Skrzatowy ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skrzaciku, zapomniałam spytać, to co rośnie u stóp irysów to jest Lysimachia nummularia aurea czy moźe coś innego?
Pięknie razem wyglądają.
Pozdrowienia od wielbicielki Twojego ogrodu.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p
Od: 27 mar 2007, o 13:35

Post »

Wiesiu
skoro trawki u Ciebie już niewiele to rzeczywiście znak że miejsca zaczyna brakować. Ja mam jeszcze spory kawał trawnika do ewentualnego wyszarpnięcia. Choć trzeba dziecku zostawić jakiś kawałek zielonego gdzie może w piłkę pograć albo namiot rozstawić (żeby rabatki oszczędzić).
To co rośnie przy irysach to rzeczywiści tojeść rozesłana aurea - doskanale rozpoznałaś fragmencik liści :D A niebieski dzbanek był pierwotnie dzbankiem kuchennym który bardo lubiłam, ale niestety stracił dno w wyniku kontaktu z podłogą, żal mi go było wyrzucić to zaadoptowałam go jako ozdobę ogrodową a rojniczki są niekłopotliwe, rosną wszędzie - to stanowią fajny duet, jeszcze mam cermiczną żabę którą upuszczona na podłogę straciła częśc pupy, i rojniki też fajnie w niej rosną - muszę obfocić modelkę żabę bez części zadka :lol:

Jakieś nowe fotki zrobię w weekend jak pogoda pozwoli. Bo coś deszcz zapowiadali we Wrocławiu (oby- ziemia sucha jak wiór).

pozdrawiam
Mariola
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Skrzat pisze:Witaj Aniu-Wrocławianko ;:7

Dzban, kaskadka, oraz zbiornik na końcu to amatorski pomysł i super wykoanie mojego męża.
Na dole jest mały zbiornik- oczko- kupione w OBI razem z pompą, pompa jest schowana, w ziemi między roślinami ukryty wąż który tłoczy tę wodę do dzbana (kupiony zwykły dzban- wywiercony otwór na dnie tego dzbana przeciągnięty wąż jak do podlewania), a z dzbana woda przelewa się w dół. Kamień kupiliśmy na Muchoborze Wielkim. Duży wybór też był na rozwidleniu Avicenny/Wiejska.
Teraz gdy deszczu mało, jest to ulubione miejsce okolicznych ptaszków których w mojej okolicy nie brakuje - w dachu domu mam ze 3 gniazda mazurków, cudny widok gdy siadają sobie wzdłuż strumyczka by do dziubka cosik wpadło.
Wedle życzenia zdjęcie większej całości - tutaj nie widać dołu gdzie jest oczko, jutro mogę zrobić.

Obrazek Obrazek

pozdrawiam
Mariola
Strasznie mi sie to podoba! :shock: :shock: :shock:
Powiedz jeszcze co robisz z calą wodną instalacją do oczka i kaskady na zimę? Trzeba wszystko rozbierać i chować do domu?
Awatar użytkownika
joannna
200p
200p
Od: 29 mar 2008, o 21:51

Post »

Witaj Marjolu
pierwszy raz do Ciebi zajzałam ,i będę robiła to częściej
Pięknie jest u Ciebie ,świetny wodospadzik
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Witaj Asiu :D

Ewa- instalacja - znaczy wąż ogrodowy jest zakopany w ziemi, porośnięty już roślinami więc zostaje na zimę na swoim miejscu - tylko pompa wędruje do domu, reszta zostaje.
Tak wygląda dół strumyczka (dla Ciebie Aniu):
Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

powojniki zaczynają kwitnąć :lol:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Skrzatku, prześlicznie wygląda całość i to oczko pięknie obkamienione. Muszę mieć takie ;:113
podgapię i może mi się uda takie cudo skombinować.
Tylko będę musiała najpierw 'przypadkowo' stłuc jakiś kuchenny dzbanek ;:112 ;:112 ;:112
A ten czerwony powojnik to mi coś przypomina tylko nie wiem który.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Wiesiu

kopiuj do swego ogródka ile chcesz, po to jest forum by podglądać pomysły i dobierać do swoich potrzeb :D

Ten czerwony powojnik to Niobe, właśnie zaczyna kwitnąć.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Dziękuję Mariolu za śliczne fotki:-)

W całości wygląda to jeszcze ładniej :-)
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Pokażę Wam co aktualnie kwitnie u mnie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na ostatnim zdjęciu obfite kwitnienie wiciokrzewu, a ten zapach, ach.... 8)

Róża nad furtką zaczyna kwitnienie:
Obrazek

pozdrawiam
Mariola
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Witam. Pospacerowałam u Ciebie i jestem zachwycona. Tyle pracy przez 5 lat? Rośliny są wszystkie piękne i zadbane. Powojniki są super. Ja dopiero od niedawna odkryłam ich urok i jestem na etapie kupowania i sadzenia kolejnych odmian. W tym roku kupiłam 2 powojniki tanguckie i niestety nie rosną.! Nie wiem dlaczego? Może im za zimno bo na działce hulają wiatry! Muszę kupic jeszcze raz i posadzic drugie. Będę zaglądac do Ciebie i obserwowac zwłaszcza powojniki.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Witaj Grażynko

gdzieś miałam zdjęcie jak wyglądało u mnie 6 lat temu, klepisko pobudowlane z górami ziemi i śmieci, jak znajdę to wkleję, co można własnymi rączkami i chęciami zdziałać :lol:
Powojniki tanguckie rosną bez problemów, tylko muszą się dobrze ukorzenić, zazwyczaj świeżo posadzony powojnik rusza dopiero od przyszłego sezonu.

pozdrawiam
Mariola
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Przepięknie u Ciebie, sielsko-anielsko :) co za odmianę róży - różowa pnąca - wrzuciłaś do wątku powojnikowego, z prawej strony kwitnie powojnik?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Jak zwykle pieknie u Ciebie Skrzaciku. Pokazuj dalej. Czekamy. ;:31 ;:31 ;:31
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Witajcie Dziewczęta
:D

Róża była kupiona z naklejką Parade - ale gdy ją tak obserwuję to mam wątpliwości czy to ona. Zrobię jej jutro dokładniejsze zdjęcie to może ją nazwiemy? :roll:
Pachnie przepięknie. Kwitnie wielokrotnie, zawiązuje owoce i jest baaaardzo kolczasta.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Dziś będzie różany zawrót głowy - w końcu czerwiec to ICH czas, oto moje ulubienice:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”