Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Krysiu! To się cieszę. Lampiony są piękną i ciekawą ozdobą ogrodu. Ja też papugowałam po koleżance, a i tak wyglądało inaczej, bo każdy ogród jest inny, ma swój charakter i nastrój. :D Nie sa zbyt tanie, ale ja kupuję zawsze najprostsze i najtańsze, a i tak są na 3-4 sezony ;:333

Florku! I tak nie zapamiętam. Ale i tak bardzo Ci dziękuję. I na pewno zanotuję :wink: Mam go na pewno od koleżanki a nie od kolegi ;:306 Chyba wiem od kogo, ale ta osoba się nie przyznaje. ;:224

Lady Kasiu! Jak jest ciepło i słonecznie, to mi się chce pracować i zrobię naprawdę dużo. Jeszcze fajnie się pracuje, jak jest skoszona trawa i tak ogólnie posprzątane, wtedy mam zapał i motywuje mnie to, żeby jeszcze ładniej zrobić.

Sylwia! Tulipany będą idealnie pasować! Dobry pomysł na sąsiedztwo. Ja z irysami chciałam skończyć dawno temu, ale co chwile mi ktoś coś daje albo przysyła, a ja sadzę i sadzę. Czasami coś zakwitnie ;:306

Kropelka! dziękuję! ;:196

Mało piszę, ale zaglądam i cieszę się, że i Wy do mnie czasami zaglądacie. To mnie motywuje, bo tu na forum zawsze nabieram zapału. Tak sobie obiecałam, że w tym roku mnie będę się rozpisywać na forum, a więcej dłubać w ogrodzie. Miałam wrażenie na początku sezonu, że już forum spełniło zadanie i będę tu tylko zaglądać, ale tak się nie da!!! ;:306

Dalie wychodzą, ogród pięknie rozkwita, co dzień kwitnie coś innego pięknego i ciekawego.

Byłam w Ogrodzie Botanicznym, tak trochę niespodziewanie, bo poprosił mnie o to fotograf ogrodów Sergey Karepanov, który przejeżdżał przez Polskę i chciał obejrzeć i sfotografować coś w pobliżu Poznania.
Stwierdziłam, że przez 3 tygodnie ogród się zmienił nie do poznania. Było pięknie i było co fotografować:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z mojego ogrodu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sylwia! Jeszcze chciałam Ci podziękować za różanecznika! Zakwitł cudownie i jak już skończy Ci się budowa, to będę musiała Ci się jakoś odwdzięczyć ;:196 ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłka pięknymi zdjęciami z Botanika chyba zmotywowałaś mnie do zobaczenia go w tym roku, nie pamiętam kiedy tam byłam.
Jak by nie było mam blisko.
A Rodrk jak uroczo zakwitł....masz jednak łapkę do pielęgnacji kwiatków ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zdjęcia z botanika.

Przestań Miłko z tym odwdzięczaniem :wink: Cieszę się, że różanecznik nie poszedł na zmarnowania, a w dobre ręce - on nawet jakby miał ciemniejsze kwiaty u Ciebie... Widać, że mu dobrze :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Miłka a co Ty porabiasz, dalie już posadziłaś, fasolki powysiewałaś....gdzie się podziewasz, że nic nie wstawiasz ;:88
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu kochana! Trochę zagoniona jestem, bo mama mi się pochorowała, ale już lepiej więc zaraz nadrobię! ;:131

No i zanim to nastąpiło siedziałam od rana do wieczora w ogródku i usiłowałam sadzić, pielić, przycinać. Nawet niewiele zdjęć robiłam, bo nie było kiedy. Dziś po południu muszę porobić, bo zakwitły kolejne irysy i pięknie wyglądają. Mam nadzieje, że nie przekwitną!
Powoli znikają rożne takie tam doniczkowce, bo wsadzam je do gruntu. Czekałam na deszcz, nie mogłam się doczekać, ale wczoraj lunęło i mam podlane na następne 2 tygodnie! ;:306
Muszę powysadzać nasturcje. Mam dość sporo sadzonek, wysiałam w wielodoniczkach i zaraz im jedzenia zabraknie. Nasturcja jest tak malownicza, że może rosnąć wszędzie, tylko, żeby słońca nie zabrakło!
No i aksamitki w tym roku wyjątkowo mizernie, bo wysiałam w doniczkach i ślimaki w szklarni zjadły. Zostało dosłownie kilka sztuk, ale dadzą radę!
Muszę wypielić jeszcze dwa poletka dalii (skrzynie i największe pole mam już "zrobione"), nie mogłam tego zrobić wcześniej, bo bałam się, żeby wychodzących dalii nie podeptać. Wychodzą już mieczyki i komelina.
I dostałam do mojego "oczka" w kociołku do prania Lotos orzechodajny, nurzykłąb orzechodajny (Nelumbo nucifera Gaertn.) .
Na razie rozwija listki, jestem ciekawa, jak się bedzie trzymał. A ja się zastanawiałam, co ja dosadzę do tataraku, bo wszystko mi wymarzło przez zimę. Kombinowałam już z miętą wodna, ale miałam problem, żeby do niej dojść nad rzeczką, bo taka wysoka woda była. Może w czerwcu mi się uda.
Wszystko muszę obfocić, bo tak na sucho, to trudno sobie to wyobrazić. ;:218

