Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

może nie będzie tak źle. Listek będzie miał bliznę, ale z nią też da się żyć.
A korzenie...hmmm... czasem z góry są takie nieciekawe, ale wydaje mi się, że powinnaś popatrzeć również na te, ktore są widoczne wewnątrz - czyli podejrzyj przez ścianki doniczki, czy korzonki są w porządku :?... oj tak, w takich przypadkach przezroczyste doniczki sprawdzają się wyśmienicie

jestem ciekawa, czy zamawiając roślinkę, byłaś poinformowana o kolorze/ksztalcie kwiatów?
...bo teraz widzę, że to przekwitnięty storczyk
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie się biorę za reanimację :D to podłoże też mi jakoś dziwnie wygląda :roll: a o listka się nie martwię- nie jest tak źle 8)
Soniu to falenopsis (ponoć) o pięknych, ogromnych, białych kwiatach (jak twierdzi sprzedawca) :D - dokładnie taki jak pokazałaś. kupiłam przekwitniętego, bo promocja była :roll: a poza tym większa frajda jak się takiego do kwitnienia doprowadzi, czego jeszcze nie miałam okazji doświadczyć :twisted: zobaczymy - może się uda :twisted:
Ewciu korzonki w środku całkiem w porządku :D a kolor był podany - w opisie aukcji - chociaż z tego się sprzedawca wywiązał - bo z czasem realizacji to tragedia - dokładnie 25 dni czekałam na niego - od wpłaty - dodam jeszcze, że za przesyłkę - za priorytet zabuliłam :evil: na razie na allegro kwiatków kupować nie zamierzam ( nauczka :x ) przynajmniej u tego sprzedawcy :roll:
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

no nie wiem, czy tak od razu ostro z tym przesadzniem :roll:
W sumie wyglada nieźle. rósł w tym podłożu jakiś czas i widać, że było mu dobrze.
Ja bym dobrze przyjrzała się korzemiom przez ściankę, a na przesadzanie zawsze będzie czas
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Albo może wyjmij go z doniczki i obejrzyj korzenie, jeśli będą ok to tylko z góry daj nowe podłoże, Ewa ma rację, jeśli było mu w nim dobrze to nie ma sensu całego wymieniać :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok 8) na razie i tak nie mam odpowiedniego podłoża :? obejrzę dokładnie korzonki, zlikwiduje te zmarnowane i podleję , bo przesuszony jest porzadnie 8)
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jeśli widzisz przez ścianki, że korzonki są w porządku - to po co wyjmować roslinę z doniczki :shock: prześpij się z tym do jutra
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba masz rację :D już mi się oczy kleją 8) Ogólnie korzonki w środku tragiczne nie są, chociaż widzę kilka zniszczonych :?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Dorcia wydaje mi sie, że Jovanka zaleca przesadzenie storczyka, tym bardziej, że nie wiesz jak długo on w tym podłożu rośnie, a poza tym będziesz miała wgląd w korzenie wewnątrz doniczki i teraz storczyk nie kwitnie, więc jest okazja ;:225 decyzja należy oczywiście do Ciebie, nie chcę na nikogo wywierać wpływu ;:196
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu na razie się wstrzymam 8) bo wypuszcza nowego listka czyli chyba dobrze mu w tym na razie :P
Obrazek Obrazek

i wypuszcza chyba nowego korzonka 8) a propos - jak myslicie - co to jest??? (zdjęcie troszkę mi niewyraźnie wyszło;/)
Obrazek

a teraz moja sesja rozwoju pędu kwiatowego falenopsisa
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A TERAZ PROBLEM !!!!
od jakiegoś czasu listki mojego nakrapianego falenopsisa stawały się coraz mniej jędrne :? myślałam, ze został przelany w sklepie. postanowiłam go rzadziej podlewać, zrobiłam kilka dodatkowych dziurek w doniczce, stoi na keramzycie, na parapecie stoi kilka kubeczków z wodą, które ponoć nawilżaja powietrze. Kwiaty ma piękne (nic się nie zmieniło od czasu kupna), dodatkowo pęd kwiatowy sie rozwija bardzo dobrze, tylko te listki - wróciłam dziś do domu a one wyglądają tragicznie (są "klapnięte" i żółkną od dołu) :? Pomóżcie :cry::roll:

