Ciasne, ale własne, mój 1 ar przydomowego ogródka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ciasne, ale własne, mój 1 ar przydomowego ogródka

Post »

Marta jak zwykle z fantazją i polotem, tylko nie w tą stronę. Czarny humor też lubię, ale żeby porównywać mnie z "Kanibalem" Lecterem to już drobna przesada. :D
Może te upały...tak nastrajały :;230 No właśnie jak znosicie te upały, bo mnie już maksymalnie zaczynają męczyć. Przecież ja się nie urodziłem w tropikach i trudno mi się znaleźć w tej sytuacji zwłaszcza, że to tak długo trwa... Mózg się lasuje i coraz mniej się chce, a zwłaszcza pracować... koncepcyjnie... :idea:

Mirko, ale z Ciebie skromnisia (podejrzałem Twój ogród, trochę większy) i znowu moja klaustrofobia się pogłębiła... Gdzie nie zajrzę to areały, gdzie przy Was posiadających OGRODY czuję się jak zwykły 'balkonowiec' niczego nie ujmując wszystkim którzy są skazani tylko na taką przestrzeń życiową do wyżywania się... :D
Cieszy mnie to Twoje ujawnienie się z tyloma komplementami na raz. Już komuś napisałem tak bardziej prywatnie, ale powtórzę to, że nigdy nie chciałem być sławnym (naprawdę kupa kłopotów), ale bogatym i owszem :) , zwłaszcza w takie miłe doświadczenia jak z Wami tu na forum... ;:333 (Zachęta dla tych wszystkich którzy się jeszcze nie ujawnili ;:306 )

Iwonko, na początku znajomości obiecałem Ci, że Cię czymś zaskoczę - cały czas się staram.. tylko nie wiem na ile już mi się to udało... ;:131 Na koniec wyjaśnię zagadkę więc się nie martw o podpowiedzi... :arrow:

Karolu, owszem corocznie zbieram nasiona tej mojej 'Królowej' Na początku tego sezonu wysiałem 3-letnie sprawdzając przy okazji siłę kiełkowania -80 % wschodów. Więc wkurzający jest fakt handlowania nasionami 'Datur' , które nawet koło Datur nie leżały. Moje nasiona wieloletnich też mają zadowalającą siłę kiełkowania nawet po 5-ciu latach. Po sezonie liczę na wymianę nasion tu na forum jedyne moim zdaniem godne zaufania źródło, żeby zdobyć inne kolory... ;:173

Żeby połączyć dwa światy, tych co nie wyobrażają sobie życia bez storczyków i tych, co jest im to obojętne, moja Faworytka w tym sezonie:

Obrazek

Pomęczę Was Nią, bo jeszcze z miesiąc powinna kwitnąć, chociaż nie jestem tego pewien, bo te upały dają w kość wszystkim kwitnącym ;:222
Datura zwłaszcza ta różowa już od lat zadziwia mnie tym przebarwianiem się kwiatów od początku do końca kwitnienia:

Obrazek

A dynie, te ozdobne 'tyż piknie'

Obrazek

Czas na rozwiązanie zagadki... Wyobraźcie sobie, że takie 'cuda' krystalizują się w soku z winogron. Te przedstawione z różowych winogron, po roku przechowywania na dnie słoika zostają takie kryształki. W ciemnych też się tak dzieje, ale mniej fotogeniczne, bo wychodzą czarne i trudno pokazać ich strukturę...
Póki co, jakoś brakuje mi czasu i weny żeby zgłębić temat, bo jakieś wytłumaczenie tego zjawiska być musi...kiedyś, może w długie zimowe wieczory to zrobię... ;:170
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na wcześniejsze i łatwiejsze zagadki nie zdążyłam, może kiedyś się uda. :)
Ta była za trudna i jakby to powiedzieć nie bardzo roślinna...
Datury piękne ;:215 , kiedyś miałam, ale zapach był dla mnie zbyt mocny, teraz podziwiam u innych.
DzonaK

