Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Mam te irysy posadzić do doniczki już na jesieni i przez zimę trzymać na zewnątrz? Nie zmarzną w doniczkach? Musisz mi wytłumaczyć łopatologicznie ;:306 Taki sposób byłby dla mnie dobry i wreszcie mogłabym je mieć :heja Pozdrowienia dla eMa i życzenia powrotu do zdrowia ;:196
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Witam :wit

Zajrzałam dziś do Twojego ogrodu i pooglądałam te wiosenne zasiewy, oj miałaś tego sporo! ;:oj Ucieszyłam się że ostnica czasem przeżywa zimę, mam ją do siania na wiosnę, jak i sporo innych traw i fajnie, gdyby przeżyła kolejną zimę.

Widziałam gdzieś też wśród Twoich bylin zieloną jeżówkę, czy to była green jewel? Pytam, bo zamówiłam tą odmianę a wiem, że są dwie zielone. Na stronie sklepu obie były bardzo podkolorowane. Ciekawa jestem, czy w końcu dobrze wybrałam, na prawdziwych zdjęciach na żywo jedna green jest bardziej green od tej drugiej.

Mam coraz więcej norek na rabatach z cebulowymi, tak jak Ty w zeszłym roku :| Boję się, że nie zobaczę sadzonych tulipanów, chyba wybiorę się weekend po jakiś granulat. Niedawno przeczytałam, że te dziady nawet na zimę nie śpią, tylko wyżerają cebulki ;:131
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję w imieniu M za życzenia zdrowia. ;:196

Ewelinko zimą można więcej czasu poświęcić na inne aktywności, bo ogród nas tak nie absorbuje. Cebulki nawet znalazłam, ale już wyschnięte, więc więcej nie posadzę. ;:306 Ja nie mam złych skojarzeń ze Szmaragdami, mają pełnić rolę żywopłotu i doskonale tę funkcję spełniają. My tniemy na równą wysokość, żeby to jednak był żywopłot, a nie pojedyncze krzewy. Choina kanadyjska szybko rośnie i bardzo łatwo się formuje. Trzeba ją ciąć corocznie, wygląda wtedy szlachetnie i jest szczelnym żywopłotem. Świerk serbski to spore drzewo, ale też można je trochę przycinać. Moje posadzone w rogach działki mają być wysokie, tylko szerokość będę trochę ograniczać.

Krysiu dziękuję. ;:196 Wiosną pierwsze nasadzenia będą mieć pięć lat. Rabaty powoli się zapełniają, ale jak wszyscy ciągle coś zmieniam. :) Od początku tnę hortensje nisko na 2-3 oczka. W tym roku cięłam różnie. Jedne skróciłam radykalnie, tnąc 2/3 długości pędów, inne na dwa oczka ostatniego przyrostu. Nie zmieniło to ich pokroju. Miałam nadzieję, że ograniczę trochę ich szerokość. Nie mam Sunday Fraise, wolę jak kwiaty są długo białe. Mam jedną Vanilkę i zbyt szybko robi się różowa. Wiosną przesadzę ją w mniej słoneczne miejsce, bo posadzona z Limelight, jakoś mi się nie podoba. ;:131 Pinki Vinki rzeczywiście trudniejsza w rozmnażaniu. Udało mi się w tym roku ukorzenić długi pęd na roślinie matecznej i już od wiosny rośnie w gruncie. W przyszłym roku mam nadzieję na ładne kwitnienie. Odmianowe jeżówki sadzę niedawno, właściwie od roku. Jeśli zima będzie dla nich łaskawa, pocieszą nas kwiatami w większej liczbie. ;:108 Już zamówienia wiosenne zrobiłaś. ;:138

Aniu dosadziłam sporo irysów żyłkowanych. W marcu znowu wystawią kolory, może już bez śniegu. ;:65

Małgosiu niestety emeryci czasem muszą pochorować. ;:174 Miał niewielki zabieg, ale już wszystko w porządku, popędził do pracy. Trochę za wcześnie, ale z auta do biura i z powrotem, to nic złego się nie dzieje. Dzisiaj rośliny też zaśnieżone, niestety żywych kolorów nie ma.

Sabinko u mnie też rewelacji z iryskami nie ma. Nie wiem, czy smakują gryzoniom, czy giną. Mam jednak do nich słabość i co roku kupuję. W tym roku posadziłam pięćdziesiąt, krokusów jeszcze więcej. ;:173

Kasiu ponarzekamy na zimę, ale szybko znowu zobaczymy kolorowe irysy i krokusy. Czas tak szybko biegnie. ;:202

Iwonko irysy posadź do doniczki lub skrzynki balkonowej. Trzeba zdążyć przed mrozami, bo potrzebują ze dwa tygodnie na ukorzenienie. Jak było minus 5-6 stopni, wkładałam do kartonu i wypełniałam go gazetami. Można też zabezpieczyć innymi materiałami, np. włókniną, folią bąbelkową. Moja sąsiadka zawijała w dwa koce i przeżywały na balkonie bez uszczerbku. Jak zaczną wychodzić wiosną z ziemi, trzeba zdejmować górne okrycie, bo muszą mieć w dzień światło.

