Może te upały...tak nastrajały

Mirko, ale z Ciebie skromnisia (podejrzałem Twój ogród, trochę większy) i znowu moja klaustrofobia się pogłębiła... Gdzie nie zajrzę to areały, gdzie przy Was posiadających OGRODY czuję się jak zwykły 'balkonowiec' niczego nie ujmując wszystkim którzy są skazani tylko na taką przestrzeń życiową do wyżywania się...

Cieszy mnie to Twoje ujawnienie się z tyloma komplementami na raz. Już komuś napisałem tak bardziej prywatnie, ale powtórzę to, że nigdy nie chciałem być sławnym (naprawdę kupa kłopotów), ale bogatym i owszem

Iwonko, na początku znajomości obiecałem Ci, że Cię czymś zaskoczę - cały czas się staram.. tylko nie wiem na ile już mi się to udało...

Karolu, owszem corocznie zbieram nasiona tej mojej 'Królowej' Na początku tego sezonu wysiałem 3-letnie sprawdzając przy okazji siłę kiełkowania -80 % wschodów. Więc wkurzający jest fakt handlowania nasionami 'Datur' , które nawet koło Datur nie leżały. Moje nasiona wieloletnich też mają zadowalającą siłę kiełkowania nawet po 5-ciu latach. Po sezonie liczę na wymianę nasion tu na forum jedyne moim zdaniem godne zaufania źródło, żeby zdobyć inne kolory...

Żeby połączyć dwa światy, tych co nie wyobrażają sobie życia bez storczyków i tych, co jest im to obojętne, moja Faworytka w tym sezonie:

Pomęczę Was Nią, bo jeszcze z miesiąc powinna kwitnąć, chociaż nie jestem tego pewien, bo te upały dają w kość wszystkim kwitnącym

Datura zwłaszcza ta różowa już od lat zadziwia mnie tym przebarwianiem się kwiatów od początku do końca kwitnienia:

A dynie, te ozdobne 'tyż piknie'

Czas na rozwiązanie zagadki... Wyobraźcie sobie, że takie 'cuda' krystalizują się w soku z winogron. Te przedstawione z różowych winogron, po roku przechowywania na dnie słoika zostają takie kryształki. W ciemnych też się tak dzieje, ale mniej fotogeniczne, bo wychodzą czarne i trudno pokazać ich strukturę...
Póki co, jakoś brakuje mi czasu i weny żeby zgłębić temat, bo jakieś wytłumaczenie tego zjawiska być musi...kiedyś, może w długie zimowe wieczory to zrobię...