Post »

Witaj
Zdaje się że pisałam post i zniknął no nic napiszę jeszcze raz . Pięknie jak na taki mały ogródek , widać że z pasją wszystko . Storczyki są zachwycające. I zazdroszcze tak pięknych datur zawsze mi się marzyły , ale jakoś nie ma okazji :D . Będę zaglądać i czekać na kolejne niespodzianki .
Pozdrawiam :wit

Proszę o poprawną pisownię(regulamin). Iwona
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ile masz tych datur ??
Wszystkie piękne.Ale to zimowanie.
A i oleamdry piękne.To chyba duża piwnicę , czy też inne pomieszczenie masz na nie ?
Owocki swoje pycha.
I dyńki i tykwy, no no. będzie dekoracji ;:215
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

DzonaK, miło mi Cię gościć i na początek dobra rada, nie wpuszczaj mnie do Swojego ogrodu bo Ci nawywijam...że aż strach pomyśleć. :D Taki areał a ja na każdy metr2 mam 10 pomysłów... w razie problemów, mogę służyć dobrą radą...
No i dobrze jest jak jest, bo Ty na jednym krańcu świata ja na drugim i miłość (oczywiście do Twojego ogrodu) 'zdycha' z przyczyn geograficznych... :;230

A teraz rozprawię się z Daturami, A to tylko dlatego, że Ania zadała niewinne pytanie: 'A ile masz tych Datur ?'

No to Ci powiem 10 dwuletnich, 8 rocznych, 3 szt. 4-5 letnie (i wszystkie już kwitną oprócz 2 rocznych, które ne załapały się na dobrą miejscówkę i stały w cieniu) + 4 których nie liczę, bo to siane jednoroczne których przechować się nie da...W sumie dużo za dużo... ;:172
Myślę o ilości dopiero jak je chowam na zimowisko, wtedy następuje ostra selekcja, żeby to co dla mnie wartościowe zmieściło się w piwnicy, reszta zostaje w ogrodzie na odstrzał.. :) No i co wiosnę kusi mnie, żeby wysiewać nowe... ;:223
Cieszy mnie fakt, że zadowoleni z kwitnienia są wszyscy naokoło i zaciekawieni przechodnie, dla których niekiedy to pierwsze spotkanie z Daturami i pytań nie ma końca... ;:219
Oleander, po przycięciu ma swoje stałe miejsce od lat na korytarzu na piętrze, przy wejściu do mieszkania (nie ma to jak stare budownictwo - miejsca jest)... ;:167

A co w ogrodze ? No chyba już jesienne róże te wielkokwiatowe i co warto zauważyć przez te upały wielkością nie imponują :

Obrazek

Te pienne też nie szokują i wielkością i ilością:

Obrazek

Tykwy mają się dobrze, zrobiłem takie zestawienie, gdzie można zauważyć progresję wzrostu w ciągu 2 dni:

Obrazek

Moja 'Królowa' szykuje się do kolejnego wysypu:

Obrazek

'Cayen', 'tyli o ili' jak 'chili' prawie gotowa... :D

Obrazek

Ta słodka jeszcze trochę i do przerobu...

Obrazek

Poproś 'Bąka' niech ci pobrzdąka, no i spisał się jako model na medal :roll: :,a 'Cykada'... to nie jest... ;:306

Obrazek

No i nie myślcie sobie, że zapomniałem o słonecznikach ;:303
Ten jako samosiejka zadziwia mnie... i już przestałem liczyć ile ma tych kwiatów i ciągle następne zakwitają i wszystko na jednym pniu mutant jakiś czy co?

