Dziękuję za odwiedziny w wątku i bardzo miłe wpisy na temat moich roślin

.
... z upływem czasu, najstarsze kwiaty pod wpływem czynników atmosferycznych, pozbywają się swojego pierwotnego uroku - płatki kwiatowe tracą swoją intensywną barwę, ich obrzeża obumierają, brązowieją ... Balkon na którym stoją obecnie moje Adenium w bardzo gorące, słoneczne dni mimo, że dość intensywnie staram się wymieniać nagrzane gorące powietrze, wydaje mi się, że nie jest zbyt idealnym miejscem dla moich Adenium, ze względu na zbyt wysoką temperaturę, która często przekracza +40 st C.
"Najmłodszy" rozkwitnięty kwiat, jest bardzo intensywnie wybarwiony, ale nie wszystkie jego płatki, są już w pełni rozłożone ...
... rozkwita pierwszy pąk kwiatowy, na zrazie Adenium obesum, zaszczepionym na podkładce Adenium Thai socotranum.
Do rozkwitnięcia szykują się również następne pąki kwiatowe na kolejnych zrazach, zaszczepionych na tym Adenium:
... pierwsza moja próba szczepienia, nie należy do zbyt udanych, jest troche, może nawet troche więcej niż troche, nieudolna

, tz. miejsce szczepienia niezbyt "elegancko" się prezentuje - potrzebna z mojej strony spora korekta postępowania przy następnych szczepieniach, natomiast efekt, jak dla mnie bardzo zadowalający, mimo niezbyt wizualnego efektu, następne próby szczepienia, będą bardziej "estetyczne" ...
... mój błąd przy szczepieniu polegał na tym, że po umieszczeniu zraza w podkładce, nie zastosowałem, nie obwiązałem miejsca połączenia, podkładki ze zrazem, taśmą foliową. Nie przypuszczałem, że na "ranie" - szczepieniu, powstanie taka "wyrazista" blizna. Trudno, na popełnianych błędach, najlepiej się uczy

.