie mam a zrobiła mi się z nich pokaźna kępa i nie mam pojęcia jak tam mogły by tulipany żyć miedzy tym wszystkim.Gdzieś jeszcze czytałam o fiołkach, że fajnie odwracają uwagę od badyli.Szukam czegoś oryginalnego i na słaba ziemię, ogród już mały mam ale w totalnej rozsypce i chaosie, chce to w tych latach uporządkować i uniknąć porażek z sadzeniem.Już w tej jesieni przekopuje z 10 krzewów
- Tulipan998

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Właśnie wielu ogrodników boryka się z tym problemem co zestawić z tulipanami , żeby całe lato i jesień nie było łyso...
Jednorocznych jest jeszcze multum.. , astry , cynie , lwie paszcze , kosmosy itd... w dziesiątkach odmian i kolorów , niekoniecznie aksamitki .
Myślę , że można sadzić blisko róż , bo kiwdy kwitną tulipany róże dopiero zaczynają wypuszczać liście , póxniej rosną i zagęszczają się .
Jednorocznych jest jeszcze multum.. , astry , cynie , lwie paszcze , kosmosy itd... w dziesiątkach odmian i kolorów , niekoniecznie aksamitki .
Myślę , że można sadzić blisko róż , bo kiwdy kwitną tulipany róże dopiero zaczynają wypuszczać liście , póxniej rosną i zagęszczają się .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
- GrzegorzR
- 200p

- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Trochę się różnią wymaganiami wodnymi. I słonecznymi też.Tulipan998 pisze:Świetnie maskują miejsce po tulipanach hosty , czyli potocznie funkie , póxno dosć wychodza na dobre z ziemii , więc za ten czas tulipany zaczną zakwitnąć i przekwitnąć
W zeszłym tygodniu przeniosłem hosty z rabatki tulipanowej, bo wysychały. A tulipanom to nie szkodziło.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- Steasi

Róż mamy kilka ale wszystkie w miejscach gdzie słonko operuję tylko kilka godzin, boję się więc że tulipany się tam umęczą.Tym bardziej, że bratki, begonie królewskie, stale kwitnące, werbeny, pelargonie, surfinie, nasturcje miały podobnie.Kurcze myśle i myśle i nic mi nie przychodzi do głowy. Chce miec już stałą kompozycję.A wrzosy, wrzośce i chryzantemy zagłuszą tulipany?
A co do host- moje są na pełnym słońcu, trzymają się całkiem dobrze, tylko w te lipcowe upały był problem i trochę je musiałam osłaniać przed najgorszym słońcem.Ale to może dlatego, że już nie są pierwszej młodości
A co do host- moje są na pełnym słońcu, trzymają się całkiem dobrze, tylko w te lipcowe upały był problem i trochę je musiałam osłaniać przed najgorszym słońcem.Ale to może dlatego, że już nie są pierwszej młodości
-
pEtr
- 500p

- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Ja podmieniam tulipany na cebulowe, które nie zimują w gruncie. Gdy liście schną, to wykopuje tulipany, a w ich miejsce wkopuje cebule acidanthery, mieczyków, jaskrów, eukomisy, a w tym roku także krokosmie. Jesienią znowu następuje zmiana warty.
-
sylwekw
Dobry pomysł - muszę to rozważyć bo podobnie jak większość z nas mam problem zagospodarowania miejsca po tulipanach.pEtr pisze:Ja podmieniam tulipany na cebulowe, które nie zimują w gruncie. Gdy liście schną, to wykopuje tulipany, a w ich miejsce wkopuje cebule acidanthery, mieczyków, jaskrów, eukomisy, a w tym roku także krokosmie. Jesienią znowu następuje zmiana warty.
Tylko, że zarówno wiosną jak i jesienią to się trochę zazębiają terminy tych zmian przynajmniej między tulipanami i mieczykami. Znaczy mieczyki można by już sadzić zanim tulipany całkiem uschną a jesienią odwrotnie, mieczyki jeszcze sobie rosną a tulipany mogłyby już iść od gruntu ... no ale chyba będę musiał trochę zweryfikować te terminy.
Ja mam posadzone miedzy tulipanami lilie i liatry a z jednorocznych różnego gatunku aksamitki i szałwie.Jakoś hosty nie przypadły mi do gustu.Po porostu nie lubię,,liściorów,,
- Steasi

Przegrzebałam pół forum i znalazłam to co chciałam 
Propozycje które były podawane jako sąsiedzi dla cebulkowych- żagwin, kocimiętka,szałwia, brunnera wielkolistna, skalnica, zawciąg, ułudka, wrzosy i wrzośce.Nareszcie wiem co kupować
Propozycje które były podawane jako sąsiedzi dla cebulkowych- żagwin, kocimiętka,szałwia, brunnera wielkolistna, skalnica, zawciąg, ułudka, wrzosy i wrzośce.Nareszcie wiem co kupować
-
pEtr
- 500p

- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Rzeczywiście, ja trochę naginam te terminy (podmieniam początkiem maja), ale praktykuje to od kilku lat i nie zauważyłem by szkodziło to cebulom (mnożą się i nie spada ich masa). Jak sobie dobrze przypominam, tulipany zastępowałem też kiedyś daliami i rozwarem (karpy wsadzałem po tulipanach). Tulipany nie wysadzane przez kilka lat włażą w głąb ziemi i kwitną coraz słabiej, toteż coroczne wykopywanie i służy. Ale nie wiem jak Twoje cuda (Twój tulipanowy wątek był moim ulubionym tej wiosny) zareagują.Dobry pomysł - muszę to rozważyć bo podobnie jak większość z nas mam problem zagospodarowania miejsca po tulipanach.
Tylko, że zarówno wiosną jak i jesienią to się trochę zazębiają terminy tych zmian przynajmniej między tulipanami i mieczykami. Znaczy mieczyki można by już sadzić zanim tulipany całkiem uschną a jesienią odwrotnie, mieczyki jeszcze sobie rosną a tulipany mogłyby już iść od gruntu ... no ale chyba będę musiał trochę zweryfikować te terminy.
Steasi, nie byłbym tak hurraoptymistycznie nastawiony do tych propozycji. Te rośliny w kwietniu potrafią być wysokie, i skutecznie zabierać słońce liściom tulipanów. Cebule mogę nie narosnąć, a kwitnienie w następnym roku może być przez to osłabione.Przegrzebałam pół forum i znalazłam to co chciałam
- Steasi

Kurde i po radości.Na razie to i tak muszę posadzić to co mam gdziekolwiek.Dopiero od następnego roku zaczynam zmiany w ogrodzie.Chyba, że drobne przesadzenia na jesieni tylko właśnie nie wiem czy nie poczekać do wiosny.
Co do chowania brzydkich liści to podpatrzyłam parę kompozycji w waszych ogrodach gdzie cebulkowe mają jak łapać światło ale uwaga jest od nich odwracana przez inne rośliny
Co do chowania brzydkich liści to podpatrzyłam parę kompozycji w waszych ogrodach gdzie cebulkowe mają jak łapać światło ale uwaga jest od nich odwracana przez inne rośliny