Obrazek

Tu część z niego a inne z innych... :D

Obrazek

No i na koniec coś na zaostrzenie apetytu... U mnie co drugi dzień taka 'garstka' truskawek ( wspominałem, że mam takie całosezonowe):

Obrazek

Na pewno nie takie dorodne jak na wiosnę, ale tak samo smakują...A może i lepiej, zwłaszcza o tej porze roku ;:306

I wszystko dlatego, że jakiś 'Papież' w XIV wieku opracował kalendarz i możemy odnosić się do pór roku i nie mylą nam się lata w których coś się posadziło, czy coś pięknie zakwitło (z tym, że nie na pewno - jak nie zapiszę to nie pamiętam)... ;:192 ;:164
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

No i na sam koniec zaśliniłam telefon ;:152

A te zdjęcie tykw w odstępie 2 dni to szok ;:oj nie spodziewałambym się, że tak szybko przyrastają w masę ;:oj muszę pomyśleć, żeby za rok takie maczugi sobie gdzieś posadzić :uszy
DzonaK

Post »

:wit :;230 Ja początkująca w ogrodzie to bym Cię wpuściła do niego .Ale po porady chętnie przyjdę i doczytałam właśnie że przerobiłeś już winogrona . A co z nich zrobiłeś jeśli mogę zapytać . Ja wina nie robię bo nie pijemy alkoholu ( tak jakoś wyszło ) , ale z chęcią się dowiem \na co można je spożytkować bo szkoda żeby się zmarnowały .
Jestem ciekawa gdzie Ty te wszystkie datury przechowujesz he he :wit
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Joanno (tak Cię będę nazywał, aby odróżnić od innych 'Asiek'), jeśli chodzi o przetwarzanie winogron, to robię to na dwa sposoby, a nawet trzy. Pierwszy to przerabiam na soki w sokowniku, 2 kg obranych z szypułek + 700/800 gr cukru i bezpośrednio do słoików prawie wrzątek. Słoiki zamykają się same bez dodatkowej pasteryzacji. (To te różowe i białe).
Drugi sposób to te typowe przerobowe, ciemne na wino, było ich ok 25 kg z dwóch krzewów. I co tu dużo opowiadać - " tyle mi zostało, co mi nakapało..." :;230
Ale co z tego jak Ty nie 'Trunkowa', więc 'daremne żale próżny trud...'
A tak nawiasem mówiąc po 3 latach leżakowania w butelkach wychodzi 'miód w gębie' tylko dla koneserów, czego się nawet w aptece na receptę nie dostanie... ;:215
No dobra , koniec wodzenia na pokuszenie...
Robiłem z nich jeszcze przed paru laty wino, ale co mi z tego jak nie przepadam za winem i większość rozdawałem, więc doszedłem do wniosku, że lepiej przerobić na soki, bo wtedy większość spożytkuję dla siebie dodając np. do herbaty... ;:172
Trzeci sposób to, obżeram się nimi ponad miarę dopóki są, ale to nikomu nie trzeba tłumaczyć jak się to robi... pod warunkiem, że ktoś je lubi np. jak ja... ;:167

Marta, na koniec sezonu nieodzowna będzie Twoja wizyta u mnie, bo zbiera się Twoich 'chciejst' (oprócz truskawek, bo zeżarłem) i trzeba będzie to zabrać, (mała ciężarówka wystarczy)...Obrazek

W ogrodzie 'Datury' mają małą przerwę i szykują się do jesiennego wysypu, oprócz tych rocznych, które dają na 'okrągło':

Obrazek

W zasadzie końcówka kwitnień 'Acidantery' - szybciutko się w tym sezonie wyczerpała (to na pewno przez te upały):

Obrazek

'Cymbidium' dalej w formie i czego się obawiałem z upałami sobie poradziła:

Obrazek

Na ślepych schodach przed budynkiem dalej bogato i kolorowo:

Obrazek

Róża ścięta do flakonu stoi tydzień, a w ogrodzie przekwitała prawie z dnia na dzień:

Obrazek

W takiej fazie kwitnienia lubię je najbardziej...
A u sąsiada w ogrodzie tylko popatrzcie:

Obrazek

Więc roboty z przerabianiem nie ubywa...Obrazek

No i kto zgadnie co na koniec:

Obrazek

Póki co dobrze się mają i dojrzewają...

