Ogródek Przemka-cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Przemka-cz.4
Witaj Krysiu w moich progach. Z pierwiosnkami jest tak, że jeżeli ziemia jest zamarznięta to rośliny nie mogą korzeniami pobierać wody a gdy w dzień temperatura jest dodatnia to poprzez zielone liście tracą wodę. Nie marzną tylko usychają (susza fizjologiczna).Gałązki mają chronić nie tyle przed mrozem co przed promieniami słonecznymi. Gdy ziemia już rozmarznie rośliny jakoś sobie radzą. Ja też przez suszę latem (nie dopilnowałem podlewania) straciłem sporo pierwiosnków.
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przemku a ten pierwiosnek gruzińki to jest to samo co kaukazki czy całkiem inny ? i jak w ogóle Twoje prymulki Sieboldii, ja w zeszłym roku nasadziłam bardzo dużo siewek, dałam im pod nogi kompostu, bo one ponoć bardzo żarłoczne, a jak z zimowaniem u Ciebie ? no i mam takie pytanko, szpinak siejesz tylko Missisppi ?
-
Pierwiosnek gruziński (Primula juliae) na dziko rośnie w górskich lasach Kaukazu więc to pewnie to samo. Co do Pierwiosnka Siebolda to on na zimę zanika całkowicie i dopiero pokazuje się na wiosnę. U mnie jeszcze go nie widać. Nakupiłem Mississippi jak głupi ale mam jeszcze starsze zapasyAsta F1 i Parys F1-te wysieję w sierpniu więc na wiosnę będzie tylko Mississippi. Do mrożenia na zimowe zapasy będzie w większości ten z jesieni.
-
Do namoczenia poszło jedno opakowanie nasion szpinaku Mississippi F1. Nasiona teoretycznie z 2015 roku ale ważność do XI 2020. Zobaczymy jak będzie bo z kiełkowaniem szpinaku bywa różnie. Po zalaniu wodą wszystkie nasionka unoszą się na powierzchni. Wykiełkowało 6 nasionko sałaty Omega a więc wschody 75%. W multiplacie czosnek jary Jarus pokazuje czubki liści więc trafił na parapet. Niedługo pomimo ujemnych temperatur powędruje do zimnego tunelu.
Wysiana pierwsza paleta rzodkiewki Rondar F1 96 nasionek-każde do oddzielnej minidoniczki
Wysiana pierwsza paleta rzodkiewki Rondar F1 96 nasionek-każde do oddzielnej minidoniczki
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Przemku miałeś już kiedyś taki czosnek jary z rozsady? Kiedy jest gotów do zbioru, jak sobie radzi po pikowaniu, jak oceniasz wielkość główek z takiego sposobu uprawy?
I jeszcze chciałam zapytać o roszponkę Galę, którą miałeś trzy lata temu. Może jeszzce pamiętasz, skąd ona była, jakiej firmy? Ta odmiana którą mam nie do końca mi pasuje, trzeci rok kupuję nasiona różnych firm i jakkolwiek by wyglądała na zdjęciu torebki nasion, tak rosną takie podłużne liście. Chciałabym taką odmianę jak ta handlowa, okrągłe liście i najlepiej jakby za szybko nie zabierała się za kwitnienie
Nie mam pojęcia, gdzie taką dostać, ale w nasionach jestem słabo zorientowana.
I jeszcze chciałam zapytać o roszponkę Galę, którą miałeś trzy lata temu. Może jeszzce pamiętasz, skąd ona była, jakiej firmy? Ta odmiana którą mam nie do końca mi pasuje, trzeci rok kupuję nasiona różnych firm i jakkolwiek by wyglądała na zdjęciu torebki nasion, tak rosną takie podłużne liście. Chciałabym taką odmianę jak ta handlowa, okrągłe liście i najlepiej jakby za szybko nie zabierała się za kwitnienie

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
Witaj Agnieszko! Normalnie bym tego czosnku nie robił z rozsady tylko spokojnie poczekał do połowy marca ale ponieważ po zakupie nie rozpakowałem go z foliowego woreczka i pojawiła się pleśń więc musiałem z nim coś zrobić. Akurat glebę na działce mam zamarzniętą więc nie mogłem sadzić od razu do gruntu i stąd trafił do multiplata. Czosnek jary sadzony w marcu jest mniejszy niż czosnek ozimy i przeważnie dojrzewa o miesiąc później czyli w sierpniu. W moim przypadku nie chodziło o przyspieszenie zbioru a raczej o ratowanie przed porażeniem przez grzyby. Musiałem podzielić główki na ząbki i odrzucić porażone a ząbków raczej się nie przetrzymuje tylko od razu po podziale wysadza. Roszponka Gala jest np. w ofercie Vilmorin. We Wrocławiu największa oferta nasion tej firmy jest chyba w sklepie ogrodniczym na ul. Dubois. Nie pamiętam czy mieli Galę ale albo Ci ściągną albo kupisz w firmowym sklepie przez internet. 

