Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Moje koty ostatnio zamordowały dwa ptaki :( straszna szkoda, jednego jeszcze zdążyłam zabrać Uchlatusi i myślałam że biedaczek dojdzie do siebie i przeżyje, niestety nie udało się i zdechł..... od razu mi się przypomina o tym jak widzę zdjęcia ptaszków u innych forumowiczów.
Niestety w tym roku nie będziemy mieli swoich truskawek, dopiero co posadzone także zazdroszczę zbiorów hehe Też dorwałam ostatnio opuchlaka, siedział sobie na żurawce dziad jeden.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu już zaczynasz zbierać truskawki ;:oj A u mnie się dopiero na nich kwiatki pokazały :;230
Też niestety widuje czasami ogryzione pąki różane, ale winowajcy jakoś wypatrzyć nie mogę :evil:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu stojaczki na latarenki też by mi się przydały. ;:215 Zdolny ten Twój Em. Nie powiem, żeby mój nie był, nie nie. Jednak on ma zdolności hmmm czysto użytkowe. Dekoracje to jedynie na ścianach, stjuki, betony ozdobne, kocio antiko i inne takie czary mary. A ślimaków niet. ;:131
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu róża z marketu, wiosną trzymana w cieple, to już pokazuje kolor. Ma 20 cm wysokości i kilka pąków, czekam niecierpliwie na kwiat.. ;:65 JP też z wiosennego zakupu, podpędzony w szklarni. Truskawki to jesienne maluchy, bardziej się podelektujemy, niż zjemy. :)

Obrazek

Małgosiu mam brzydki charakter, uważam, że nikt nie ma prawa wtrącać się w moje życie, jeśli nikomu nie robię krzywdy. Już kilka osób do siebie zraziłam, ale nie znoszę wścibstwa, tak wszechobecnego na wsi. ;:173 Miło, że nie tylko mnie się hosty podobają, teraz są wyjątkowo ładne, jeszcze nie rozłożone liście, stoją sztywno. ;:215

Obrazek

Anitko koty to zwierzęta polujące, drapieżne, trudno je winić, że kierują się instynktem. ;:108 Ptaków zawsze mi szkoda, więc koty sąsiadów polujące u mnie, przepędzam szybko. ;:134 Truskawki bardziej do pokazywania, niż do jedzenia, bo też dopiero posadzone. :) Dzisiaj też zamordowałam opuchlaka na elewacji i dwa chrząszcze majowe, które siedziały pod klapkami do ogrodu. Założyłam i nagle ten dźwięk, jakbym na szkło nadepnęła. ;:202 Dla ciebie orliki Black, ale w wieczornym świetle wyszły niebieskie.

Obrazek

Zuza chyba włóknina przyspieszyła dojrzewanie truskawek, w ubiegłym roku też były wcześnie, więc w lutym przykrywam. Zdejmuję, jak zaczynają kwitnąć, żeby pszczoły pracowały bez przeszkód. :) Też dziś zerwałam jeden pąk róży, w którym była jakaś larwa. Na razie nie mam mszyc, ani inwazji innych szkodników, więc chemia stoi w garażu. ;:131 Podobały ci się czosnki, ostatnie karatawskie.

Obrazek

Aniu stojaki mąż zrobił proste, z drutu, pomalował popielatą farbą, jak ślimaki i węże. Mój M też sam wszystkiego nie robi, ma znajomego majsterkowicza ze spawarką, to najczęściej są to wspólne dzieła. ;:108

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj dostałam pakę roślin od Ali Biedronki. ;:196 Posadziłam wieczorem, żeby nie cierpiały w słońcu. Dostałam przetaczniki goryczkowy, ożankowy, dwa rodzaje zawilców, ułudkę wiosenną i Klip Dagę. ;:oj Poza tym zaczęłam podlewanie, bo trzy dni upałów i już widać, jak sucho, rośliny zwieszają liście. Coś dzieje się z jedną juką, zbrązowiała. Jak pomyślę ile wysiłku trzeba, żeby ją wykopać. ;:202 Niektóre ubiegłoroczne ostnice jakoś słabo się zielenią. Siewki zdecydowanie lepiej sobie radzą. Podobnie beznadziejnie rosną rozplenice Little Bunny, wypuściły tylko po parę źdźbeł. ;:222 Trawy odmianowe kompletnie mnie rozczarowały. Jedynie miskant z własnego siewu, ma 50 cm wysokości i mimo, dzielenia rośnie doskonale. ;:215 Werbena też ma się znakomicie, ;:223 dzisiaj wyrywałam ją w liliach, a przy okazji znalazłam larwy poskrzypki na kilku liściach. ;:202

Zakwitły wreszcie białe irysy, choć szału nie ma.

Obrazek

Rozchodnikowi Orange Xenox wyjątkowo pociemniały liście na słońcu.

Obrazek

Biały bodziszek ma sporo pąków i nawet jeden kwiatek pokazał.

Obrazek

Hortensje na rabacie przy garażu zaczynają dominować, choć kolory pokazują rododendrony i azalia.