W następnym poście opiszę moje zmagania z porządkami, to znaczy skracanie, przesadzanie i odmładzanie sublokatorów na gapę czyli 'parapetowców'...Obrazek
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

No i słowo się rzekło...Raz na parę lat robię porządek na parapetach i odświeżam i odmładzam i przycinam... :D
Dwa miesiące temu zrobiłem porządek z 'Anturium' i już są efekty - pięknie odwdzięcza się kwitnieniem:

Obrazek

Miniaturka też szykuje się do kwitnienia
Następne w kolejce były 'Echinopsisy' dwie sztuki, wymagały już przesadzenia, (ale się pokłułem...) jeden zakwitł w tym sezonie co pokazałem w tym wątku:

Obrazek

Obrazek

Sukulenty też wymagały świeżej ziemi, (aloesy tygrysie i gasteria posadzone razem)

Obrazek

I od takiego przybytku głowa boli, bo nawet kompotu z tego się nie da ugotować... :;230

Obrazek

"Trzewicznia' już też przycięta i odmłodzona:

Obrazek

'Ficus Benjamina' nie mieścił już się w oknie, przycięty znowu starczy mu miejsca na dwa lata:

Obrazek

Bonsai 'Ficus RETUSA' czeka na natchnienie, ma kupioną nową doniczkę i prawie jestem gotowy do precyzyjnej roboty, pokażę go po przesadzeniu...póki co robota skończona, więc należy się chwila relaksu... :tan

A co Wy na to... Taki bukiecik?

Obrazek

Nie, to nie papierosy, tylko niewinne kupony "Multi...', fajnie kwitną, żeby jeszcze zaowocowały odpowiednio, (jeszcze nie sprawdzone...) ;:306
A propos papierosów to nie reklama, tylko egzemplarze 'historyczno-archiwalne', czy ktoś jeszcze pamięta takie 'wynalazki'

https://images86.fotosik.pl/563/49cae05a2d518630.jpg

To reperkusje ostatniego święta które obchodziłem, i wiele innych, których nie pokażę, bo by się za dużo wydało...(a zwłaszcza tortu, uwierzcie na słowo był 'obłędny') ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju a Ty ten bukiecik sam robiłeś? Czy go dostałeś? W mordeczke ale super pomysł ;:oj

Te kaktusy mi się też rozmnażają jak króliki. Na wiosnę jeden z młodymi spadł mi na ziemię to, cała młodzieży odpadła ;:215

A odnośnie papierosów to nie mój temat i nie moje czasy :;230
DzonaK

Post »

Witaj
Dziękuję za rady odnośnie winogron .
Kaktusy mega, i tyle odnóżek ;:oj mi zaczęły się podobać od niedawna i zaledwie mam aż jeden egzemplarz na swoim parapecie . Bukiecik bardzo :heja fajny ale z czego to jest zrobione bo nie mogę się dopatrzeć co tam jest nawtykane . Pozdrawiam i miłego dzionka . :wit
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

No moje kochane, nieuważnie czytacie, wszystko opisałem, ale tak żeby się niczego nie domyślić :;230
Miałem święto (WIELKIE) i to bukiet z kuponami 'Multi', który dostałem od syna i co... 'takie ładne kwiatki ' i na trzydzieści parę sztuk - tylko jedna marna 'trójczyna' - kiepskie żniwa... ;:223

A co w ogrodzie, coś wspominałem, że już nic nowego nie wykwita a tu po trzecim podejściu proszę bardzo:

Obrazek

Na 6 sztuk jedna się wysiliła, ale jest, na przyszły sezon podkarmione odpowiednio pokarzą zapewne coś więcej... :D

I nowość u mnie 'Iochroma Australe' dalsza kuzynka datur o drobnych kwiatkach dopiero zaczyna kwitnienie i ma nadrobić niepozorność kwiatków ilością:

