Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

:wit
mymysteryy pisze:Prawdę mówiąc sektor i saperka by mi się przydały, jak widzę co za "chwasty tu rosną" ;:306
Kasiula Zamiast sekatora i saperki proponuję używać sztućców ;:306 Zawsze można też coś ułamać albo wytargać z korzeniami :;230

Kasiu MORANGO Te przestrzenie są w większej części za ogrodzeniem i pewnie niedługo staną tam kolejne domy ;:131 Jeden rośnie na wprost mojaj działki i mam tylko nadzieję, że sąsiadka nie będzie nastawiona anty do natury. Łąka mleczykowa z drzewami owocowymi zarasta zielskiem ale mało urozmaiconym. W lecie jest las nawłoci a ona potrafi zagłuszyć wszelkie rodzime gatunki. Tak mi się kiedyś marzyło, żeby sypnąć nasiona "łączki polskiej" ale nie wiem, co sąsiad powiedziałby na taką rewolucję ;:131
Twoje strzyżone iglaki bardzo pięknie wyglądają i chyba poproszę o lekcję strzyżenia :wink: Ja muszę przystrzyc stary bukszpan i kulka już mi się trochę znudziła ;:306
U Ciebie widoki także piękna ale powiedz mi, co to za żółte kwiatuchy? I wypatrzyłam sporo róż ;:138

Wituś Twoje szpalery drzew owocowych są fantastyczne i spacery między nimi to nie mała radość. Moch może nie za wiele ale bardzo rozłożyste i w tym roku znów obsypane kwieciem. Oby pszczółki nie zastrajkowały ;:215
Truskawki od Ciebie powoli pokazują już kwiatki. Jednego wypatrzyłam w niedzielę. Ciekawa jestem smaku.

Irenko Czyżby eksmisja pomidorów na taras?No to będzie się działo ;:306
Ja także myślę, że rośliny dadzą radę. Moje w 90-ciu procentach siedzą cały czas na balkonie, bez okrycia i są zadowolone. Co prawda pojawiły się plamki na liściach (chyba od słońca) ale temperatury nocą już są ustabilizowane.

A dziś piątek, piąteczek, piątunio. W zasadzie zakończony ;:131
Jutro wysadzam większość pomidorów i część papryk. Ma być dobra pogoda- nie za gorąco, lekkie zachmurzenie a w niedzielę podlewanie. Obym podołała wyzwaniu transportowemu bo krzaczory są ogromne.

Miłego i słonecznego weekendu życzę wszystkim Ogrodnikom ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu

U mnie plany na sobotę tak wielkie , że nie wien czy dam je radę zrealizować !

Ślicznie u Ciebie na działce , drzewa kwitną jak szalone , zapowiadają Ci się duże zbiory owoców .

U mnie zakwitły śliwki i bardzo mnie to cieszy , długo trzeba jeszcze na nie czekać , ale ich smak to rekompensuje :)

Obrazek

Przywiozłam dzisiaj do domu , a właściwie do szklarni papryki . Spore już są , ale nie tak wysokie jak Twoje .
Pomidorki rosną sobie powoli .

Pozdrawiam Wszyskich serdecznie , zamykają mi się oczy , idę ;:19 Pa , pa . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Margo_margo pisze::wit
mymysteryy pisze:Prawdę mówiąc sektor i saperka by mi się przydały, jak widzę co za "chwasty tu rosną" ;:306
Kasiula Zamiast sekatora i saperki proponuję używać sztućców ;:306 Zawsze można też coś ułamać albo wytargać z korzeniami :;230
Małgosiu parę łupów już mam. :tan (przezornie zabrałam scyzoryk ;:224)
M.in. udało mi się zdobyć strąk tego czegoś

Obrazek
I nasiona tego
Obrazek

I całą reklamowkę bliżej nie zidentyfikowanych nasion leżących to tu to tam ;:306
Ciekawe co celnik na to? ;:oj
No i pytanie, czy u nas to w ogóle będzie chciało rosnąć? :roll:
No ale kto nie próbuje, ten nie ma ;:113