Obrazek

Posadziłam do 5 litrowej doniczki mieczyki abisyńskie- wzeszło 9 sztuk. Czy przesadzić do większej, czy mogą zostać. ;:218

Obrazek

Dobrej nocy i pogodnego dnia. :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękne białe irysy ;:oj
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hosty cudne.
Latarenki też, pochwal męża ;:63
Truskaweczki mniam, nie mogę się doczekać swoich
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Latarenki cudne. Wszystko piękne. Czosnki jakie fajne. U mnie ani jeden nie wyrósł. :? Ale tak bywa.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja irysy sadzę w gruncie.
Moje ostnice chyba powoli tez się pokazują.
Nie zrażaj się trawami. Ta zima była specyficzna.
Nie zawsze tak jest
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie tez dużo traw padło po tej zimie, ale wiele rusza dopiero teraz.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit
Cuudne te szklarenki ;:63 ;:63
Czochy fajne.rodki piękne.
Orliki tez ładnie się prezentują.
Piękny już mamy czas.
Trawki od ciebie widać ,że rosną.Jeszcze raz dzięki dobra kobieto ;:196
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu cudnie wyglądają te latarenki. Mąż za stojaki pewnie już dawno nagrodzony. ;:173
Nie chcę zapeszać ale u mnie zaczyna padać. Oby lało całą noc. ;:131
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, mnie również podoba się montaż latarenek. ;:333 Brawo dla małża. ;:138 ;:138
Jesteś szczęśliwą posiadaczką roślin biało kwitnących. Muszę przyznać, że bardzo elegancko się prezentują w ogrodzie. ;:63 ;:63

Dobrej nocy i miłego weekendu. Kolorowych snów. ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko miło, że właścicielce takiej kolekcji irysów podoba się zwykły NN. ;:180 Dostałam je od sąsiadki, bardzo je lubię, jak każde białe. :) Dopiero jak się zadomowiły, po dwu latach pokazały kilkadziesiąt kwiatów. Niestety w ubiegłym roku znowu zmieniły miejsce i kwitną słabo. ;:174 Trawom dawałam szansę do środy, wtedy powędrowały do kompostownika. Żadnych oznak życia nie pokazały. Miskant od ciebie pięknie się zieleni. ;:196

Kasiu dziękuję ;:196 M już wychwalony. Chyba podziałało, bo rodzi się, choć w bólach, koncepcja żagla nad tarasem. :D Hosty oglądam codziennie, bo te wieloletnie rosną koło garażu, a do niego chodzę najczęściej. Truskawki codziennie degustujemy, ciepło, to dojrzewają. ;:215

Martuś w mokrej zimą glebie, pewnie ci czosnki zgniły. ;:174 Moje już przekwitają, tylko brzydkie liście zostają. Latarenki stały na parapecie cały rok, ale nareszcie świecą wieczorem przy tarasie.

Gosiu w donicy to mieczyki abisyńskie, mało na temat ich uprawy udało mi się dowiedzieć. Posadziłam w donicy, bo dostałam je w lutym jako gratis przy zakupach. Jako rośliny gorącego klimatu chyba wymagają długiego okresu wegetacji. Zastanawiam się tylko, czy nie za ciasno mają, a jak już wyrosły, to chętnie bym kwiaty zobaczyła. ;:131 Traw trochę posadziłam z siewu, a parę oczywiście dokupiłam, jakoś nie wyobrażam sobie rabat bez nich. ;:108

Aniu trawy niewyszukane rosną, a rarytasy odmianowe kapryszą. ;:222 Coraz milej wyjść do ogrodu, bo stale jakaś roślina nas cieszy, jak nie kwiatem, to kolorem liści. ;:215

Olu latarenka z motylami, to prezent, a ta druga kupiona w B. Pewnie kolejne też przybędą, bo dziś były dzieci i szukają odpowiedniego prezentu do ogrodu. :) Cudownie, że nareszcie nawodni ci ogród. U nas była taka ulewa wczoraj, że ze dwa dni mi zejdzie, zanim posprzątam nawiane śmieci. Rośliny przybite do ziemi, ale nie zniszczone, za to gleba porządnie mokra.

Lucynko wieszaki proste, ważne że M sam zrobił. Widziałam piękne, wykonane przez zawodowego kowala, były klimatycznie związane z charakterem ogrodu. ;:oj Chyba już wiesz,że białe kwiaty bardzo lubię i powstała biała rabata. Na razie tylko białe tulipany i floksy szydlaste tam kwitły. Teraz bodziszek i margerytki, a później jeżówki, jarzmianki :?: hortensje i rozchodnik.

Róża marketowa rozwinęła pąki, wczorajsza ulewa trochę jej poszarpała kwiaty. Pewnie takiej jednorocznej nie da się rozpoznać, ale NN też mi się podoba i jeszcze pachnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze różowości, firletka smółka.

Obrazek

Może trochę rozbielić, naparstnice zaczynają.

Obrazek

Na koniec widok ze schodów i limonkowe kolory.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru i dobrego kolejnego dnia. :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, a Twoje werbenki już w doniczkach ;:196 Nie sadziłam do gruntu, bo boję się, że wypielę, bo chwastów bardzo dużo narosło po deszczu ;:222 Zaczekam aż troszkę podrosną i w miarę pielenia będę sadziła na sezonowe miejsce :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko ja dużo mniejsze powsadzałam na nowe miejsca. Wydaje mi się, że im mniejsze, tym szybciej się ukorzeniają i ruszają ze wzrostem. U ciebie tych chwastów chyba nie za dużo. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”