Co rośnie u ciotki ?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pomalutku bo nie wytrzymam :D :D :D :D :D. A co z moimi liliami?
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Marysiu, to Twój ogródek NA PEWNO jest z gumy,pewnie nawet sama o tym nie wiesz! :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
grigori24
---

Post »

Marysia ma pewnie 2 ogrody. :;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

grigori24 pisze:Pomalutku bo nie wytrzymam :D :D :D :D :D. A co z moimi liliami?
Jakimi liliami ? Czyżbym coś przeoczyła. ;:130 Wydawało mi sie, że rozmawiamy o liliowcach. Mógłbyś sprecyzować co masz na myśli. Jeśli chodzi Ci o lilie to za chwilę mogę kilka pokazać.
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

grigori24 pisze:Pomalutku bo nie wytrzymam :D :D :D :D :D. A co z moimi liliami?
Grzesiu lilie możesz posadzić wiosną, urosną tak samo jak te posadzone jesienią.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Aoto kilka obiecanych lilii. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Grzesiu! Bardzo przepraszam. :oops: Rzeczywiście przeoczyłam Twoje pytanie o liliach. Oczywiście, że można sadzić lilie wiosną szczególnie orientalne /ostatnia na moich zdjęciach/. Ja jednak nie preferuję tego terminu i regularnie sadzę pod koniec września. Nawet w ubiegłym roku posadziłam pierwszy raz orientalne, ale czy coś z nich będzie dowiemy się latem. A o liliowcach możemy pogadać na PW. Pozdrawiam Marysia ;:19

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
steresa
100p
100p
Od: 31 lip 2007, o 00:32

Post »

Witaj Marysiu!
Jakie piękne powojniki i lilie.Które z powojników poleciłabyś posadzić od południowo zachodniej strony?
Jeżeli pozwolisz bedę Cię pytała również o lilie.Podobają mi się bardzo te rośliny.Może masz jakiś dobry sposób na uchronienie ich od ślimaków?
Co to za biała roślinka na której przysiadł motyl?
Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Marysiu jestem dość często u ciebie i za każdym razem pokazujesz coś nowego :shock: :P .
Masz bardzo piękne kwiaty, ale ty o tym już wiesz :lol: .
Bardzo , ale to bardzo mi się u ciebie podoba :) .

Pozdrawiam cieplutko.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Teresko , na wszystkie Twoje pytania odpowiem rano, bo to trochę dłuższe tematy. Teraz ide spać . Dobranoc ;:19

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
grigori24
---

Post »

Marysiu dzięki za odpowiedz . Ja również sadzę lilie jesienią ale jak pisałem mam zamiar kupić większą ilość na stronce którą podała mi Małgosia:
http://cebule-kwiatowe.pl/Sklep/Cebulki ... luz),2,240

O liliowcach napiszę na mojej stronce przeczytaj! ;:7 ;:1 ;:1 ;:1
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

steresa pisze:Witaj Marysiu!
Jakie piękne powojniki i lilie.Które z powojników poleciłabyś posadzić od południowo zachodniej strony?
Jeżeli pozwolisz bedę Cię pytała również o lilie.Podobają mi się bardzo te rośliny.Może masz jakiś dobry sposób na uchronienie ich od ślimaków?
Co to za biała roślinka na której przysiadł motyl?
Pozdrawiam Teresa
Teresko. Odpowiadam na pytania: 1. Tu pytanie trzeba bardziej sprecyzować. Przede wszystkim co to za miejsce? czy ma coś okrywać, zakrywać, czy piąć się po pergoli , czy ma być niski , czy wysoki, kiedy ma kwitnąć ? Ja mam trochę clematisów /jeszcze nie wszystkie pokazałam/ i ich rola jest taka: nieważne gdzie rosną i jak - ich kwiaty mają cieszyć moje oko. Na działkach czy w ogrodach uporządkowanych taka samowola roślin źle się komponuje, dlatego trzeba wiedzieć czego się oczekuje. Ogólnie rzecz biorąc, z tych co mam najbardziej uniwersalne, które można sadzić prawie wszędzie to: różowy "Comtesse de Bouchaud"- kwitnie lipiec-wrzesień - do 4 m wysoki, fioletowo-purpurowy "Warszawska Nike" -czerwiec - październik - też 4 m, też purpurowo-fioletowy " Polish Spirit", bardzo dobrze rosnący, obficie kwitnący do 4 m - lipiec- wrzesień i o takich samych cechach, niezawodna Gipsy Quin . Jest jeszcze wspaniała, nieco niższa Niobe o dużych aksamitnych kwiatach, kwitnąca maj-wrzesień. No i oczywiście zmieniający barwy jak kameleon, długo i obficie kwitnący Jan Paweł II - czerwiec- wrzesień - 3 m. U mnie prowadzony jest horyzontalnie i preferuje półcień. Te nigdy nie chorowaly mi na uwiąd powojników.
2. Sposobu w 100 % skutecznego nie znam poza wyłapywaniem i truciem. Tych w skorupkach nie zwalczam wcale bo robią niewielkie szkody, są widoczne i można je zbierać i przenosić na łąki gdy jest ich dużo.
3. Biały kwiatek , na którym siedzi motyl to świecznica zwana inaczej pluskwicą - moja ulubiona bylina - u mnie ma ponad 2 m wysokości. Oprócz tego że jest piękna to jeszcze ma intensywny miodowy zapach, którym przyciąga owady. Pokażę fragment krzaczka. Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Marysiu ja z każdą chwilą coraz bardziej zakochuję sie w twoim ogrodzie ;:226.

I masz pluskwicę :lol: , której szukam od kilku lat. Napisz jeśli możesz, czy szybko sie rozrasta, i na jakim stanowisku u ciebie rośnie? :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu a ja mam pytanie w związku z pierwszą lilią pokazaną na fotkach. Ja też je miałam , ale mimo ochrony przed ślimakami wyginęły. Co robisz, aby je ochronić przed nimi i czym nawozisz ? Może ja mam za kwaśną glebę ? :cry:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Agnieszko, pluskwica potrzebuje lekkiego cienia i ziemi próchniczej , lekko wilgotnej. Gdy jest na słońcu i ma mało wody kwitnie ale wszystkie liscie szybko zasychają .
Grażynko, Do tej pory rozsypywałam tyko kompost. Niczym nie nawoziłam. Przesadzałam też do ziemi kompostowej z torfem. Na ślimaki stosuję niebieskie granulki - jak się pilnuje to pomaga. Ziemię mam kwaśną ale moim liliom specjalnie to nie przeszkadza. Większą plaga są nornice, które bardzo lubia cebulki. ;:3 Pozdrawiam Marysia

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”