Aga miło gościć cię w moim ogrodzie. :wit Sianie wiosenne, to namiastka pracy na rabatach. :) Obiecuję sobie, że będzie tego mniej, ale nic z tych postanowień nie wychodzi. ;:14 Ostatnie zimy były dość przyjazne dla ostnic. U mnie pewnie połowa przeżyła. Wiosną sporo wyrzuciłam, bo sieje się w ilościach hurtowych. ;:108 Oliwkowa jeżówka to Green Jewel. Innej nie mam, to nie porównam. Rzeczywiście jest zielona, dopiero w fazie przekwitania jaśnieje. Ma jeszcze jedną zaletę, jest sztywna, ;:215 wcale się nie pokłada, jak inne. U mnie gryzoni zatrzęsienie. Na początku sadziłam tulipany bezpośrednio w glebę. Dwa lata temu zjadły chyba ponad sto cebulek. Jedną z rabat przekopały dokładnie i nie zostawiły ani jednego z pięćdziesięciu tulipanów. Teraz sadzę w doniczkach i koszykach, choć pracy z tym dużo więcej. Green Jewel w lipcu i w sierpniu.

Obrazek

Obrazek

Rośliny marzną, kos też.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W kolejce do karmnika.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

:wit

Jeżówki idealnie komponują się z trawami ozdobnymi, chyba podobnie posadzę :)
W karmniku spory ruch, u mnie na razie pojedyncze sztuki można zaobserwować ;:173
Ta pogoda ... u mnie nie ma śniegu a zimno jest strasznie :(

Pozdrawiam,
Seba :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sebek jakoś intuicyjnie wszystkie jeżówki mam posadzone w pobliżu traw. Masz rację, że dobrze wyglądają w takim zestawieniu. Te, które lubią się pokładać, można podeprzeć i też trawy zamaskują podpórki. ;:108 Moje ptaki już zjadły ze trzy kilo słonecznika, całe chmary rano przylatują. Dzwońce rozbójniki nie dopuszczają innych ptaków, jedynie sikorki mają odwagę podbierać w ich obecności ziarna. U mnie też mróz nocą, ale śniegu trochę jeszcze leży.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla Dominiki białe cynie. :wit

Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu ;:138 przepiękne ;:167 Wyglądają jak takie puchate margerytki, też tak sobie zrobię ;:108 Jeszcze mam myśl, aby taką rabatę z białych astrów peoniowych zrobić, one mi się tak podobają ;:167
Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko od dwu lat próbuję stworzyć białą rabatę. Może w przyszłym roku już w każdej porze będzie tam coś kwitło. Jesienią posadziłam biały zawciąg i kokorycze. Wiosną są tulipany i były floksy szydlaste. Później kolejne rośliny kwitnące na biało w towarzystwie ostnicy. Na jej końcu są dwie hortensje. Tu widok na rabatę z drugiej strony. Rabata jest wąska, więc trudno sensownie ją zagospodarować. Jeszcze obwódka z białozielonej trzmieliny musi podrosnąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Białe jest piękne ;:333 Cudne te hortensje, jak się nazywa ta pod drzewem o kulistej koronie?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu to Pinki Vinki. Zmora mojego M, który musi ją obchodzić, bo anektuje chodnik i opaskę przy domu. :wink:
Amanita
---

Post »

;:167 bardzo mi się podoba, pięknie. Spróbuję tak u siebie. W tym roku wpadła mi w oko gipsówka, kiedyś rosła u mojej babci, jakoś kompletnie o niej zapomniałam, a przyszło mi do głowy, że ładnie by się komponowała z innymi roślinami.

Piękny w ogóle masz ogród, muszę sobie cały Twój wątek dokładnie przejrzeć ;:173
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pinky? Mój wygląda inaczej, hm już sama nie wiem. Nie jestem znawcą tematu, ale mu się przyjrzę bliżej w sezonie. Twój zbudował cudowny krzew ;:63 Mojemu M przeszkadzał rozrośnięty jałowiec jak chodził po drewno. Ciachłam mocno, gałązkami przykryłam wrażliwe roślinki, ale uprzedziłam, że jak to iglaczkowi zaszkodzi to kupuje mi pięć nowych :lol:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko dziękuję. ;:196 Miałam trzy gipsówki i dwie już w kompostowniku. Rosły potwory około 1 m szerokości i wysokości. Zagłuszały wszystko wokół. ;:202

Małgosiu kupiłam PV z taką nazwą i chyba nią jest. Trochę pooglądałam w innych ogrodach. Kupiłam ją w tym sklepie internetowym gdzie pozostałe pierwsze hortensje. Jedna okazała się Pink Diamond, zamiast Grandiflorą. :roll: Pozostałe były zgodne. Mój M na szczęście nie oponuje, jak coś każę wykopać. Pozbyłam się wszystkich płożących jałowców. ;:108 Został tylko z jasnymi przyrostami, ale tnę go bezlitośnie wiosną. Nie pozwalam mu na więcej, niż 1 m szerokości.
Amanita
---

Post »

;:oj Hmm, to może nie jest to taki dobry pomysł. Chyba, że cała rabata z gipsówką i 3 np różowe dalie w środku :lol:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalii z pewnością nie zagłuszą. ;:306 Może jakaś odmianowa gipsówka byłaby ładniejsza. Zwykła dość szybko traci urodę. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”