Trochę Wam zazdroszczę tego wysadzania pomidorów, papryk itd. Moje jeszcze tydzień muszą się przemęczyć w zamknięciu. Pewnie ich nie poznam po powrocie.... ani one mnie :wink: :;230
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ piękne....domki, kwiaty też.
To pierwsze ma liście jak mimoza, ale kwiaty nieco inne.... :roll:
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ;:196

Widać , że to jakieś piękne egzotyczne rośliny ;:108
Czy jakieś ciekawe pomidorki i papryki widziałaś ?
Może też pomyślisz o czosnku , z nim warto byłoby spróbować u nas . Hiszpańskie odmiany całkiem dobrze sobie radzą , to może i taki egzotyczny da radę ?
Twoje sadzonki tęsknią na pewno , poznają Cię , choć może karnacja Ci się trochę zmiemi . ;:306
Odpoczywaj i zbieraj siły do sadzenia . ;:136
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzenie pomidorów w dniu dzisiejszym było nie małym wyzwaniem. Nie dość, że lekko przywiędły (nie zdążyłam wczoraj sprawdzić czy nie trzeba podlać) to jeszcze był spory wiatr.
Był moment taki, że 90% było pomidorów płożących ;:oj
Przygotowane do drogi sprawiały wrażenie ogromnych i silnych roślin

Obrazek

Po wysadzeniu wyglądały mniej okazale i zmęczenie także jest widoczne. Mam nadzieję, że szybko wrócą do formy

Obrazek Obrazek Obrazek

W ozdobnej części także sporo się dzieje a jabłonie nadal zachwycają. Tryskawek mam nadzieję także nie zabraknie ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dziś tyle ;:173

Kasiu Wiedziałam, że profesjonalny ogrodnik poradzi sobie nawet w najtrudniejszych warunkach ;:215 To pierwsze pięknie wygląda i będę trzymała kciuki, żeby wykiełkowało a potem przetrzymało nasze długie zimy.
Ja kiedyś przywiozłam z Hiszpanii opuncję w takiej torebce zapinanej na pas. Dopiero po kilku godzinach zorientowałam się, że ona rzuca igłami. Przez tydzień pamiętałam o niej za każdym razem, kiedy dotykałam brzucha :;230
Twoje pomidorki, papryki i cała reszta na pewno tęsknią ale przecież już niebawem wracasz. Wysadzanie to przyjemne zajęcie tylko nie wiem dlaczego "łupie" mnie w krzyżu teraz ;:306
No i pierwsze sztuki szły jakoś dziwnie powoli ;:131

Oczy mi się kleją więc zmykam ;:19
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu ta roślinka w części ozdobnej na 1 fotce cudowna i co to takiego? ;:oj
Pomidory już posadziłaś? Ja jeszcze nie, nie mam palików i muszę się wstrzymać, ale za to zrobiłam nowe miejsce
na warzywniak, a rozsadę mam już dużą i też wymaga wysadzenia na miejsce stałe.
Pomidory posadzone naprawdę robią wrażenie, mimo, że przywiędnięte czy nie takie okazałe jak byś chciała.
Zmężnieją jak wreszcie słońca dostaną, nie to co w bloku... ;:108
Kiedy ja moje wreszcie posadzę? :roll:
Morango Kasiu te wystrzyżone twory musisz strzyc? Nigdy o tym nie myślałam. Te rośliny potwornie drogie są i tylko tyle wiem o nich. ;:224
Żółte kwiatki rzeczywiście fajne i ja chcę to mieć. :roll:
Irenko pomocnica pierwsza klasa ;:333 Kiedy moja tak pomagać będzie?
Na razie tylko mi dziury wszędzie kopie. :;230
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu :wit

Pomidorki i papryki , tak jak pisze Ela szybko się wyrównają . Nabiorą tężyzny i tylko patrzeć jak będą kwitły :D
Wypatrzyłam , że kwitnie u Ciebie bez , śliczny .
Dobrze , że pokazujesz swoje roślinki , u mnie takich nie ma , chętnie sobie popatrzę . ;:108