Sylwia! Dobra! Ale chyba zaprosisz mnie na kawę, jak dokończysz dzieło! A z pustymi rękoma przychodzić nie wypada! ;:168

Pozostawiam żółtego brateczka, bo nowe zdjęcia zrobię dopiero po południu!

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko to prawda ... przyroda nadgoniła stracony czas i teraz otoczenie zmienia się bardzo szybko - szczególnie widać to w ogrodach i parkach.
Czas wiosennych cebulowych prawie minął - masz ich mnóstwo i ciekawi mnie czy wykopujesz je ?
Od dawna wyjątkowo silnie odbieram urok nawet najmniejszych i takich pospolitych roślin ale rosnących w dużych kępach jako główny motyw danej rabaty.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Zdjęcie brateczka wyjątkowo udane, a nawet można by rzec - znakomite. ;:108
Masz szczęście, że u Ciebie lunęło, bo ja nijak nie mogę doczekać się deszczu, choć już od kilku dni "się zbiera". Sucho mam, jak diabli. A tu słyszę w radiu, że w kraju ponoć burze szaleją.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Bratek uroczy, to zdjęcie jest perfekcyjne ;:138 . Fajnie, że mogłaś odwiedzić ogród botaniczny ;:333 . Ja jak zawsze mam w planach a plany jak to plany ;:306 . W ogrodzie kolorowo i bujnie ;:108 . Różanecznik cudownie Ci zakwitł ;:333 . Ja mam jednego ale znowu w tym roku kiepsko ;:131 . Może za rok ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Ech nigdzie nie ma po równo, jedym suszy innym leje. A ja wciąż nie mogę skończyć plewienia bo albo coś wyskoczy, albo deszcz zaleje i gradem posypie. No bo u mnie właśnie pada co dwa, trzy dni. W sumie to też dobrze choć tydzień temu polało tak zdrowo, że nieco zbiło i przyklepało do ziemi uprawy.
Dzisiaj też duchota, ale na razie spadł normalny deszcz, choć nadają gwałtowne burze.
Miłka nic dziwnego, że zarobiona jesteś, zdjęcia zrobisz jak będziesz mogła. A co do aksamitek, to Ci powiem, że u mnie posiane na rozsadniku w kwietniu powschodziły najgorzej ze wszystkich roslin jakie siałam, za to dosiane tydzień temu od razu na miejsce stałe powschodziły gęsto, więc nadrobią tamte ubytki.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Ślimaków w tym roku faktycznie sporo, zawsze mnie też frapuje dlaczego z takim upodobaniem zjadają rośliny, które pieczołowicie sadzimy w naszych ogrodach zamiast zjadać chwasty (jaka to by była ekonomia nie musieć nieustannie pielić :wink: ). Z deszczu ciesz się, u mnie kolejny dzień zapowiadają ulewy i burze, i nic z tego nie wynika.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Miłko coraz więcej koloru w ogrodzie, a rododendron z serca podarowany, to pięknie zakwitł. ;:108 Szczęściara z Ciebie, że M gotuje, a Ty możesz szaleć w ogrodzie. :D Jednak ciepło i coraz dorodniejsze i kwitnące rośliny motywują nas do pracy. :uszy Zdrowia dla mamy. ;:168 Spokojnej pracy na rabatach. ;:3
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu! Masz rację! Jak się popatrzy na ogród, od razu chce się żyć, no chyba na chwasty szaleją, to się odechciewa! ;:306 A rodek to rzeczywiście z serca ;:167 Na szczęście Sylwia ma do mnie niedaleko, to go może odwiedzać! ;:173
Mąż gotuje sporadycznie, ale mu się zdarza. Żartuje, ze jak się nauczy gotować, to już będę mu niepotrzebna ;:306 więc nie może tak do końca zająć się posiłkami ;:306