-
Zaczyna kiełkować kapusta Delight Ball. Muszę przygotować pierścienie i dokupić podłoże bo do wieczora może za bardzo urosnąć. Pojawiają się kiełki u nasion (pora Pancho )wyłożonych 17 lutego. 32 skiełkowane nasionka powędrowały do 2 doniczek P9. Zabrakło perlitu do przykrycia ale jakoś to sobie rozwiążę. Odlałem też nadmiar wody z zalanych wodą nasion szpinaku Mississippi. W ich przypadku nie będę czekał aż skiełkują tylko wieczorem trafią nasionka po 3-4 sztuki do małych pierścieni. Czosnek rośnie jak głupi, pojawiają się korzonki i liście. Jeden ząbek musiałem wyrzucić bo mimo zaprawienia pojawiły się zarodniki grzybów. Wykiełkowało kolejne nasiono sałaty Omega.
-
Do kiełkowania powędrowała kolejna sałata tym razem Rosemarry. Niestety nasiona Jubilatki nie skiełkowały. 30 pierścieni szpinaku (po 3 nasionka) na jutro do posiania zostało ok. 120 nasion. Kapusta też już w pierścieniach a do kiełkowania powędrowały mocno przeterminowane nasionka kalarepy Kordial F1. Wysiałem też kolejną porcję cebuli Exhibition-tym razem 3 doniczki P9 (po 16 nasionek w każdej).
-
Straszą niskimi temperaturami więc do przyszłego tygodnia koniec z wysiewami. W kolejce do wysiewu jeszcze w lutym czekają: kapusta pekińska Optico F1, pomidor VP1, poziomki (3 odmiany), buraczki czerwone (na botwinkę), pietruszka naciowa (do uprawy w doniczkach), papryka King Arthur F1. Heliotropy do wysiewu przesunięte na termin marcowy.
Szpinak w całości w pierścieniach (w sumie z 1 opakowania wyszło 60 pierścieni). Ponieważ por Pancho kiełkuje w dalszym ciągu kolejne 12 nasionek powędrowało z kiełkownika do doniczki P9.
Rosemarry wykiełkowała po 24 godzinach i do pierścieni powędrowało 21 nasionek. Resztę nasion pójdzie do dobrych ludzi. Muszę zostawić część pierścieni na kalarepkę, która mam nadzieję wykiełkuje. Do wysiewu na wacik wędruje pietruszka naciowa.
Szpinak w całości w pierścieniach (w sumie z 1 opakowania wyszło 60 pierścieni). Ponieważ por Pancho kiełkuje w dalszym ciągu kolejne 12 nasionek powędrowało z kiełkownika do doniczki P9.
Rosemarry wykiełkowała po 24 godzinach i do pierścieni powędrowało 21 nasionek. Resztę nasion pójdzie do dobrych ludzi. Muszę zostawić część pierścieni na kalarepkę, która mam nadzieję wykiełkuje. Do wysiewu na wacik wędruje pietruszka naciowa.
-

Nasiona pora Pancho ciągle kiełkują i wygląda na to, że będę miał kolejną doniczkę porów. Zaczyna kiełkować mocno przeterminowana kalarepka Kordial F1. To dobrze bo to bardzo udana odmiana i można ją wysiewać w wielu terminach. A ja już chciałem w tym roku kupować nowe opakowanie (op. 2500szt). Zaczyna kiełkować rzodkiewka. Wykiełkowało 8 nasionko sałaty Omega a więc wschody 100%, czosnek rośnie jak głupi więc będę go musiał troszeczkę przechłodzić. Do światła pcha się też kiełkujący bób. Ponieważ miałem 3 opakowania sporo przeterminowanych nasion koleusa rokoko na próbę wysypałem je do kiełkownika. Zobaczymy czy coś z tego będzie.

