Ogród różany nad stawem II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród różany nad stawem II

Post »

Gosiu Dla Newady potrzeba dużo miejsca,najlepiej jako soliter na trawniku.

Danusiu wypatrywałam tych siewek,dlatego ich nie zniszczyłam.Widziałam że musiały się wysiać bo zawsze zostawiam przekwitłe kwiatostany te najniżej ,pozostałe ścinam.Zawsze wschodzą jeszcze tego samego roku ale w ubiegłym może było za gorąco i sucho, więc nic nie wykiełkowało.Dopiero teraz wypatrzyłam siewki przy tych starych martwych karpach.Chyba nie dadzą rady zakwitnąć,dopiero drugie listki pokazały.Nie mam zdjęcia tej byliny,szukałam żeby Ci pokazać.
Dzwonki rozsadziłam pomiędzy tymi żółtymi niskimi różami pod klonem. Goldelsy bardzo dobrze przezimowały.Chyba jedna Fresia padła.Ale już mam na oku inną niską żółtą,więc będzie jeszcze czwarta odmiana na tej rabatce.
Pytałaś wcześniej ,czy piwonia Bartzello ma pączki ,teraz już otworzyła rozetki i niestety pączka nie ma.Natomiast ma pączek White Cap,/była kupiona w doniczce/ale maleńki,nie jestem pewna czy zakwitnie.
U mnie znowu susza,wszędzie pada tylko u mnie oczywiście nie.Cały ogród musiałam podlać. ;:145
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu, nie uważasz, że w tym roku kwiaty Nevady i M. Hilling są jakieś mało efektowne?. U mnie też pierwsze pokazują się takie. Mam nadzieję, że następne będą już normalne. Masz rację, moje ściśnięte jak sardynki w puszce, coraz częściej myślę o wykopaniu co drugiej, tylko muszę się zastanowić nad miejscówką dla nich.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sigle Cherry wydaje się atrakcyjna. Idealna na moje trudne warunki. Może ciut za czerwona ale może to purpura? :;230
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy Masz rację te pierwsze kwiaty Newady miały jakieś powykręcane płatki. Wydaje mi się że nie będzie takiego obfitego kwitnienie jak w ubiegłym roku.No ale czekamy na pełnię kwitnienia.
Jesienią przerobiłam całą rabatę z LO i Pereire. Wszystko posadziłam odwrotnie.Ale sugerowałam się wysokością w opisach.W realu wychodzi wszystko inaczej.No i 70 cm dla róż też było za mało.Teraz wszystko przesadzone i rozsadzone.Wysokie róże poszły na pergolę i w najszersze miejsce rabaty.Te ściśnięte rozsadziłam po obrzeżach w rozstawie ok.120 cm.RU została w środku bo niby piszą że pnąca ale u mnie rośnie w kształcie parasola.Teraz znalazłam miejsce jeszcze na trzy piwonie,floksy , irysy syberyjskie i lilie.Jakby było za ciasno byliny zawsze można przesadzić.

Teraz wygląda to tak....tam gdzie te dwa patyki ze sznurkiem będzie pergola dla trzech róż.

Obrazek

pomiędzy tymi różami rosły jeszcze inne,teraz mają luz ;:108

Obrazek

zerknij do wątku ogrodowego wstawiłam zdjęcie orlika od Ciebie i hortensji ;:215

Jolu Cherry raczej malinowa i płatki na zewnątrz srebrne. Miała tylko jeden kwiatek i czekałam aż się całkowicie rozwinie a on opadł ;:223 i nie zdążyłam zrobić zdjęcia. ;:131

mam tylko takie zdjęcie

Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitła też Agnes,ale kwiatki jakieś potargane.Ma jeszcze kilka pączków.Może następne będą ładniejsze,to piękna róża.