Joasia! U nas po burzy. Jeden dzień raczył spaść porządny deszcz, ale miejscami i tak jest niezbyt mokro. Myślałam, że ziemia nasiąknie i starczy na dłużej. Niestety miejscami mam piach i wszystko wsiąkło ;:223
No właśnie, czemu ślimary chwastów nie żrą? ;:218

Lady Kasiu! Ja poproszę o deszcz porządny całodzienny raz w tygodniu! I starczy. Ale to jest zbyt piękne marzenie, żeby się ziściło. Aksamitek mam kilka, choć myślałam, że będzie więcej. W zeszłym roku rozdawałam, a w tym ledwie dla mnie. Może też powinnam posiać do gruntu dodatkowo. Teraz ciepło i mokro, może ładnie wzejdą? ;:224

Ewelina! Dziękuję! ;:196
Nie czekaj aż będzie "za rok" tylko przyjrzyj się rodkowi teraz. Może trzeba mu zmienić stanowisko, może podłoże, może zasilić, może podlewać. Teraz jest odpowiedni moment, bo za chwile będą się tworzyć już pąki na zaś.

Wandziu! Dziękuję! Cieszę się, że Ci się podoba! :uszy Współczuję braku deszczu. Ja strasznie się wkurzałam, zanim popadało. Zwłaszcza, że zginęły mi gdzieś końcówki węży do zraszania :evil:

Krysiu! Trochę ciepła i wszystko rusza! Ja martwiłam się, że fasola nie wschodzi, bo pewnie nasiona się przeterminowały (trzy lata temu dostałam od Ryszarda), ale kilka gorących dni i fasolka ruszyła z kopyta! :tan
Żadnych cebulowych nie wykopuję. Tylko te co trzeba, czyli mieczyki i dalie (ale one to w sumie nie cebulowe), komelinę, eukomisa. Nie miałabym już więcej czasu ani cierpliwości ;:306

Nasturcje nadal nieposadzone, a mam fajne odmiany, takie z paskowanymi liśćmi, różne kolory i z kanciastymi kwiatami :tan Teraz, gdy widać kolor i kształt liści, mniej więcej wiem, jakie to odmiany!
jedno poletko dalii wypielone, zostało mi jeszcze jedno i ... można pielić od nowa ;:306

Na dziś:
Obiecany lotos:

Obrazek

kwitną róże:

Variegata di Bologna
Obrazek

Therese Bugnet
Obrazek

Rose de Rehts
Obrazek

deinathe
Obrazek

Azalia od Sylwii ;:167
Obrazek

Hosta Sum and Substance
Obrazek

Pierwsza szyszka na kosodrzewinie :tan
Obrazek

Hosta Deep Blue Sea
Obrazek

Moje irysy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dynie już na kompostowniku
Obrazek

łubiny mają ciekawy kolor
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Masz rację, powinnam mu poświęcić więcej uwagi i dosypać nawozu. Stanowisko ma chyba dobre :roll: . Rośnie całkiem przyzwoicie ale kwiatów miał w tym roku niewiele. Pewnie w zeszłym roku dostał za mało papu i nie miał z czego wytworzyć pąki kwiatowe. Bardzo ładne zdjęcia pokazałaś ;:333 . Portreciki irysków cudowne ;:215 . Róże masz niesamowite ;:215 . Azalia prezentuje się bardzo ładnie z taką ilością kwiatów, to jest to ;:108 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zdjęcia irysów, lubię takie słoneczne fotki. Łubin ma bardzo ładny kolor, pierwszy raz widzę (poza zdjęciem reklamowym w necie) taki. Mam od niedawna kompostownik plastikowy, więc w starym chyba też wsadzę dynie ozdobne, bo wszystko mi się nie zmieści w kuwetkach :wink:

Twoje róże już kwitną? No ja nie wiem, co jest - u mnie dopiero pączki mają, jeszcze co najmniej tydzień poczekam na kwiaty.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Moja Variegata di Bologna przymarzła w pierwszym sezonie po posadzeniu; coś odbija, ale może tylko podkładka. Powinnam kupić następną, bo jest śliczna ;:108 .
Moje irysy dopiero się rozkręcają, a Ty piszesz, że już dawno kwitną.
U nas deszczu nie było i jest bardzo sucho na mazowieckich piaskach :( .
Fajne zdjęcia robisz, ja ostatnio mam z tym problemy. Chociaż można oko pocieszyć.
;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”