Obrazek

Mała sadzonka i już pokazuje na co ją stać - bardzo fajna odmiana, tyle tylko, że nie pachnie... :? Na przyszły sezon na 100% będzie lepiej, bo raz, będzie większa, a po drugie uniknę błędów popełnionych w tym sezonie... :tan

Tykwy, policzcie sobie sami ile ich jest - żadna się nie powtarza:

Obrazek

Ta w czerwonym worku już schnie w domu, to ta pierwsza zdążyła dojrzeć, reszta będzie wisiała do przymrozków:

Obrazek

Papryka słodka jeszcze na krzakach:

Obrazek

A tu już zerwana i już przerobiona na konserwową (nie tylko mnie przerabiają na szaro różne firmy wysyłkowe ja też potrafię... :;230 )

Obrazek

Dynie ozdobne jeszcze też powiszą, żeby dojrzały:

Obrazek

I już wypada wspominać lato? - taka impresja:

Obrazek

I na koniec takie wynurzenie "piwosza" z ostatniej imprezy... Stwierdził, iż największą tragedią chleba jest to, że każde ziarno do jego wypieku mogłoby z powodzeniem być użyte do produkcji piwa... ;:306
Wiadomo, co kto lubi to i gloryfikuje... ;:304
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iochroma Australię - obłędy kolor, bardzo w moim guście :heja
Maczugowate Tykwy ;:215 i co Ty teraz z nimi zrobisz :tan może da się to zjeść ;:215

Papryki - aż ślinka mi pociekła ;:152 wyglądają smakowicie. U mnie był przymrozek dwie noce temu i u mnie już pomidory i papryki przymroziło ;:223

Nie ustanie się zastanawiam gdzie Ty to wszystko mieścisz w tym swoim małym ogródku. ;:173
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Wczoraj wyłączyli mi prąd na pół dnia i okazuje się, że można żyć bez prądu... :D Za to dzisiaj obudził mnie utwór Freddiego Mercury?ego 'The show must go on' i spektakl zwany życiem trwa , ale w z goła innym nastroju - jak niewiele trzeba, żeby poprawić sobie humor, zwłaszcza w taką szarugę jak dzisiaj za oknem... ;:224

A w ogrodzie zaczynają się jesienne nastroje i różne niespodzianki, bo takiemu Pierwiosnkowi na 100% pomyliły się pory roku:

Obrazek

A truskawki nie przejmują się jesienią i kwitną w najlepsze:

Obrazek

Datury różnej maści dalej kwitną :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Białe i różowe - pełno pąków, ale chłody spowolniły wegetację i chyba skończą kwitnienie w piwnicy, jak w zeszłym sezonie... ;:223
No chyba, że się ociepli... :lol:

Nerina już w domu w flakonie i trochę pocieszy oko:

Obrazek

Pelargonie dalej chcą kwitnąć nie za bardzo przejmują się chłodami:

Obrazek

Początek kwitnienia 'Trawy bambusowej' jednak nieodwołalnie zwiastuje jesień:

Obrazek

I jeszcze takie tam różne które jeszcze trochę pokwitną:

Obrazek

Dynie te pierwsze już w domu, reszta wisi tak jak i Tykwy, żeby dojrzały:

Obrazek

A... Marto powiem Ci na ucho, że ten mój ogródek jest z gumy i naciąga,...i naciąga się, jak ta herbata w skeczu z kabaretu... ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bez kitu nie chcesz przyjść na etat do mnie do ogrodu ;:215 będziesz mieć "troche" większe pole do popisu ;:136
U Ciebie na foto to jakby inna pora roku, niż to co widzimy u nas za oknem. W zasadzie to u Ciebie na foto wiosna i lato w jednym ;:215 może to stare foto wrzucasz ;:306 mi się te dynie podobają. Kojarzą mi się z jakimiś smacznymi ciasteczkami ;:152 chyba muszę nasadzić takich dyń, tylko u mnie tyle ślimaków, że raczej marne szanse, że jak posadze dziś, to że jeszcze jutro będą rosły ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”