Ewuniu, zgadzam sie z tobą co do kupna róż w marketach, ale jak widzę te piękne zdjęcia na opakowaniach to one mnie
hipnotyzują i wrzucam je do koszyczka

Ewuniu, byłam na twojej stronie i przyjrzałam się tej róży jest niemal identyczna jak moja.
Róża, liście ma piękne , skórzaste, ciemno zielone co stanowi świetne tło dla kwiatu, pędy mocne o zabarwieniu czerwonym i młode pędy i liście też są czerwone , krzew mocnej budowy dorastając do 120cm czasem pojedyncze pędy zwłaszcza jesienią są jeszcze wyższe . Pierwszy raz tej zimy róża przemarzła a mam ją około 10 lat i musiałam ją ciąć do kopczyka i jak by tego było mało, wiosną gryzonie ją podkopały, ale sie ładnie odbudowała i to są jej pierwsze kwiaty w tym roku. Kwiat ma delikatny zapach, duży 14 cm .
Synonimy: Love & Peace, Bright Spirit, Pullman Orient Express . Co do nazwy mam wątpliwości, bo w internecie znalazłam róże podobną do tej o nazwie
Watykan
Kwiat róży bardzo sie zmienił od wczoraj - zdjęcia robione dziś.

Zdjęcia tego samego kwiatu robione wczoraj.
Róza jest bardzo zdrowa ,nie łapie chorób grzybowych a i mszyce jej nie lubią . Zawsze była obsypana kwiatami i kwitnie do samych mrozów .