U mnie zakwitły śliwki i wiśnia . Wolniej to idzie niż u Was , ale idzie .
Moje pomidorki połowę mniejsze od Twoich , te które pójdą do szklarni . Te do gruntu to jeszcze całkiem malutkie .
Te do szkarni może mogłabym posadzić , ale mam w szklarni hodowlę szpinaku , sałaty , kopru i rozsadnik kwiatków .
Najpierw muszę zrobić porządek z tym towarem , a potem , po 15 maja będzie sadzenie .
Papryka już mogłaby być sadzona , ale jeszcze się trochę wstrzymam . Dopiero trzy dni temu przywiozłam ją z pracy i niech się trochę zahartuje w szklarni .
Posadziłam cebulę , wysiałam w doniczkach cyklanterę , ogórki . Cukini i dyń w tym roku nie będzie . Raz , że brakuje miejsca , dwa nie ma na nie potem amatora .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Małgosiu, dzieje się w Twoim Tymczasowym, oj dzieje, wszystko pięknie rośnie, nie wiadomo, na czym oko zatrzymać, wszystko piękne, ja swoje pomidorki też wysadziłam do gruntu, miałam już dość wynoszenia, wczoraj pozostawiłam je pod opieką sąsiada i pojechałam w gościnę, co ciekawe, mimo, że sporo wydałam, część przewiozłam ze sobą, to dalej jest ich dużo, mnożą się w nocy czy co?
Tak wyglądał bagażnik i tył samochodu z moimi "darami" dla siostry.
Obrazek

[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/60c35b21aac4888f]Obrazek[/url

Kasiu, pamiętaj przy przemycie nasionek, że niektóre kłują, wydaje mi się, że lepiej je trzymać w bardziej oficjalnym miejscu, tak przy brzuszku, to podpadające.

Elu wyznacz swojej Pomocnicy kawałeczek nieuprawionego gruntu, niech kopie, moja początkowo przesadzała stokrotki z trawnika do gruntu.

Beatko, nie wiem, czy Ty nie wygrasz z tymi póżniejszymi wysadzaniami, sprawdzałam dziś prognozy, mają być spadki temperatury w okolicach dwudziestego maja.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu zostawię ślad moich obecności w Twoim wątku, bo bywam tu regularnie ;:4
Twój ogród pokazuje ile pracy w niego włożyłaś i już nie jest kilkoma grządkami wydartymi trawie o nie!
Kwiaty, truskawki i część warzywna, czego najbardziej zazdroszczę, wszystko idealnie zaplanowane i zadbane ;:63
Nie chwalę się swoimi sadzonkami bo jak patrzę na Twoje (Wasze) to wyjątkowo w tym roku nie mam czym :oops:

Kasia podziwia egzoty ale jak wróci to rzuci się w wir swojego ogrodu ;:306

Beatko moje pomidorki tez niewielkie bo siane w połowie marca, a te wcześniejsze uratowane od ziemiórek może ciut dorównują Małgosinym ;:131 Zawsze miałam ochotę na huśtawkę, ale jakoś nie widzę się na niej, bo zasięg WiFi nie dochodzi to miejsca gdzie mogłaby stać ;:306

Irenko szkoda ze nie jesteś moją siostrą ...zresztą ja w ogóle nie mam siostry (brata też) i dlatego muszę sama siać i sadzić. Twój bagażnik mógłby zajechać na targ i przyniósłby niezły kapitał na dalsze rośliny ;:306

Miłej niedzieli bywającym u Małgosi ;:4 , a gospodyni szczególne podziękowania że znajduje czas na odwiedziny jeszcze w moim wątku ;:196
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu co to jest to żółte co u Ciebie kwitnie? Bez baardzo lubię. Ciekawe czy u mnie też już kwitną?
Ja z kłujących to na razie odczułam tylko komary :wink: :lol:

Irenko czas pomyśleć o zmianie samochodu na jakieś kombi :;230

Marysiu jak wpadnę w ten wir to długo się z niego nie wydostanę, bo na pewno narobily się mi straszne zaległości przez tą nieobecność.

Pozdrowienia dla wszystkich z Tymczasowego

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu Na tej fotce jest Epimedium rubrum. Mam ją drugi sezon ale jestem zauroczona. Marysia pokazała ostatnio u siebie jak kwitnie. Już nie mogę się doczekać, aż u mnie pokaże kwiatuszki ;:173
Pomidory siedzą w samotności i nawet nie wiem czy przetrwały burzę ;:oj Mam nadzieję, że deszcz nie wklepał ich do ziemi. W sobotę zobaczę i dosadzę kolejne.

