miaaa pisze:
Tego falka podlewam raz na tydzień albo rzadziej, zwykle jak korzonki są srebrne. Zauważyłam, ze jego podłoże jest bardziej "zbite" niż pozostałych

przy tak zbitym podłożu to wydaje mi się, że jednak za często podlewasz, bo z doświadczenia wiem, że korzenie tuż przy ściankach doniczki wyglądają na przesuszone, ale w środku mogą mieć jeszcze wilgotno i teraz to jednak zacznę Cię namawiać byś zajrzała do tam w środku słychać ;:225 na pewno zmiana podłoża nie zaszkodzi zdrowym korzeniom, a jeżeli będzie się coś działo niedobrego z korzeniami to lepiej zareagować szybciej, by potem nie było za późno
Moja przyjaciółka ma trzy falenopsisy, w tym jeden ma od trzech lat - zresztą prezent ode mnie i ona podlewa raz na trzy lub cztery tygodnie zimą i latem podczas ciepłych dni raz na dwa tygodnie i uwierz mi,, że ma piękne i zdrowe korzenie i liście, a ten najstarszy kwitnie jej praktycznie cały czas
Mnie niestety zawsze diabeł pokusi i za często podlewam moje storczyki, ale staram się, bo lepiej przesuszyć niż przelać ;:225
życzę owocnej reanimacji
chcę jeszcze dodać, że moje dwa pierwsze storczyki padły jeden od stania bez zabezpieczenia na wilgotnym keramzycie, a drugi miał wiotkie liście i ja wciąż go podlewałam, bo myślałam, że to od braku wilgoci