steresa pisze:Witaj Marysiu!
Jakie piękne powojniki i lilie.Które z powojników poleciłabyś posadzić od południowo zachodniej strony?
Jeżeli pozwolisz bedę Cię pytała również o lilie.Podobają mi się bardzo te rośliny.Może masz jakiś dobry sposób na uchronienie ich od ślimaków?
Co to za biała roślinka na której przysiadł motyl?
Pozdrawiam Teresa
Teresko. Odpowiadam na pytania: 1. Tu pytanie trzeba bardziej sprecyzować. Przede wszystkim co to za miejsce? czy ma coś okrywać, zakrywać, czy piąć się po pergoli , czy ma być niski , czy wysoki, kiedy ma kwitnąć ? Ja mam trochę clematisów /jeszcze nie wszystkie pokazałam/ i ich rola jest taka: nieważne gdzie rosną i jak - ich kwiaty mają cieszyć moje oko. Na działkach czy w ogrodach uporządkowanych taka samowola roślin źle się komponuje, dlatego trzeba wiedzieć czego się oczekuje. Ogólnie rzecz biorąc, z tych co mam najbardziej uniwersalne, które można sadzić prawie wszędzie to: różowy "Comtesse de Bouchaud"- kwitnie lipiec-wrzesień - do 4 m wysoki, fioletowo-purpurowy "Warszawska Nike" -czerwiec - październik - też 4 m, też purpurowo-fioletowy " Polish Spirit", bardzo dobrze rosnący, obficie kwitnący do 4 m - lipiec- wrzesień i o takich samych cechach, niezawodna Gipsy Quin . Jest jeszcze wspaniała, nieco niższa Niobe o dużych aksamitnych kwiatach, kwitnąca maj-wrzesień. No i oczywiście zmieniający barwy jak kameleon, długo i obficie kwitnący Jan Paweł II - czerwiec- wrzesień - 3 m. U mnie prowadzony jest horyzontalnie i preferuje półcień. Te nigdy nie chorowaly mi na uwiąd powojników.
2. Sposobu w 100 % skutecznego nie znam poza wyłapywaniem i truciem. Tych w skorupkach nie zwalczam wcale bo robią niewielkie szkody, są widoczne i można je zbierać i przenosić na łąki gdy jest ich dużo.
3. Biały kwiatek , na którym siedzi motyl to świecznica zwana inaczej pluskwicą - moja ulubiona bylina - u mnie ma ponad 2 m wysokości. Oprócz tego że jest piękna to jeszcze ma intensywny miodowy zapach, którym przyciąga owady. Pokażę fragment krzaczka.