Zielono mi... !cz.1
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No cóż jak nie zaryzykujesz to się nie nauczysz.
Dwie zaszczepki wsadziłam do wody z kawałkiem węgla drzewnego.Zobaczymy czy puszczą korzonki.Wyszukałam w necie informację , że Rhipsalis jest bardzo podobny w uprawie jak Grubosz ,więc ten sposób rozsady wydaje się dobry.Można by było wsadzić w mokry piasek ale w wodzie będę mogła podglądać czy coś się dzieje..Zakupionej roślince nic nie ubyło , jest bardzo gęsta i nawet nie widać gdzie została uszczknięta.
Jagoda :P
Dwie zaszczepki wsadziłam do wody z kawałkiem węgla drzewnego.Zobaczymy czy puszczą korzonki.Wyszukałam w necie informację , że Rhipsalis jest bardzo podobny w uprawie jak Grubosz ,więc ten sposób rozsady wydaje się dobry.Można by było wsadzić w mokry piasek ale w wodzie będę mogła podglądać czy coś się dzieje..Zakupionej roślince nic nie ubyło , jest bardzo gęsta i nawet nie widać gdzie została uszczknięta.
-
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepraszam, że tak późno, ale dziś byłem 13 godzin w pracy 
Rhipsalis należy do grupy kaktusów epifitycznych. Lubi stanowisko jasne, ale nie pełne słońce tylko rozproszone. Latem można trzymać go na zewnątrz zawieszonego w półcieniu. Zimowe przechowywanie w temperaturze od 12 do 18 stopni, oczywiście bardziej na sucho ;).
Podłoże oczywiście przepuszczalne (jak u sukulentów ;) ). W ciągu lata trzeba utrzymywać stałą wilgotność i umiarkowanie nawozić.
Mam nadzieję, że pomogłem

Rhipsalis należy do grupy kaktusów epifitycznych. Lubi stanowisko jasne, ale nie pełne słońce tylko rozproszone. Latem można trzymać go na zewnątrz zawieszonego w półcieniu. Zimowe przechowywanie w temperaturze od 12 do 18 stopni, oczywiście bardziej na sucho ;).
Podłoże oczywiście przepuszczalne (jak u sukulentów ;) ). W ciągu lata trzeba utrzymywać stałą wilgotność i umiarkowanie nawozić.
Mam nadzieję, że pomogłem

Dawid
- miluck
Krótka informacja dot. Wilca.
Za radą Mamy wystawiłam Wilca na balkon , jest tam już trzecią dobę.
W prawdzie wzrost roślinki lekko będzie zahamowany, ale za to powinna się wzmocnić.
Hartowałam ją wynoszą na dzień a na noc zabierałam.
Dopóki temperatura w nocy nie spadnie poniżej 4 stopini C będzie tam stała.
Oto moja roślinka:

Jeszcze Świerczek , Cyprysik i wiosenna donica:

Za radą Mamy wystawiłam Wilca na balkon , jest tam już trzecią dobę.
W prawdzie wzrost roślinki lekko będzie zahamowany, ale za to powinna się wzmocnić.
Hartowałam ją wynoszą na dzień a na noc zabierałam.
Dopóki temperatura w nocy nie spadnie poniżej 4 stopini C będzie tam stała.
Oto moja roślinka:

Jeszcze Świerczek , Cyprysik i wiosenna donica:

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- effa
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Jagódko, rzeczywiście zielono Ci
Masz bardzo imponującą kolekcję roślin. Bardzo podoba mi się pachypodium lamerei, a to pewnie dlatego, że tak bardzo na nią choruję... Masz też moją ulubioną sansevierię
Wczoraj również wsadziłam nasionka wilca w doniczkę, na razie trzymam w domu zanim nie zacznie kiełkować. Najpierw wsadziłam groszek pachnący już mi się sporo wspiął po drabinkach, ale niestety coś zmizerniał i umierał w oczach, dlatego wilca wczoraj posiałam. Sporo podrósł u Ciebie w ciągu miesiąca, mam nadzieję, że i u mnie tak pójdzie, bo w sumie pierwszy raz go sadzę

Wczoraj również wsadziłam nasionka wilca w doniczkę, na razie trzymam w domu zanim nie zacznie kiełkować. Najpierw wsadziłam groszek pachnący już mi się sporo wspiął po drabinkach, ale niestety coś zmizerniał i umierał w oczach, dlatego wilca wczoraj posiałam. Sporo podrósł u Ciebie w ciągu miesiąca, mam nadzieję, że i u mnie tak pójdzie, bo w sumie pierwszy raz go sadzę

- miluck
weiner Świerczka kupiłam przeszło rok temu jako maleńką dekorację Bożonarodzeniową , potem wiosną wystawiłam na balkon i tam także zimowała.Cisa także posiadam kupionego jako ukorzenioną i sporą roślinę .
W prawdzie kwiaty w moim domu były zawsze ,ale nigdy tak naprawdę nie poświęcałam im za wiele czasu.Teraz kiedy mam mniej obowiązków ( odchowany syn) obserwuję i uczę się opieki nad moimi zielonymi domownikami.
Do sadzonek powoli dojrzewam.
Wracając do ziół :
Miętę i Lawendę zimowałam na balkonie i puszczają już piękne listki.
W prawdzie kwiaty w moim domu były zawsze ,ale nigdy tak naprawdę nie poświęcałam im za wiele czasu.Teraz kiedy mam mniej obowiązków ( odchowany syn) obserwuję i uczę się opieki nad moimi zielonymi domownikami.
Do sadzonek powoli dojrzewam.
Wracając do ziół :
Miętę i Lawendę zimowałam na balkonie i puszczają już piękne listki.