Agnes

Obrazek
x-ja-a

Post »

Wow, ale przewietrzona rabata! Będą teraz miały mnóstwo miejsca na popisy. Ja też już kombinuję w którą stronę powiększyć rabaty, żeby jeszcze coś upchnąć, ale żeby nie było za ciasno. Coraz gorzej mi to wychodzi, bo tyle pięknych odmian jeszcze by się chciało mieć. Podziwiam taką rewolucję jak u Ciebie, ja się boję ruszać tych już rosnących długo w jednym miejscu, żeby się nie obraziły :lol:
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Alu, czy Ty swoją Agnes tniesz jakoś po kwitnieniu ?
Moje teraz w pełni kwitnienia. Wszystkie kwiaty prawidłowe ale pokrój mało zwarty. Mają już po 6 lat i nigdy ich nie cięłam, oprócz wycinania suchych gałązek, a w tym roku kusi mnie zapanować jakoś nad ich pokrojem. Bardzo je lubię.
Widziałaś nowości Austina na ten rok ?
Trzy pierwsze tutaj http://www.davidaustinroses.co.uk/popul ... -varieties
Nie moje kolory na szczęście, więc na razie mogę spać spokojnie, aż mi się odmieni. :lol:
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

To są moje kolory! O mato, jakie te nowości piękne! Tylko cena nie jest piekna :(
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagna myślę że nie masz co się obawiać .Z reguły róże dobrze znoszą przesadzanie,ale trzeba wiedzieć że zaczynają wszystko od początku.Przy przesadzaniu trzeba róże ściąć ,nawet pnącą.Ale jak trzeba to trzeba.

Ewcia moja Agnes też ma pokrój do kitu.Jeszcze jej nie cięłam ,też pomyślałam że po kwitnieniu muszę ja ściąć przynajmniej o połowę.Nawet kosztem kwitnienia w przyszłym roku.Może cięcie jej przypomni że trzeba się rozrastać, a nie tkwić z dwoma badylkami.
Gosia -Deirde pokazała ogromny krzaczor tej róży.Ale pisze że ma już kilka lat.Na pewno cięcie jej nie zaszkodzi.
Austinki przepiękne.Jak Cezar nie odbije to sobie kupię tą pierwszą. ;:215

Ewka cena niestety faktycznie znaczna.Ale jedną czy dwie,można sobie zafundować.Z nagimi korzeniami jesienią będzie jeszcze taniej.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wild Edric

Obrazek

Obrazek

Agnes

Obrazek

Obrazek

Himmelssturmer

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Alu, ona u mnie taka wielka nie urośnie.
Mam zamiar wsadzić ją na tył rabaty. Na solitera nie mam miejsca ;:306
x-ja-a

Post »

Georginia pisze:Jagna myślę że nie masz co się obawiać .Z reguły róże dobrze znoszą przesadzanie,ale trzeba wiedzieć że zaczynają wszystko od początku.Przy przesadzaniu trzeba róże ściąć ,nawet pnącą.Ale jak trzeba to trzeba.
I to zaczynanie od początku jakoś mnie przeraża. Piękne masz już kwiaty, ja nadal czekam. I jak ja Ci tego stawu zazdroszczę Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wspaniały festiwal różany u Ciebie! ;:63 ;:63 ;:63 Pięknie i taaak kolorowo już! ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagna mnie odwrotnie.... nakręca ;:134 Staw jeszcze nie doszedł do siebie po ubiegłorocznej suszy.Woda nie doszła nawet do brzegu.

Basiu już się zaczyna.Oliwia i Mary Rose już tuż...tuż do kwitnienia i dzisiaj rozwinął się kwiatek na Rose de Restch.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Newada i M.Hilling prawie rozwinięte.Może nie ma tyle kwiatów jak w ubiegłym roku a za to olbrzymie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wild Edric ;:167 zdrowa wspaniała róża,wcześnie kwitnie,ogromne pachnące kwiaty.Szkoda że nie mogę posadzić więcej egzemplarzy.

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”