-
Na razie nie potrzebuję wysokich temperatur dla swoich rozsad więc pracuje tylko lampa LED ale przez to, że nie mogę jeszcze wyprowadzić czosnku do tunelu, a tym bardziej na dwór, tradycyjnie już na parapecie robi się troszeczkę ciasno. Rzodkiewka w multiplacie trafiła na parapet. Na powierzchni aktualnie 52 roślinki (96 minidoniczek-nasiona siane po 1 szt. bez kiełkowania) ale to się szybko zmieni bo ta odmiana kiełkuje przeważnie rewelacyjnie. Nad powierzchnię przebijają się też kapustki (13 na 35 pierścieni). Bób (po 2 skiełkowane nasionka w pierścieniu) w 18 pierścieniach widać łodyżki (całość 36 pierścieni). Ze szpinakiem nic się praktycznie nie dzieje, zaczynają kiełkować pierwsze nasionka selerów (Zagłoba i Maxim).
Giant Prague śpi. A ja nie mam gotowych pierścieni i oświetlonego miejsca Trudno-jutro uruchomię lampę WLS. Na dodatek por Pancho (skiełkowane nasionka przeniesione do doniczek P9 zaczyna pojawiać się nad ziemią. U cebul na razie cisza.

-
Tylko z cebulą lekka niepewność ale mam nadzieję, że wkrótce i ona zacznie kiełkować. Do kiełkujących selerów zajrzę dopiero wieczorem, żeby się nie denerwować bo potrzebuję jeszcze jakiegoś pojemnika by wstawić do niego pierścienie. Na szczęście z selerami nie ma pośpiechu bo na razie potrzebuję tylko po 10-15 sadzonek z każdej odmiany więc i tak wybiorę tylko najładniejsze kiełkujące nasiona a dopiero w marcu zadbam o późną rozsadę. Bób, sałata, kapusta wykiełkowały bardziej niż przyzwoicie, zaczyna kiełkować szpinak a por w pierwszej doniczce praktycznie nadaje się już do obfocenia. Straszą solidnymi mrozami na szczęście za oknem sypie drobny śnieżek więc drobnocebulowe sobie poradzą a jak będzie z chryzantemami to czas pokaże.
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przemku pięknie wszystko u Ciebie kiełkuje, a bób jak szybko wystrzelił, tylko teraz te mrozy nadchodzą, i się zastanawiam czy dobrze zrobiłam, że groch wysiałam, dam go póżniej na zimy parapet, ale jak mrozy nie ustąpią do 15 marca do będzie kicha, a miałam takie plany wysiewów na 10 marca, i sałata miała iść do kuwet, i groch do gruntu, i marchew
a tu u nas syberia się robi. W jakiej temperaturze, będziesz trzymał bób ? 

-
No i trochę się ochłodziło. W nocy było -12*C a teraz jest -8*C. Dzisiejsza noc ma być jeszcze mroźniejsza ale z takimi temperaturami w lutym należy się liczyć. W pokoju mam przykręcony kaloryfer i na dzień uchylam okno więc mam tak ok. 10-16*C. Bób stoi przy samej szybie i dzięki temu praktycznie nie rośnie na wysokość tylko się wybarwia na zielono. W tym roku mam tylko 36 pierścieni z bobem więc tragedii nie ma a jak temperatury w dzień będą dodatnie to będę go wystawiał na balkon. Na początku marca przerzucę go do tunelu. Jak ziemia na początku marca będzie nadal zamarznięta to wysieję kolejną partię do pierścieni a po wykiełkowaniu przetrzymam w tunelu. Pierścienie na selery zajęła kalarepka ale i nad selerami też się zlitowałem i mam 30 pierścieni selera Zagłoba oraz 22 selera Maxim. Dzięki przenoszeniu skiełkowanych nasionek uniknę uciążliwego pikowania w przyszłości. Resztę kiełkujących nasion wyrzuciłem(czytaj trafiły na kompost) by mnie nie korciło.
-

Na pierwszym zdjęciu 2 kuwety z selerami a na spodzie multiplat z cebulą (na razie nie kiełkuje). Na drugim zdjęciu rzodkiewka (ponad 60 skiełkowanych nasionek/na 96 doniczek). 3 zdjęcie-wczesna kapusta, 4 zdjęcie-sałata na dalszych 2 kuwety z bobem i czosnek jary. Na przedostatnim zdjęciu kiełkujący por Pancho. Ostatnie zdjęcie-widok ogólny na parapet. W tym roku na fioletowo (lampa LED) ale już niedługo dla papryk i pomidorów ale także dla heliotroów będzie na żółto (lampa WLS).