Uprawa melonów cz.1
Re: Uprawa melonów
No właśnie, pierwszy raz mam melony, jak rozpoznać że są dojrzałe?
- LateusRusticus
- 50p
- Od: 29 maja 2013, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Melon, kiedy dojrzeje - wydziela specyficzny zapach. W dotyku jest również miększy.
"Nie ilość jest ważna, lecz jakoś"
pozdrawiam Grzegorz
pozdrawiam Grzegorz
Dojrzały melon bardzo łatwo się odrywa od łodygi, jeżeli trzeba mocno się szarpać to nie jest dojrzały, trzeba dobrze obserwować bo melon jak jest już duży to jeszcze sporo leży a później w jedną noc potrafi dojrzeć.
Czy trzeba obserwować
Dobrze że mam je pod ręką.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2013, o 08:33
Szaleńczy wzrost rozpoczęty:)

a jeszcze 8 dni temu był taki

a jeszcze 8 dni temu był taki

-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Dojrzały melon oprócz wspaniałego zapachu jest miękki przy szypułce i od przeciwnej strony. Trzeba naciskac palcami i sprawdzać.
Osiem dni?
Frant pisał o swoim, że dojrzałym jak się ruszy, to słychać jak chlupie w środku sok

Frant pisał o swoim, że dojrzałym jak się ruszy, to słychać jak chlupie w środku sok
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No tak , ale nie wszystkie odmiany mają taką cechę .
Chyba najbardziej oczywistą miarą dojrzałości melona jest zmiana koloru . Zdecydowana większość melonów wybarwia się z koloru zielonego na żółty .
U mnie pierwszy melon był gotów 18 lipca , wczoraj kolejne . Pierwsza fala nie jest bardzo liczna , ale kolejna wprawia w zdumienie , mnóstwo jest wielkości jabłka , więc pod koniec sierpnia powinny być .
Z mączniakiem walczę , była chwila spokoju , ale pojawiły się nowe plamy( brązowawe , te stare po zaleczeniu były białe , suche ...) , dziś prysnąłem Curzate +Gwarant . Chronić trzeba , nie będzie liści , nie będzie owoców ...
Chyba najbardziej oczywistą miarą dojrzałości melona jest zmiana koloru . Zdecydowana większość melonów wybarwia się z koloru zielonego na żółty .
U mnie pierwszy melon był gotów 18 lipca , wczoraj kolejne . Pierwsza fala nie jest bardzo liczna , ale kolejna wprawia w zdumienie , mnóstwo jest wielkości jabłka , więc pod koniec sierpnia powinny być .
Z mączniakiem walczę , była chwila spokoju , ale pojawiły się nowe plamy( brązowawe , te stare po zaleczeniu były białe , suche ...) , dziś prysnąłem Curzate +Gwarant . Chronić trzeba , nie będzie liści , nie będzie owoców ...
monika
To jest chyba odmiana Seledyn (któraś z jego wersji, ja kupowałem w PNOS). Rośnie szybko, dojrzewa raczej długo. Na jednym z moich już chyba czarty tydzień próbuję odnaleźć oznaki dojarzałości.
Zdaje się, powinien zrobić się zółty?
Może ktoś ma zdjęcie dojrzałego?
To jest chyba odmiana Seledyn (któraś z jego wersji, ja kupowałem w PNOS). Rośnie szybko, dojrzewa raczej długo. Na jednym z moich już chyba czarty tydzień próbuję odnaleźć oznaki dojarzałości.
Zdaje się, powinien zrobić się zółty?
Może ktoś ma zdjęcie dojrzałego?
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
Dokładnie, jest to Seledyn F1 PNOS.
Pytanie dlaczego jedne od początku są zielone a inne powiedzmy żółte.

Pytanie dlaczego jedne od początku są zielone a inne powiedzmy żółte.

-
Kto zna odpowiedź na powyższe?
Dla mnie to są dwie różne odmiany. Może na maszynie do pakowania zapodziało się jakieś obce nasiono. Ew. Selednyn, ale zapylony pyłkiem innego gatunku. U mnie jeden z owoców Seledyna z zielonego robi się żółty.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Mój największy melon:
http://img24.imageshack.us/img24/2945/qvt4.jpg
Emir wysiewany już drugi raz z nasion zebranych owoców.
http://img24.imageshack.us/img24/2945/qvt4.jpg
Emir wysiewany już drugi raz z nasion zebranych owoców.
Ładne, zazdroszczę, będziesz miał słodką wyżerkę
Żałuje że w tym roku nie posadziłem...Na pocieszenie pozostają arbuzy.