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne storczyki. a ten kropek może ma za sucho/za mokro, albo po prostu jego kwiaty zużywają dużo wody... moje 2 też mają klapnięte listki, ale myśle, że po kwitnieniu zrobią się takie jak były...
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miaaa zdjęcie zagadka - nowy korzonek ! Natomiast do przywiędłych liści proponuję jednak przegląd korzonków, tam może się nie za ciekawie dziać, a z zewnątrz może być to nie widoczne.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Dorotko ja Ciebie nie zmuszam do przesadzenia ;:225 cieszę się, że wyrasta nowy listek i korzonek ;:183
kwiaty śliczne a i sesja rozwoju pączków też fajna ;:215
Te więdnące i zżółknięte liście mogą być od nadmiaru wody, wiem, bo sama zamordowałam tak moje dwa pierwsze storczyki ;:171 jeżeli doniczka z phalaenopsis stoi na tym mokrym keramzycie bez dodatkowej osłonki, która nie ma dziurek, to korzenie non stop pobierają wodę z keramzytu, który paruje, co w końcu doprowadzi do zgnicia korzeni. Moje storczyki też stoją na podstawkach wypełnionych keramzytem i zalanych wodą, ale przeźroczystą doniczkę z falenopsisem mam postawioną w osłonce, która albo nie ma dziurek albo mam wtedy do niej podstawkę, tak by roślina nie czerpała wody
Napisz jeszcze jak często podlewasz tego falenopsisa, bo im bardziej rozłożone podłoże, tym dłużej zachowuje wilgoć.

pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu wiem , że nie zmuszasz :wink: jestem jak najbardziej otarta na Wasze rady, bo ja swoje storczyki mam od niedawna i wszelkie rady jak najbardziej potrzebne :P
Tego falka podlewam raz na tydzień albo rzadziej, zwykle jak korzonki są srebrne. Zauważyłam, ze jego podłoże jest bardziej "zbite" niż pozostałych :roll:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

miaaa pisze: Tego falka podlewam raz na tydzień albo rzadziej, zwykle jak korzonki są srebrne. Zauważyłam, ze jego podłoże jest bardziej "zbite" niż pozostałych :roll:
przy tak zbitym podłożu to wydaje mi się, że jednak za często podlewasz, bo z doświadczenia wiem, że korzenie tuż przy ściankach doniczki wyglądają na przesuszone, ale w środku mogą mieć jeszcze wilgotno i teraz to jednak zacznę Cię namawiać byś zajrzała do tam w środku słychać ;:225 na pewno zmiana podłoża nie zaszkodzi zdrowym korzeniom, a jeżeli będzie się coś działo niedobrego z korzeniami to lepiej zareagować szybciej, by potem nie było za późno ;:171
Moja przyjaciółka ma trzy falenopsisy, w tym jeden ma od trzech lat - zresztą prezent ode mnie i ona podlewa raz na trzy lub cztery tygodnie zimą i latem podczas ciepłych dni raz na dwa tygodnie i uwierz mi,, że ma piękne i zdrowe korzenie i liście, a ten najstarszy kwitnie jej praktycznie cały czas ;:183
Mnie niestety zawsze diabeł pokusi i za często podlewam moje storczyki, ale staram się, bo lepiej przesuszyć niż przelać ;:225

życzę owocnej reanimacji ;:147

chcę jeszcze dodać, że moje dwa pierwsze storczyki padły jeden od stania bez zabezpieczenia na wilgotnym keramzycie, a drugi miał wiotkie liście i ja wciąż go podlewałam, bo myślałam, że to od braku wilgoci ;:155
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu zajrzałam do środka i jestem w szoku ;:192 dużo korzonków koloru brązu - chyba przegnite :x w ogóle bardzo mało korzonków ma (razem z tymi chorymi) :? myślałam że jest ich wiecej a tu się okazało że najwięcej było właśnie po bokach a te w środku - tragedia :cry: co z tym robić dalej ??? :roll:

z tym podlewaniem rzeczywiście przystopuję :roll: chociaż drugi falenopsis- różowy ma dość luźne podłoże - bardzo szybko wysycha ;/

Tak poza tym- powiem Ci, że mam 3 falki w domu (stoją na parapecie, pod spodem niestety grzejnik) i 2 w drugim domku ;) - mieszkanku studenckim (stoją na parapecie bez grzejnika) i te drugie rosną pięknie, listki mają jędrne i są zdrowiutkie :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”