Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
A moja 'Dessa' z Biedronki, pomimo tego, że miała naprawdę solidne gałązki, a i korzeń całkiem całkiem nie wypuściła nawet jednego pędu. A byłazakupiona i posadzona od razu jak tylko przywieźli róże do sklepu. Chyba niedługo ją wyrzucę. Tak więc nie ma czego żałować, jeśli komuś nie udało się jej upolować. Mogło być tak samo jak z moją. Pocieszam się, że moje obie Lile Wunder (a zwłaszcza jedna z nich) prezentują się świetnie.
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobnie jest z moimi Lile Wunder. Jedna rośnie krzepko, druga kiepsko. Te same warunki, od razu posadzone.
A to moja DESSA sadzona w donice 13 marca z biedry

Ale czy to dessa??????????? okaże się jak zakwitnie

Ale czy to dessa??????????? okaże się jak zakwitnie

Ewa
- niebieska_iza
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 kwie 2015, o 17:54
U mnie te róże są przecenione na 1,99 zl ale w takim stanie, że szkoda nawet tych dwóch złotych
- meluzyna
A u mnie w oryginalnej cenie, tylko kto je kupi?
W OBI wyprzedaż róż: woreczkowe odmianowe po 1,99, doniczkowane z licencją od 9,99 oczywiście kupiłam 10...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Dzięki za wiadomość, ale widocznie nie w każdym OBI jest wyprzedaż. Zadzwoniłam do mojego i powiedziano, że wszystkie róże są w tych samych cenach co na początku. Nic nie są w stanie powiedzieć czy w ogóle będzie u nich jakaś przecena i wyprzedaż. Byłam tam przed świętami, róż było bardzo dużo i nawet te najtańsze w woreczkach były w całkiem niezłej formie, dopiero z zalążkami nowych pędów. Kupiłam wtedy tylko 1 sadzonkę Lincolna, korzeń nie był za bardzo przesuszony i po całodziennym moczeniu i wsadzeniu do doniczki widać że żyje i zaczynają rosnąć młode przyrosty. Być może w moim Obi zrobią tak jak w Castoramie - przecenią dopiero wtedy jak sadzonki będą już na 100% martwe i wysuszone na wiór -nie prędzej!
- meluzyna
Byłam dzisiaj w Auchan z zamiarem kupienia jakiś kwiatów na cmentarz, może róży okrywowej? To, co zobaczyłam przeszło moje oczekiwania. Róż już nie było, ale inne cebulowe w cenie 1 złotego. Tyle tylko, że np. dalie wysuszone na wiór, lilie zgrzybiałe w foliowych worach, były to dziesiątki zmarnowanych cebul. Żal było patrzeć. Wszystko do utylizacji 

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
W moim Obi to samo.
Niektórzy wolą zmarnować niż taniej sprzedać.Przecież wiadomo,że nawet za darmo nikt by nie wziął.Po co robić wyprzedaż i miejsce w sklepie marnować?
Niektórzy wolą zmarnować niż taniej sprzedać.Przecież wiadomo,że nawet za darmo nikt by nie wziął.Po co robić wyprzedaż i miejsce w sklepie marnować?
- meluzyna
Albo, po co sprowadzać takie ilości, skoro mają doświadczenie z poprzednich lat, że ludzie nie wykupią takiej masy kwiatów?
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Tą wyprzedaż powinni już zacząć jak tylko cebule i sadzonki zaczęły marnieć, u mnie w OBI wszystko wiór.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Byłam w naszym OBI- róże w bardzo dobrej kondycji. Cena niższa 50% tylko na "angielskie" w kartonikach- te co były po 9.99pln./ Kiedyś wzięłam wszystkie z tej serii.../ Skoro już tam dotarłam to wzięłam w donicy Guernsey-za 20zł z groszami. Jedną mam, ale ładna odmiana to i drugiej znajdę miejsce...
Jeszcze trochę róż jest/ fotki dostępnych tamże można zobaczyć u mnie na Rosie -posty sprzed końca marca/ Nadal jest to samo- a jakby jeszcze więcej sztuk.
Zdziwiłam się, że tak ładnie wyglądają. Widać, że dogląda ktoś, nie tak jak w innych marketach.

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sie 2016, o 19:24
Witajcie. Kupiłam w Biedronce ok. 3-4 tyg. temu dwie róże, nazw nie pamiętam, jedna była pnąca... jedna się przyjęła a ta pnąca właśnie - wydaje mi się, że zmarzła bo miała kilka listków a potem wszystko uschło? zgniło? po prostu opadło i odpadło... przesadziłam ją w bardziej słoneczne miejsce, ale nie widać żadnych oznak, że coś ruszy... ale może panikuję i dać jej szansę?
Aha przy okazji podpytam, ta róża, która fajnie rośnie, są liście, rośnie w górę, to czy powinnam ją czymś opryskać lub nawozić - profilaktycznie, czy jak nic się nie dzieje to dać jej spokój? dziękuję

Aha przy okazji podpytam, ta róża, która fajnie rośnie, są liście, rośnie w górę, to czy powinnam ją czymś opryskać lub nawozić - profilaktycznie, czy jak nic się nie dzieje to dać jej spokój? dziękuję

Olga.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Olga, tej uschniętej daj szansę, ale taką szybką, jak przez najbliższe 2 tygodnie nie da oznak życia, to wywal ją bez skrupułów... chyba że szybciej znajdziesz w sensownym miejscu tj. szkółka, centrum ogrodnicze dorodną, zdrową i rosnącą róże.
Przypuszczam, że była przesuszona w sklepie i w dodatku zbyt rozbudzona od ciepła i dlatego padła. Nie ma co żałować, no chyba że kasy.
Opryski to w razie pojawienia się mszyc, skoczków, bądź innych różożerców, a co do nawożenia, to w pierwszym roku po posadzeniu róż się nie nawozi... czyli nawieziesz je w kwietniu 2018
Przypuszczam, że była przesuszona w sklepie i w dodatku zbyt rozbudzona od ciepła i dlatego padła. Nie ma co żałować, no chyba że kasy.
Opryski to w razie pojawienia się mszyc, skoczków, bądź innych różożerców, a co do nawożenia, to w pierwszym roku po posadzeniu róż się nie nawozi... czyli nawieziesz je w kwietniu 2018

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
U mnie dwie róże z pięciu nie wypuściły nowych pędów. Dam im szansę do miesiąca
Nie wiedziałam, że nie wolno nawozić róż w pierwszym roku uprawy. Jakie są tego przyczyny?

Nie wiedziałam, że nie wolno nawozić róż w pierwszym roku uprawy. Jakie są tego przyczyny?