Beatko Pomidory muszą dać radę. Jak wysadziłam to sobie pomyślałam: dopiero teraz zacznie się polka ;:306 Wilki, podwiązywanie, sprawdzanie każdej plamki, obawa czy nie za chłodno w nocy, czy wiążą itp
Lilaki mam dwa kolory. Ten liliowy zakwitł pierwszy raz a biały jest już sporym drzewkiem odziedziczonym po poprzednich właścicielach.
Wiosna jest zachwycająca choć słońca w zasadzie mało.
Jak patrzyłam na prognozy, to u Ciebie teraz cieplej niż u nas ;:131
Powoli i Ty ogarniesz szklarnię i swoje roślinki. Sałaty Bardzo zazdraszczam. Może i ja w tym roku powinnam spróbować? Ale boję się, że znów ślimaki zjedzą wszystko. Może na balkonie dosadzę do pomidora choć jedną?
Dawno nie pokazywałaś swoich podopiecznych ;:173

Irenko Bardzo podoba mi się Twój bagażnik a zwłaszcza jego zawartość ;:173 Sadzoneczki pierwsza klasa.
Ja jutro "wydaję" ostatnie 4 nadprogramowe pomidorki. Pierwsze poszły w ręce doświadczonej ogrodniczki ale te jadą do totalnego amatora. Będę za nimi tęskniła ;:306

Marysiu Ja wiem, że zwłaszcza wiosną trudno jest ze wszystkim nadążyć ale bardzo się cieszę, że do nas zaglądasz. Ja zaglądając w soje rabatki często o Tobie myślę i z przyjemnością wracam pamięcią do Twojego szaliczka. Mam część B. u siebie :tan
Już niebawem będzie pretekst do odwiedzin (rodzynek) ;:215
Z tym planowaniem to nie jest tak różowo, jak się wydaje. Wszędzie panuje chaos i bałagan ale tego na zdjęciach nie chcę pokazywać ;:306

Kasiu Żółte co kwitnie? To Złotlin, wydarty w zeszłym sezonie od Marysi. Zauroczyły mnie te pomponiki których niebawem będzie pełno.
Będzie "patyczkowany" niebawem, bo bardzo mi się podoba i chcę go więcej ;:108
Bzy u mnie dopiero otwierają kwiaty mimo, że w Krakowie prawie koniec kwitnienia.
Twoje pewnie czekają aż wrócisz ;:215
Śliczny ten czerwony pajączek ;:173
Ależ tam musi być kolorów i zapachów. Odpoczywaj, ciesz się urlopem i nabieraj sił. Jak wrócisz, to pewnie przez tydzień nie będziesz wychodziła z ogrodu nawet na papu ;:306

Pozdrawiam i ściskam wszystkich.
Miłego i słonecznego tygodnia Wam życzę ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu czyli przechwyciłaś rodzynki ;:306 o to bardzo się cieszę, że jest pretekst do spotkania. A złotlinów mogę Ci jeszcze ukopać bo z patyczkowania może nic nie wyjść :D
Mam Was na oku, bo zawsze mogę się czegoś nowego i ciekawego dowiedzieć ;:333
Spokojnej nocy i dobrego jutrzejszego ;:196
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

besia pisze:Kasiu
Może też pomyślisz o czosnku , z nim warto byłoby spróbować u nas . Hiszpańskie odmiany całkiem dobrze sobie radzą , to może i taki egzotyczny da radę ?
Beatko wedle życzenia :D, prosto z targowiska w Paragwaju :tan
Obrazek
Jako pomysłodawczyni masz oczywiście pierwszeństwo do paru ząbków do przetestowania odmiany ;:196. Tu akurat tropików nie ma, więc myślę, że powinien u nas dać radę.

Małgosiu kolorów tu niesamowicie dużo na każdym kroku ;:215

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu takie zdjęcia na początek dnia to sama radość, nawet ten czosnek jakby ozdobny ;:306 Pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”